5 επιπλέον ιδιοφυείς χρήσεις για το αντισηπτικό χεριών

5-epipleon-idiofueis-xriseis-gia-to-antisiptiko-xerion-epipleon-idiofueis-xriseis-gia-to-antisiptiko-xerion
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Ακόμη και όταν ξεμπερδέψουμε με την πανδημία, ένα τέτοιο τζελ πρέπει πάντα να υπάρχει στο μπάνιο μας, λένε οι ειδικοί.

Αυτό το τζελ, που έμελλε να μεταμορφωθεί σε έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο της υγείας μας στη μάχη με τον Covid-19 (μετά το εμβόλιο και τη μάσκα), εκτός από την απολύμανση των χεριών, είναι ιδανικό και για μια σειρά πρακτικών λύσεων, που θα σας κάνουν να νιώθετε ακόμη πιο ασφαλείς από την απειλή των μικροβίων στη ρουτίνα φροντίδας του δέρματος και των μαλλιών σας. Και ενώ οι δερματολόγοι συνιστούν να μην το χρησιμοποιείτε υπερβολικά επειδή μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε αφυδάτωση του δέρματος, εντούτοις, οι παρακάτω 5 «καλλυντικές» χρήσεις -που ίσως δεν έχετε σκεφτεί ποτέ-, θεωρούνται βάσιμες επιστημονικά. 

Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αντί για αποσμητικό μασχάλης: Ο λόγος που οι μασχάλες σας μυρίζουν έντονα όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι τα βακτήρια που αναπτύσσονται γύρω από τους ιδρωτοποιούς αδένες. Συνεπώς, το απαλό τρίψιμό τους με απολυμαντικό τζελ θα καταστήσει τις μασχάλες όχι μόνο πιο υγιείς, αλλά και εντελώς άοσμες, διαβάζουμε στο περιοδικό Reader’s Digest. 

Ανακουφιστείτε πρόσκαιρα από την έξαρση ακμής: Η φλεγμονή από ρύπους και βακτήρια είναι η αιτία που δημιουργούνται σπυράκια στο πρόσωπό ή στο σώμα σας. Και εδώ, η εφαρμογή αντισηπτικού τζελ θα αφήσει τους πόρους σας καθαρούς και απαλλαγμένους από το υπερβολικό σμήγμα. 

Απαλλαγείτε από το τσούξιμο: Λίγο πριν απομακρύνετε έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο από κάποιο σημείο του δέρματος που κόπηκε ή τραυματίστηκε, απλώστε μια στρώση αντισηπτικού τζελ γύρω από την επιφάνεια και περιμένετε ένα λεπτό. «Ο επίδεσμος θα βγει σχεδόν αυτόματα χωρίς αίσθηση τσουξίματος -και , φυσικά, με πολλαπλάσια αντισηπτική προστασία του επουλωμένου δέρματος», λένε οι συντάκτες του αμερικανικού περιοδικού Health. 

Αντί για ξηρό σαμπουάν: Τα ειδικά προϊόντα σε μορφή σπρέι ή σκόνης είναι μια καλή λύση για τις περιπτώσεις που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό και σαμπουάν για να λούσετε και να φρεσκάρετε τα μαλλιά σας, αλλά το απολυμαντικό τζελ επιτυγχάνει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Απλώς πιέστε λίγο υγρό στα δάχτυλά σας και κάντε ελαφρύ μασάζ από τις ρίζες έως τις άκρες των μαλλιών σας. 

Καθάρισμα του καθρέφτη του μπάνιου: Αυτός ο συγκεκριμένος καθρέφτης είναι πάντα ο πιο βρώμικος μέσα σε ένα σπίτι. Πιτσιλιές από οδοντόκρεμα, στάμπες από τα προϊόντα styling μαλλιών, θαμπάδες από τους υδρατμούς και δαχτυλιές, όλα απομακρύνονται στο δευτερόλεπτο με ένα ψέκασμα αντισηπτικού τζελ και τρίψιμο με μια χαρτοπετσέτα, συστήνουν οι ειδικοί στο περιοδικό Taste of Home.

Η επιστημονική εξήγηση: Σύμφωνα με τους αρθρογράφους του έγκυρου ιστότοπου HealthLine, το τρίψιμο του δέρματος με οινόπνευμα είναι μία από τις πολλές θεραπείες που συζητούνται στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή -κυρίως, ως μέτρο προστασίας από την διάδοση του κορωνοϊού. Το ισοπροπύλιο, ο τεχνικός όρος για την φαρμακευτική αλκοόλη, είναι ένα σχετικά φθηνό συστατικό και ευρέως διαθέσιμο παντού. Τα περισσότερα απολυμαντικά τζελ που κυκλοφορούν περιέχουν 70% ισοπροπύλιο, με την υπόλοιπη φόρμουλα να αποτελείται από νερό ή άλλα έλαια με αντισηπτικές ιδιότητες. «Εγγενώς, η εφαρμογή ισοπροπυλίου στο δέρμα μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια και άλλα επιβλαβή μικρόβια, και θεωρείται ιδανικό για τον καθαρισμό ενός τραύματος, αλλά και για την απολύμανση του δέρματος ακόμη και περιπτώσεις ακμής», λένε οι επιστήμονες. Ωστόσο, επισημαίνουν: «Προτού όμως φτάσετε να να τρίβετε με αντισηπτικό τζελ όχι μόνο τα χέρια σας αλλά και το πρόσωπο, τα μαλλιά και τις μασχάλες σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συχνή και αλόγιστη χρήση θα αφυδατώσει το δέρμα αφήνοντάς το πολύ πιο απροστάτευτο από μικρόβια και ιούς. Το αντισηπτικό τζελ δεν είναι καλλυντικό προϊόν, αλλά ένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα το οποίο πρέπει να εφαρμόζετε με φειδώ».

THE BEAUTY TEAM