Παγωμένο τσάι: «φάρμακο» και για τα μαλλιά

pagomeno-tsai-farmako-kai-gia-ta-mallia
ΤΡΙΤΗ, 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Πώς ένα ποτήρι παγωμένο τσάι μετατρέπεται σε μια υπέροχη καλοκαιρινή θεραπεία μαλλιών, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το παγωμένο τσάι δεν είναι απλώς ένα σούπερ τονωτικό, «νόστιμο» και δροσιστικό ρόφημα, αλλά ειδικά το καλοκαίρι έχει πολλά οφέλη να χαρίσει στην υγεία του οργανισμού, της επιδερμίδας και των μαλλιών.
Ο Ryan Andrews, διευθυντής της ακαδημίας αθλητικής διατροφής Precision Nutrition και αναπληρωτής καθηγητής στο δημόσιο κολέγιο αθλητιατρικής Purchase College στη Νέα Υόρκη, εξηγεί: «Μετά την έντονη εφίδρωση που υφίσταται ο οργανισμός σας τους καλοκαιρινούς μήνες -ακόμη και όταν δεν γυμνάζεστε-, χρειάζεστε κάποια βασικά στοιχεία που θα επαναφέρουν την κανονική εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, συνδυαστικά με την ανάκτηση πολύτιμων μεταλλικών στοιχείων, ενέργειας και αντιοξειδωτικών. Το νερό μόνο του δεν αρκεί να πετύχει αυτό το συνολικό όφελος, αλλά το παγωμένο τσάι ίσως είναι το μοναδικό ρόφημα που ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του οργανισμού μετά από την έντονη εφίδρωση και κόπωση του σώματος».  
Όπως τονίζει ο ειδικός, το παγωμένο τσάι περιέχει όσο νερό χρειάζεται ο οργανισμός να ανακάμψει, συνδυαστικά με άφθονες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα οποία διεγείρουν την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων με συνέπεια να αυξάνεται η συνολική κυκλοφορία του αίματος και οι περιφερειακοί ιστοί να οξυγονώνονται αυξάνοντας το επίπεδο ενέργειας. «Κυρίως όμως, το τσάι προσφέρει μεγάλη αντιοξειδωτική προστασία λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινολικές ενώσεις οι οποίες έχουν την ικανότητα να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες». 

Στα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης τσαγιού, η δερματολόγος Dr. Christine Choi Kim, έχει να προσθέσει και ένα σωρό οφέλη για την υγεία των μαλλιών σας:  «Το τσάι αποτελεί ένα ιδανικό μέσο για να απολαύσετε όλο το καλοκαίρι με μαλλιά υγιή, λαμπερά και πλούσια. Χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να το πιείτε -αν και στην παγωμένη του μορφή είναι εξαιρετικό ρόφημα για κάθε ώρα της ημέρα- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το δροσερό τσάι σαν τοπική θεραπεία μαλλιών», λέει η δερματολόγος, εξηγώντας: «Το τσάι έχει υψηλά επίπεδα τανινών, μια κατηγορία αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών ενώσεων, οι οποίες δεν βοηθούν μόνο στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, αλλά μπορούν να τονίσουν τη φωτεινότητα των μαλλιών σας, δουλεύοντας με εξαιρετική ασφάλεια και προστασία ακόμη και στα βαμμένα μαλλιά». 

Επίσης, σύμφωνα με την Dr. Choi Kim, το ξέβγαλμα των μαλλιών με κρύο τσάι διασφαλίζει καλύτερη υγεία στο τριχωτό της κεφαλής -και με πολύ λιγότερη λιπαρότητα όλο το καλοκαίρι- χάρη στην καφεΐνη, η οποία διεγείρει τα θυλάκια των μαλλιών. «Το παγωμένο τσάι στα μαλλιά μπορεί επίσης να παίξει σπουδαίο ρόλο στην ισορροπία των ορμονών», τονίζει η ειδικός, εξηγώντας: «Οι μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη στο μαύρο τσάι μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης, μιας ορμόνης παρόμοιας με την τεστοστερόνη, η οποία  μπορεί να συντομεύσει τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, κάνοντας τις τρίχες πιο λεπτές και εύθραυστες». 

Μια παλαιότερη κλινική μελέτη διαπίστωσε ότι η τοπική εφαρμογή καφεΐνης μπορεί να αυξήσει την παραγωγή κερατίνης (μιας βασικής πρωτεΐνης που ενισχύει την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών σας), οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη καφεΐνης στο τσάι, έχει την ικανότητα να βοηθά σημαντικά στην αποτροπή της απώλειας μαλλιών, εφόσον εφαρμόζεται τοπικά. «Τους ηλιόλουστους καλοκαιρινούς μήνες, τα τριχοθυλάκια υπερλειτουργούν με σκοπό να συγκρατήσουν τις τρίχες στη θέση τους, προσπαθώντας στην ουσία να προστατεύσουν το δέρμα στο κεφάλι από τα ηλιακά εγκαύματα. Γι’ αυτό και στην εκπνοή του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου τα τριχοθυλάκια είναι τόσο καταπονημένα, οδηγώντας στο φαινόμενο της εποχιακής τριχόπτωσης», εξηγεί η Dr. Choi Kim, συμβουλεύοντας: «Το τσάι είναι ένας κρυφός σύμμαχος για την υγεία των μαλλιών σας όλο το καλοκαίρι, και ένας σημαντικός παράγοντας για να μην βιώσετε μια έντονη τριχόπτωση μετά τις διακοπές». 

Η δερματολόγος λέει ότι δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για το πόσο συχνά μπορείτε να ξεπλένετε τα μαλλιά σας με δροσερό τσάι, ωστόσο, μια ή δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές για να έχετε όλα τα απαραίτητα οφέλη, «φροντίζοντας να εκτελείτε ένα ήπιο μασάζ από τις ρίζες έως τις άκρες», λέει και προσθέτει: «Το μόνο βέβαιο είναι πως πίνοντας δυο ποτήρια παγωμένο τσάι καθημερινά, τα οφέλη του θα δουλέψουν τόσο μέσα στον οργανισμό σας, όσο και πολύ πιο θεαματικά πάνω στα μαλλιά σας».
 

THE BEAUTY TEAM