Αυτές είναι οι 7 καλύτερες τροφές για πιο λαμπερό και νεανικό δέρμα

autes-einai-oi-7-kaluteres-trofes-gia-pio-lampero-kai-neaniko-derma-kaluteres-trofes-gia-pio-lampero-kai-neaniko-derma
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Σύμφωνα με την επιστήμη, οι ισχυρότεροι μηχανισμοί αντιγήρανσης και προστασίας από το μελάνωμα βρίσκονται μέσα στις πιο τερψιλαρύγγιες επιλογές σας.

Όλες τις ημέρες του χρόνου, υπάρχουν πολλοί κοινοί παράγοντες που επηρεάζουν άσχημα το δέρμα σας: άγχος, κακός ύπνος, ατμοσφαιρική ρύπανση, ελλιπής φροντίδα, το κάπνισμα και, φυσικά, η κακή διατροφή. Αλλά ειδικά το καλοκαίρι, προσθέστε τον χειρότερο εχθρό όλων: την ηλιακή ακτινοβολία. «Ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματός σας -και πραγματικά δεν υπάρχει “καλό” ή “κακό” δέρμα όταν μιλάμε για ακτίνες UV-, το να έχετε υγιές δέρμα όλο το χρόνο είναι αδιαπραγμάτευτο. Και η έξτρα προστασία σας από τον καλοκαιρινό ήλιο είναι ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι που αφορά στην θωράκισή σας από το μελάνωμα και την πρόωρη γήρανση», λέει στο Insider η δερματολόγος Dr. Janet Vafaie, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματολογίας, προσθέτοντας: «Και μπορεί η πρώτη σας επιλογή να είναι ένα πανίσχυρο SPF συνδυαστικά με μια σειρά κρεμών, ορών και ειδικών θεραπειών για την διατήρηση της νεανικής υφής και όψης της επιδερμίδας σας, ωστόσο, υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν πως υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες αποτελούν το Α και το Ω για πιο λαμπερό και νεανικό δέρμα». 

Σύμφωνα με το άρθρο της Dr. Vafaie, επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, απ’ τη μια απαλλάσσεστε από κορεσμένα λιπαρά και τοξίνες και απ’ την άλλη προσθέτετε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες. «Αυτό, αυτόματα, επηρεάζει θετικά το δέρμα σας, τόσο χαρίζοντάς του φωτεινότητα και λάμψη, όσο και μειώνοντας το ρίσκο πιθανής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και έντονων σημαδιών γήρανσης».

Λιπαρά ψάρια: Σολομός, σαρδέλες και αντσούγιες, περιέχουν μεγάλες ποσότητες διμεθυλαιθανολαμίνη (DMAE), μιας υγρής οργανικής ένωσης, η οποία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, προστατεύει το δέρμα ενισχύοντας τις κυτταρικές μεμβράνες, ισχυροποιώντας τους μηχανισμούς αντιγήρανσης.
«Η συχνή κατανάλωση αυτών των ψαριών, αυξάνει επίσης τα επίπεδα της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που κάνει τους μυς κάτω από το δέρμα να συστέλλονται και να σφίγγονται, διατηρώντας το πρόσωπό σας περισσότερο ελαστικό και τονωμένο», αναφέρει η Dr. Vafaie.

Στρείδια: Τα συγκεκριμένα οστρακοειδή μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν το δέρμα σας να δείχνει νεότερο, χάρη στις μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου που περιέχουν. Ο ψευδάργυρος πολλαπλασιάζει την πρωτεϊνική λειτουργία στην επισκευή των κατεστραμμένων ιστών και στο σχηματισμό νέων και υγειών, ευεργετώντας όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τα νύχια, τα μαλλιά και τα μάτια, αναφέρει έρευνα από το American Macular Degeneration Foundation. 

Ντομάτες: Όντας μια από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικού λυκοπενίου, οι ντομάτες αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση και βοηθούν στην προστασία του δέρματος από τις επιζήμιες επιπτώσεις του ήλιου. «Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition, όσοι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες υπέστησαν ελάχιστη ζημιά από τον ήλιο μετά την έκθεση τους σε υπεριώδη ακτινοβολία, σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμπεριέλαβαν τις τομάτες στη δίαιτά τους», επισημαίνει η Dr. Vafaie.

Γκρέιπφρουτ: Το τμήμα Δερματολογίας του πανεπιστημίου της Μούρθια στην Ισπανία, αναφέρει ότι η βιταμίνη C που βρίσκεται στο γκρέιπφρουτ καλύπτει περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής, γεγονός που καθιστά  το εν λόγω φρούτο στο Νο1 σύμμαχο της επιδερμίδας ενάντια στην γήρανση βοηθώντας πιο αποτελεσματικά στην παραγωγή κολλαγόνου, τη μείωση των ρυτίδων και την αναστροφή των βλαβών από την ηλιακή ακτινοβολία. 

Μύρτιλα: Τα υπουργεία Υγείας και Γεωργίας των ΗΠΑ, σε κοινή ανακοίνωσή τους αναγνωρίζουν το μύρτιλο (blueberry) ως το «βατόμουρο της νιότης», χάρη στην ιδιότητά του να περιέχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά ανά μερίδα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλον καρπό στον πλανήτη. Η Dr. Vafaie συμβουλεύει: «Μια χούφτα μύρτιλα καθημερινά διατηρούν το δέρμα λείο, απαλό και υγιές, ενώ παράλληλα προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο».

Αυγά: «Περιέχουν δύο βασικές θρεπτικές ουσίες ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος: χολίνη και λουτεΐνη. Και σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο, η χολίνη δημιουργεί τα λιπαρά τμήματα των κυτταρικών μεμβρανών που είναι υπεύθυνα για την υγιή, ομαλή επιδερμίδα, ενώ επίσης ρυθμίζει τα επίπεδα των βιταμινών Β στο σώμα που απαιτούνται για την παραγωγή των πρωτεϊνών, οι οποίες κρατούν το δέρμα σταθερό και ομαλό, προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου και η ελαστίνης. Η λουτεΐνη, η δεύτερη βασική θρεπτική ουσία στα αυγά, είναι ένα αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις κυτταρικές βλάβες του δέρματος». 

Καρύδια: Η Διεύθυνση Ερευνών Αντιγήρανσης στο Tufts University της Μασαχουσέτης, εξέδωσε μια μελέτη σύμφωνα με την οποία τα καρύδια είναι γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -κάτι που το σώμα σας χρειάζεται απεγνωσμένα, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Η συχνή κατανάλωση καρυδιών θωρακίζει τις τις κυτταρικές μεμβράνες επιτρέποντας να συγκρατούν περισσότερη φυσική υγρασία στο δέρμα, οδηγώντας σε πιο λαμπερή, λεία και ελαστική όψη προσώπου.

THE BEAUTY TEAM