Παραμένουν αποτελεσματικά τα εμβόλια έναν χρόνο μετά

covid-19coronavirusoutbreakvirusfloatinginacellularenvironment
ΤΡΙΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν ισχυρή προστασία έναν χρόνο μετά τις δύο πρώτες δόσεις, υποστήριξε η καθηγήτρια Sarah Gilbert, η επιστήμονας που δημιούργησε το εμβόλιο της ΑstraΖeneca.

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είπε σε συνέντευξη στο BBC ότι η χορήγηση μιας τρίτης, αναμνηστικής δόσης σε εκατομμύρια ανθρώπους είναι «μια σύνθετη απόφαση» και ζήτησε να αδειοδοτηθούν περισσότερα εμβόλια για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα.

Η Sarah Gilbert, η οποία ξεκίνησε να σχεδιάζει το εμβόλιο της AstraZeneca στις αρχές του 2020, είπε ότι δεν υπήρχαν σημάδια εξασθένισης της ανοσίας στις τρέχουσες δοκιμές του εμβολίου, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2020. Οι εξετάσεις αίματος εθελοντών που είχαν εμβολιαστεί πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής του εμβολίου, δείχνουν ότι έχουν ακόμη σημάδια καλής προστασίας.

 «Είναι η πρώτη δόση του εμβολίου που έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, σε όποιον και να δώσετε αυτό το εμβόλιο», είπε. «Παίρνουμε καλή προστασία μετά από μία μόνο δόση και στη συνέχεια βελτιώνεται με μια δεύτερη δόση και περιμένουμε να τη διατηρήσουμε ή ενδεχομένως να τη βελτιώσουμε ελαφρώς στη συνέχεια με μια τρίτη δόση. Ωστόσο, όπως θα περιμέναμε με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο, βλέπουμε ισχυρή διατήρηση της ανοσολογικής απόκρισης».

Η καθηγήτρια είπε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερες δόσεις και προμήθειες εμβολίων, ώστε να μην χρειάζεται να υπάρχει επιλογή μεταξύ εμβολιασμού των πολιτών μιας χώρας έναντι μιας άλλης: «Περισσότερες δόσεις γίνονται διαθέσιμες και πρέπει να επικεντρωθούμε στο να μεταφέρουμε αυτές τις δόσεις σε χώρες που τις χρειάζονται πραγματικά», είπε, προσθέτοντας ότι πολλές αφρικανικές χώρες έχουν εμβολιάσει μόνο το 2% του πληθυσμού τους.

Ο καθηγητής Sir Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμφώνησε ότι υπάρχει μια «φωτιά που μαίνεται σε όλο τον κόσμο με τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας σε πολλές, πολλές χώρες».

Σημείωσε επίσης ότι η Μεγάλη Βρετανία και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες είχαν «ηθική υποχρέωση» να βοηθήσουν τις χώρες που δεν έχουν εμβόλια. Ο Sir Andrew είπε επίσης ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλά επίπεδα προστασίας από τον ιό, παρά την πτώση των επιπέδων ανοσολογικής απόκρισης μετά τη λήψη του εμβολίου.

Πηγή: iatrikanews.gr