Πώς να ξέρετε αν το χημικό ή το φυσικό αντηλιακό είναι κατάλληλο για εσάς

pos-na-kserete-an-to-ximiko-i-to-fusiko-antiliako-einai-katallilo-gia-esas-to-fusiko-antiliako-einai-katallilo-gia-esas
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εύρεση της σωστής φόρμουλας είναι το κλειδί για ένα 100% προστατευμένο, αλλά και πιο λείο δέρμα.

Η επιλογή αντηλιακού μπορεί να φαίνεται σαν μια πολύ απλή και τυπική διαδικασία, αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι. Μολονότι όλα τα αντηλιακά είναι καλά και ωφέλιμα, η λάθος φόρμουλα για τον προσωπικό τύπο του δέρματός σας μπορεί να προκαλέσει υπερβολική συσσώρευση, καθιστώντας το δέρμα σας πιο επιρρεπές σε ακμή και λιπαρότητα. 
Πιθανότατα έχετε ακούσει για φυσικά και χημικά αντηλιακά, και παρόλο που οι λέξεις μπορεί να μην σημαίνουν πολλά στο πρώτο άκουσμα, οι διαφοροποιήσεις τους είναι σημαντικές.

«Τα φυσικά αντηλιακά, που ονομάζονται επίσης “ανόργανα”, έχουν έναν θεμελιωδώς διαφορετικό τρόπο αποφυγής ζημιών από τον ήλιο. Περιέχουν ενεργά ανόργανα συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου, που κάθονται στην κορυφή του δέρματός σας και εκτρέπουν τις ακτίνες UV μακριά από το δέρμα», λέει ο δερματολόγος Dr. Adarsh Vijay Mudgil, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NCB News, προσθέτοντας: «Τα φυσικά αντηλιακά λειτουργούν ακαριαία. Μόλις εφαρμοστούν στο δέρμα, παλεύουν την ίδια στιγμή για να σας προστατεύσουν από τις ακτίνες UVA και UVB». 

Σύμφωνα με τον δερματολόγο, τα φυσικά αντηλιακά είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσουν ακαθαρσίες στους φραγμένους πόρους, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για όσα άτομα είναι επιρρεπή στην ακμή, αλλά έχουν και ένα μειονέκτημα: «Τείνουν να μειώνουν την δράση τους ευκολότερα ως αποτέλεσμα της βαριάς φόρμουλας τους, που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνετε πολύ πιο συχνά την εφαρμογή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, μπορεί να σας αφήσει με μια ενοχλητική λευκή “μεμβράνη” που καταστρέφει το μαύρισμα σας», λέει ο Dr. Mudgil. «Εάν είστε λάτρεις των αθλητικών δραστηριοτήτων στη φύση ή βρίσκεστε όλη μέρα στη θάλασσα, τα φυσικά αντηλιακά μπορεί να μην είναι σωστά για εσάς, καθώς δεν έχουν καμία πιθανότητα ενάντια στο νερό ή τον ιδρώτα».

Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν και οι χημικές φόρμουλες. «Τα λεγόμενα και “οργανικά” αντηλιακά ακολουθούν μια ποικίλη προσέγγιση για την προστασία του δέρματος από τις επιβλαβείς ακτίνες, καθώς περιέχουν οργανικές ενώσεις με βάση τον άνθρακα που μετατρέπουν τις ακτίνες UV σε θερμότητα, και αυτό τα καθιστά πολύ πιο εύχρηστα για καθημερινή χρήση. «Η λεπτή φόρμουλα των χημικών αντηλιακών απορροφάται εύκολα από το δέρμα, γεγονός που επιτρέπει στα υπόλοιπα ευεργετικά συστατικά, όπως η νιασιναμίδη και το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει στην πλειονότητα  των χημικών αντηλιακών, να δράσουν πολύ θετικά για το δέρμα», λέει ο δερματολόγος, ο οποίος όμως έχει να αναφέρει και τα σημαντικά μειονεκτήματα: «Για να δράσουν αποτελεσματικά τα χημικά αντηλιακά πρέπει να μεσολαβήσουν 20 λεπτά από την εφαρμογή μέχρι την έκθεσή μας στον ήλιο. Επίσης, λόγω της παρουσίας πολλών συστατικών στα χημικά φίλτρα ευρέος φάσματος, όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης SPF τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμού ή φωτοευαισθησίας της επιδερμίδας, ιδιαίτερα για όσα άτομα υποφέρουν από ξηρότητα, ευαισθησία ή  διαταραχές του προστατευτικού φραγμού του δέρματος εξαιτίας ατοπικής δερματίτιδας, αλλεργιών και άλλες φλεγμονές». Όπως προσθέτει ο Dr. Mudgil, ορισμένα από τα χημικά φίλτρα (όπως η οξυβενζόνη) έχουν κατηγορηθεί πως ευνοούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών στο δέρμα, ενώ ενδέχεται να φράξουν τους πόρους της λιπαρής επιδερμίδας.

Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη ιδέα είναι επιλέγετε ένα αντηλιακό προϊόν που φέρει την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», κάτι που υποδηλώνει ότι δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για απρόσμενες κηλίδες. Εάν έχετε εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα, ο δερματολόγος συνιστά τη χρήση φυσικών τύπων για την αποφυγή του ερεθισμού που μπορεί να προκύψει από χημικά συστατικά. Απ’ την άλλη, τα φυσικά αντηλιακά μπορεί να σας αφήσουν με αυτό το «ασβεστοκονίαμα», ενώ οι χημικές φόρμουλες θα στρώσουν στο δέρμα σας χωρίς μια τέτοια αντιαισθητική όψη. 

«Η επιλογή εξαρτάται από εσάς και πάντα σε συνεννόηση με τον δερματολόγο σας», αναφέρει ο ειδικός, «αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι πως το αντηλιακό, φυσικό ή χημικό, πρέπει πάντα να έχει πρώτη θέση στην καθημερινή σας ρουτίνα. 

THE BEAUTY TEAM