Ποιοι είναι οι χειρότεροι συνδυασμοί καλλυντικών στο δέρμα σας

poioi-einai-oi-xeiroteroi-sunduasmoi-kalluntikon-sto-derma-sas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Αν δεν θέλετε να καταστρέψετε την επιδερμίδα σας καλοκαιριάτικα, διαβάστε τις επιστημονικές οδηγίες για τις πιο επικίνδυνες καλλυντικές σας αλχημείες.

Κάθε φορά που αρχίζετε να δημιουργείτε μια ρουτίνα περιποίησης του δέρματός σας -ή ίσως θέλετε να ανανεώνετε αυτήν που ακολουθείτε εδώ και χρόνια-, κατά την επιλογή κάθε καλλυντικού προϊόντος είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε  ποιο μπορεί να αναμειχθεί με ασφάλεια με κάποιο άλλο, αλλά και πώς να αφομοιώνονται όλα μαζί καλύτερα από την επιδερμίδα. Βασιζόμενες μόνο με τον τύπο του δέρματός σας, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε ποια προϊόντα αλληλοσυμπληρώνονται αποτελεσματικά και ποιοι είναι εκείνοι οι συνδυασμοί που μπορεί να δημιουργήσουν ζημιά στην ευαίσθητη επιδερμίδα.
«Ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που όχι μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες και η ηλιοφάνεια καθιστούν πιο ευάλωτο το δέρμα σας σε ερεθιστικούς παράγοντες, αλλά και που υπάρχει περισσότερος ιδρώτας στο πρόσωπο και μεγαλύτερη έκκριση λιπαρότητας, η γνώση των συστατικών που μπορείτε να συνδυάσετε άφοβα σε μια ρουτίνα ομορφιάς παίζει τεράστιο ρόλο στην ίδια την υγεία της επιδερμίδας σας», λέει ο δερματολόγος Dr. Jason Miller, ιδρυτής της Schweiger Dermatology Group.

«Πάνω-πάνω στη λίστα βρίσκονται το νερό και το λάδι, ο πιο προφανής συνδυασμός που δεν δουλεύει καθόλου, μιας και το λάδι απωθεί το νερό. Εάν προσπαθήσετε να στρώσετε ένα προϊόν με βάση το νερό πάνω από ένα προϊόν με βάση το λάδι -όπως ένα balm-, η μεμβράνη που δημιουργεί η λιπαρή σύνθεση θα αποτρέψει την απορρόφηση του νερού. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτά τα δύο προϊόντα στη ρουτίνα σας, τοποθετήστε το λιπαρό προϊόν πάνω από μιας αμιγώς υδατική φόρμουλα. Αλλά γενικά, το καλοκαίρι, επιμείνετε στη χρήση καλλυντικών προϊόντων με βάση το νερό», λέει ο Dr. Miller, συνεχίζοντας με τους υπόλοιπους λανθασμένους συνδυασμούς συστατικών. 

Βιταμίνη C και AHAs και BHAs: Τα γλυκολικά, σαλικυλικά και γαλακτικά οξέα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται μαζί με βιταμίνη C, λόγω της οξύτητας και της ασταθούς δομής της εν λόγω βιταμίνης κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και έντονη ηλιοφάνεια. «Στρώνοντας αυτά τα συστατικά μαζί, η ισορροπία του pH θα καταστραφεί», τονίζει ο ειδικός. 

Ρετινόλη και βιταμίνη C: Η ρετινόλη (μια μορφή βιταμίνης Α) δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται με τη βιταμίνη C, επειδή είναι και τα δύο πολύ ενεργά συστατικά. Η ρετινόλη βοηθά στην οικοδόμηση του κολλαγόνου, αλλά επίσης διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην αναδημιουργία του κύκλου ζωής των κυττάρων, οπότε η ύπαρξη βιταμίνης C σ’ αυτή τη διαδικασία προκαλεί ερεθισμούς. «Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ρετινόλη τη νύχτα και βιταμίνη C κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η ρετινόλη τείνει να λειτουργεί καλύτερα με ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ, τα ceramides και το SPF», συμβουλεύει ο ειδικός. 

Βιταμίνη C και νιασιναμίδη: Η νιασιναμίδη (μια μορφή βιταμίνης Β) βρίσκεται συχνά μαζί με βιταμίνη C σε ορισμένους ορούς ως αντιοξειδωτικά, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να τα συνδυάσετε σε άλλες μορφές προϊόντων. Σύμφωνα με τον Dr. Miller, και τα δύο συστατικά ξεχωριστά είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ακμής, αλλά όταν ενωθούν πάνω στο δέρμα μπορεί πραγματικά να προκαλέσουν περισσότερα ξεσπάσματα. Εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε μαζί, εφαρμόστε τα σε χρονική απόσταση τουλάχιστον 20 λεπτών. 

AHAs και BHAs και ρετινόλη ή νιασιναμίδη: «Η κυριολεκτική συνταγή καταστροφής της επιδερμίδας σας, καθώς η κύρια δουλειά των AHAs και BHAs είναι η απολέπιση, πράγμα που κάνει ήδη η ρετινόλη, η οποία όμως όταν έρθει σε επαφή με το ηλιακό φως αλλοιώνεται σφοδρά. Είναι καλύτερα να αναμιγνύετε AHAs και BHAs με ενυδατικά συστατικά και SPF», συστήνει ο δερματολόγος, προσθέτοντας: «Το ίδιο κακός συνδυασμός είναι τα AHAs και BHAs με νιασιναμίδη, επειδή ακυρώνει στο 100% τις ιδιότητες των οξέων, οδηγώντας σε περισσότερες ρυτίδες και σημάδια γήρανσης». 

SPF και makeup: Το αντηλιακό πρέπει να φοράτε κάθε μέρα και να το εφαρμόζετε διαρκώς κάθε δύο ώρες, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεται με μακιγιάζ. Όταν πρέπει να φορέσετε makeup, απλώστε αντηλιακό έως και 20 λεπτά πριν εφαρμόσετε οποιοδήποτε προϊόν κάλυψης, ώστε να απορροφηθούν όλα σωστά και με ασφάλεια από την επιδερμίδα σας. 

THE  BEAUTY TEAM