Η Angelina Jolie βρήκε τρόπο να σώσει τις μέλισσες

i-angelina-Jolie-brike-tropo-na-sosei-tis-melisses
ΤΡΙΤΗ, 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Η ενεργή συμμετοχή της στο πρόγραμμα του οίκου Guerlain «Women for Bees» δημιούργησε παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Είναι πολύ ζεστά εδώ μέσα», λέει η Angelina Jolie φορώντας την προστατευτική στολή μελισσοκόμου, στα βουνά Sainte-Baume έξω από τη Μασσαλία τον περασμένο Ιούλιο. «Αλλά για τη σωτηρία των μελισσών, τίποτε δεν θα με κάνει να υποκύψω», προσθέτει.

Η 46χρονη σταρ κυκλοφορεί μαζί με άλλες εθελόντριες ανάμεσα στα σμήνη των μελισσών που «φιλοξενούνται» στις δεκάδες κυψέλες του προγράμματος Women for Bees του οίκου ομορφιάς Guerlain, σε μια κίνηση ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την απειλή εξαφάνισης των μελισσών σε παγκόσμια κλίμακα, «των εντόμων που είναι βασική πηγή της ανθρώπινης επιβίωσης και που μας προσφέρουν το ένα τρίτο της βιοποικιλότητας της Γης», λέει η Jolie. 
Ως πρέσβειρα του οίκου Guerlain, η πανέμορφη ηθοποιός βοήθησε σημαντικά στην διάδοση της ιδέας, αλλά και ήταν παρούσα σε πολλές φάσεις του προγράμματος Women for Bees, μέσα από το οποίο οι γυναίκες εκπαιδεύονται ως μελισσοκόμοι. «Δοκίμασα μέλι κατευθείαν από την κυψέλη και ήταν μια συναρπαστική εμπειρία», είπε αργότερα σε ρεπορτάζ της Vogue.

Σύμφωνα με τη δέσμευση του οίκου Guerlain, η προσπάθεια για αύξηση της βιωσιμότητας των μελισσών αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του ιδρυτή του οίκου, Pierre-Francois-Pascal Guerlain, από το 1828. Σε στενή συνεργασία με την UNESCO δημιουργήθηκε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκπαίδευσης γυναικών μελισσοκόμων από διαφορετικές βιοσφαίρες του πλανήτη για τα επόμενα πέντε χρόνια, και την επανεγκατάσταση σε κυψέλες 125 εκατομμυρίων μελισσών έως το 2025. 

«Είναι εκνευριστικό το γεγονός ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εξηγούμε στους αρμόδιους φορείς ότι οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων σκοτώνει το πιο πολύτιμο είδος του ζωικού βασιλείου για την ανθρώπινη επιβίωση αλλά και την ίδια τη φύση», λέει η Jolie. «Αυτή η καμπάνια ίσως βοηθήσει να ανοίξει τα αφτιά των κυβερνήσεων σε όλη την υφήλιο, οδηγώντας τα πράγματα να γίνουν λίγο πιο διαφορετικά για την ίδια μας τη ζωή». 

Στο ίδιο ρεπορτάζ της Vogue μίλησε και η Αγγελίνα Κανελλοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια του The Bee Camp, μιας ΜΚΟ με έδρα την Αθήνα που εργάζεται για την προστασία των μελισσών στην Ελλάδα. «Όταν έμαθα ότι οι μέλισσες είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους για το πού θα βρουν τροφή και ότι εμείς ως άνθρωποι έχουμε μελετήσει τις μέλισσες αρκετό καιρό για να μπορέσουμε να σπάσουμε αυτόν τον κώδικα και να καταλάβουμε για τι μιλούν οι μέλισσες, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσω να ασχολούμαι με τη μελισσοκομία σε σημείο πάθους». Όπως εξηγεί η Κανελλοπούλου, η ζωή ενός μελισσοκόμου δεν είναι εύκολη, «αλλά το συγκεκριμένο “επάγγελμα” είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του πλανήτη και του είδους μας». 

«Οι μέλισσες είναι ζωή και η καμπάνια Women for Bees έχει για μένα περισσότερη βαρύτητα από το να προωθώ ένα άρωμα του Guerlain», λέει η   Angelina Jolie, συνεχίζοντας: «Δημιουργούμε ένα δίκτυο για γυναίκες σε όλο τον κόσμο στοχεύοντας όχι μόνο στη σωτηρία των μελισσών αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε πολλές γυναίκες που δεν έχουν ούτε τα βασικά για τα προς το ζην». Η Κανελλοπούλου προσθέτει: «Στα ελληνικά υπάρχει μια λέξη, η χαρμολύπη, που σημαίνει συνύπαρξη λύπης και χαράς, και είναι αυτό ακριβώς που βιώνουμε όσοι συμμετέχουμε σε προγράμματα διάσωσης των μελισσών: την ίδια στιγμή που κλείνουμε ένα δυσάρεστο κεφάλαιο ανοίγουμε με αισιοδοξία ένα καινούργιο». 

THE BEAUTY TEAM