Το κόλπο για να μειώσετε τη ζάχαρη και το αλάτι στη διατροφή

alati
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά αν επαναπροσδιορίσετε τη γεύση σας, μπορείτε να αλλάξετε και τις γευστικές σας συνήθειες. Πώς, όμως, θα το καταφέρετε αυτό;

Το αλμυρό και το γλυκό είναι δυο γεύσεις που οι περισσότεροι αγαπούν στην καθημερινότητά τους και μάλιστα πέραν του δέοντος. Η ζάχαρη και το αλάτι σε γλυκά και τροφές έχουν φτάσει να μας είναι απαραίτητα και όσο πιο πολύ τα καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο εθιζόμαστε σε αυτά και δεν μπροούμε να φανταστούμε το φαγητό μας χωρίς την προσθήκη τους. Στην ουσία, όμως, έχουμε εκπαιδεύσει τη γεύση μας να τα αναζητά και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να μας βλάπτουν. Αν αναλογιστούμε ότι πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 6 γραμμάρια αλάτι και λιγότερο από 30 γραμμάρια ζάχαρη καθημερινά, τη στιγμή που στη δυτικού τύπου διατροφή ξεπερνάμε κατά πολύ αυτές τις ποσότητες λόγω των επεξεργασμένων τροφών, καταλαβαίνουμε ότι το να πάρουμε τα μέτρα μας είναι μονόδρομος. Τι κάνουμε, λοιπόν; 

Το κόλπο είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη γεύση του αλμυρού και του γλυκού. Δοκιμάστε να «κόψετε» την ζάχαρη και το αλάτι για μία εβδομάδα και θα δείτε πως όταν τα καταναλώσετε ξανά στη συνέχεια, θα τα γεύεστε πολύ πιο έντονα. Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε και το εξής: ελέγξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο στα αγαπημένα σας δημητριακά ή άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα κι αν ξεπερνά τα 200mg ανά μερίδα, επιλέξτε ένα άλλο είδος με λιγότερο νάτριο για μια εβδομάδα. Μόλις επιστρέψετε στο παλιό, θα δείτε πόσο διαφορετικά αισθάνεστε τη γεύση τους και το πόσο αλμυρά είναι.

Σε κάθε περίπτωση, η αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών που πάντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε αλάτι, πάντα μπορεί να βοηθήσει. Κι αν ακόμη σας δυσκολεύει αυτή η προοπτική, φροντίστε να κάνετε καλό έλεγχο στις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε, επιλέγοντας αυτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και ζάχαρη.