Ηλεκτρο-βελονισμός: η πιο «αθόρυβη» θεραπεία για απώλεια βάρους και καταπολέμηση της λαιμαργίας

ilektro-belonismos-i-pio-athorubi-therapeia-gia-apoleia-barous-kai-katapolemisi-tis-laimargias-pio-athorubi-therapeia-gia-apoleia-barous-kai-katapolemisi-tis-laimargias
ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Εάν αναζητάτε μια εναλλακτική λύση για να χωρέσετε γρήγορα μέσα στο μαγιό σας, αυτή η τεχνική πρέπει να μπει στην κορυφή της λίστας σας.

Η επεισοδιακή υπερφαγία είναι μια κοινή διατροφική διαταραχή μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων, η οποία είναι περισσότερο συχνή στις γυναίκες ηλικίας 46 με 55 ετών, σε ποσοστό 3% σε όλο τον κόσμο. Από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό The American Journal of Chinese Medicine, η παχυσαρκία και οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται με την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία. «Η συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από συνεχή κατανάλωση φαγητού, ακόμη και κρυφά από τους άλλους, ένα καθεστώς που κατατάσσει αυτή την ομάδα παχύσαρκων στη σφαίρα ενδιαφέροντος περισσότερο της ψυχιατρικής παρά των διαιτολόγων», λέει στο HealthLine.com η κλινική ψυχολόγος Dr. Lauren Muhlheim, ειδικευμένη στις διατροφικές διαταραχές, συνεχίζοντας: «Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το πώς προκαλείται η επεισοδιακή υπερφαγία, αλλά οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή πάσχουν από έντονο άγχος και κατάθλιψη». 

Σύμφωνα με την Dr. Muhlheim, προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη και αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας στην κλινική, αλλά υπάρχουν δυο μελέτες του 2018 από ερευνητικές ομάδες των κινεζικών νοσοκομείων Nanjing Hospital of Traditional Chinese Medicine και Nanjing Brain Hospital, που αποδεικνύουν ότι η θεραπευτική επίδραση του ηλεκτρο-βελονισμού στην παχυσαρκία είναι σαφής. «Αν και δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του, ο ηλεκτρο-βελονισμός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην κλινική αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας και της απώλειας βάρους στη Δύση», τονίζει η Dr. Muhlheim.

Ο Dr. Shi-Yuan Cheng, καθηγητής νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine των ΗΠΑ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Chinese Medicine, εξηγεί: «Η μέθοδος του ηλεκτρο-βελονισμού αναπτύχθηκε στην Κίνα τη δεκαετία του 1930, ως μια “ενισχυμένη” εξέλιξη της αρχαίας μεθόδου του κλασικού βελονισμού. Η ένταση του ρεύματος είναι συνήθως 40-80 βολτ, ωστόσο δεν μεταδίδεται πραγματικά μέσω του σώματος -υπάρχει τόση διέγερση όση χρειάζεται για να βιώσει ο ασθενής μια ελαφριά παλμική αίσθηση, σε απόλυτα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον. Μια κανονική συνεδρία θεραπείας διαρκεί συνήθως μεταξύ 10 και 20 λεπτών και σπάνια υπερβαίνει τη μισή ώρα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας, το πρωτεύον όφελος του ηλεκτρο-βελονισμού έχει να κάνει με την θεραπεία της κατάθλιψης –η οποία οδηγεί κατά  βάση τον ασθενή να καταναλώνει όλο και περισσότερο φαγητό. «Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν αναπτυχθεί αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες για τη μείζονα κατάθλιψη, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοθεραπείας, της ψυχοθεραπείας αλλά και του ηλεκτρο-βελονισμού», αναφέρει ο Dr. Cheng, «ωστόσο, πολλά άτομα που πάσχουν από καταθλιπτική διαταραχή είτε δεν επιλέγουν να λάβουν μία από αυτές τις συμβατικές θεραπείες ή δεν ολοκληρώνουν επαρκή πορεία της θεραπείας. Έτσι, ο ηλεκτρο-βελονισμός αποτελεί γι’ αυτούς ένα ασφαλές εναλλακτικό και “αθόρυβο” τρόπο ίασης του προβλήματός τους σε ολιστικό επίπεδο». 

Με την έρευνα να αναφέρει ότι ένα παχύσαρκο άτομο μπορεί να χάσει 8 κιλά μέσα σε 2 μήνες, η Μαίρη Φιλιππαίου, μια από τις πιο έμπειρες και διακεκριμένες αισθητικούς στην Αθήνα (η οποία έχει λάβει επιστημονική πιστοποίηση για εφαρμογή του ηλεκτρο-βελονισμού), λέει: 
«Πρόκειται για θεραπεία εντελώς ανώδυνη και καθόλου ...μαγική, που όμως λειτουργεί σαν “μάγος” μεταρρυθμιστής του συστήματος του οργανισμού, επειδή απλά τον κάνει να λειτουργεί σωστά και να θεραπεύει από μόνος του οποιαδήποτε δυσλειτουργία εμφανιστεί. Δηλαδή θεραπεύουμε την βλάβη και όχι το σύμπτωμα».
Όπως εξηγεί η Μαίρη Φιλιππαίου, ο ηλεκτρο-βελονισμός δεν έχει παρενέργειες και τα θεραπευτικά του αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία. «Πολλοί επιστήμονες πλέον προτιμούν τον ηλεκτρο-βελονισμό σαν μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση πολλών  προβλημάτων επειδή δεν περιλαμβάνει το τρύπημα με βελόνα, ερεθισμούς, χρήση ή κατανάλωση φαρμακευτικών σκευασμάτων και δεν τραυματίζει το δέρμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι σε 16 εφαρμογές, ο ηλεκτρο-βελονισμός  μπορεί να βοηθήσει να χάσετε πολύ περιττό βάρος».

Η διαδικασία που εφαρμόζει η αισθητικός στο Mf Day Spa είναι απλή: 
«Παίρνουμε το ιστορικό υγείας και ανακαλύπτουμε ποιες είναι οι αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα του πάχους και της υπερφαγίας, με τη θεραπεία να επιβάλλει την ανάλογη ανάγκη εξισορρόπηση ενέργειας στα διάφορα σημεία του σώματος, με περισσότερη ή λιγότερη ένταση της διοχετευόμενης θερμότητας», λέει η Μαίρη Φιλιππαίου, προσθέτοντας: «Με αυτή την απλή και εντελώς ανώδυνη διαδικασία, εξισορροπείται το νευρικό σύστημα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος, ενώ σε τοπικό επίπεδο, ο ηλεκτρο-βελονισμός επιτυγχάνει και σύσφιξη του σώματος. Αρκεί η θεραπεία να συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση για ολοκληρωμένα και ταχύτερα αποτελέσματα».

Το άλλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι πως μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση βοηθώντας τον ασθενή να αποφεύγει τα διαρκή «τσιμπολογήματα» ανάμεσα στα κύρια γεύματα της ημέρας ή τις μεταμεσονύχτιες «επιδρομές» στο ψυγείο. «Αυτές οι παχυντικές συνήθειες οφείλονται στο άγχος. Αλλά ο ηλεκτρο-βελονισμός βοηθά να περιορίζεται η όρεξη και να απαλλαγείτε από τις βουλιμικές κρίσεις με απολύτως φυσικό τρόπο, ενισχύοντας άμεσα τον μεταβολισμό μαζί με την αυτοπεποίθησή σας», τονίζει η Μαίρη Φιλιππαίου. 

THE BEAUTY TEAM