Η Naomi Campbell έγινε για πρώτη φορά μαμά στα 51 της!

i-naomi-campbell-egine-gia-proti-fora-mama-sta-51-tis
ΤΡΙΤΗ, 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Πώς η εξέλιξη της αναπαραγωγικής ιατρικής μπορεί να οδηγήσει σε θαύματα. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία», λέει η Naomi.

Στις 18 Μαΐου, η βετεράνος σούπερ σταρ του μόντελινγκ καλωσόρισε την νεογέννητη κόρη της με μια τρυφερή ανάρτηση στο Instagram. «Μια όμορφη μικρή ευλογία με επέλεξε να είμαι η μητέρα της», έγραψε η Naomi Campbell στη λεζάντα. «Η ευτυχία να κρατώ αυτή την μικρή ψυχούλα στα χέρια μου δεν περιγράφεται με λόγια. Το μόνο που ξέρω είναι από εδώ και μπρος θα έχω έναν άγγελο στη ζωή μου, μοιραζόμενη μαζί του τον διά βίου μητρικό δεσμό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη», πρόσθεσε.

Όπως ήταν φυσικό, οι σχεδόν 11m followers της Campbell –με εκατοντάδες διάσημους ανάμεσά τους- έστειλαν την αγάπη και τα συγχαρητήριά τους, πολλοί από τους οποίους σχολίαζαν με θαυμασμό το «απολύτως απίστευτο», το «θαύμα»! 
Όπως είχε δηλώσει η Naomi σε συνεντεύξεις της στο πρόσφατο παρελθόν, «...σκέφτομαι να κάνω ένα παιδί όλη την ώρα. Ευτυχώς τώρα, αυτό που δεν μου χάρισε εύκολα η Φύση, μπορεί να το καταφέρει η επιστήμη». 

Την άνοιξη του 2020, η Campbell εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Essence (ενός περιοδικού life style που απευθύνεται αποκλειστικά σε μαύρες γυναίκες) γιορτάζοντας τα 50 χρόνια του περιοδικού ταυτόχρονα με τα δικά της, δηλώνοντας με έμφαση: «Η απόσυρση είναι μια λέξη που δεν χρησιμοποιώ ποτέ στη ζωή μου, τόσο όσον αφορά στην καριέρα μου, αλλά κυρίως όσον αφορά στην προσωπική μου ευτυχία. Κάθε γυναίκα μπορεί να χαλαρώσει τους ρυθμούς της μετά τα 50, αλλά ποτέ δεν πρέπει να αποσύρεται», προφανώς υπονοώντας την επικείμενη εγκυμοσύνη της, η οποία ήδη βρισκόταν στα σκαριά. 

Κατά τα φαινόμενα, η Naomi Campbell κατέρριψε έναν μεγάλο μύθο, σύμφωνα με τον οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να κυοφορήσει μια γυναίκα σε ηλικία 50 ετών, κυρίως επειδή σχεδόν μετά τα 40, η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται στο ελάχιστο, καθιστώντας δύσκολη μια φυσιολογική σύλληψη και την εγκυμοσύνη. Εντούτοις, οι ειδικοί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έχουν καταφέρει να κάνουν το αδύνατο δυνατό, παρόλο το ρίσκο. Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχε δείξει πως στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών που κάνουν εξωσωματική, το ποσοστό αποβολής είναι 24%, αλλά στις 44χρονες φθάνει το 54%. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι με την πρόοδο της ηλικίας και ιδιαίτερα μετά τα 45, αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, όπως το σύνδρομο Down. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται προγεννητικός έλεγχος στα γονιμοποιημένα ωάρια που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική ενώ, αν τυχόν μια γυναίκα μείνει έγκυος με φυσικό τρόπο, χρειάζεται οπωσδήποτε αμνιοπαρακέντηση.

Ο Dr. Adam Balen, καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Leeds και εκπρόσωπος του επιστημονικού φορέα Royal College of Obstetricians and Gynaecologists της Αγγλίας, λέει στον Guardian: «Τα καλά νέα είναι ότι χάρη στις σύγχρονες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση, στην κατάψυξη ωαρίων αλλά και στη δωρεά ωαρίων, οι γυναίκες προχωρημένης ηλικίας έχουν αρκετές πιθανότητες να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια εγκυμοσύνη. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι να γίνεται προσεκτικά η επιλογή (των ωαρίων), η οποία απαιτεί ενδελεχή ιατρικό έλεγχο». 
Παρά το γεγονός ότι οι εγκυμοσύνες αυτές παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους, εντούτοις με μια καλή παρακολούθηση και αντιμετώπιση, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν. «Αυτός είναι και ο λόγος, που γυναίκες σαν τις Brigitte Nielsen, Janet Jackson, Rachel Weisz και Naomi Campbell προσφάτως, κατάφεραν να αψηφήσουν τους φυσικούς κανόνες και να τεκνοποιήσουν επιτυχώς μετά την εμμηνόπαυση», λέει το ρεπορτάζ του Guardian. 

THE BEAUTY TEAM