Εσείς τρώτε ξινολάχανο;

ksinolaxano
ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Αν δεν γνωρίζετε καν περί τίνος πρόκειται, τότε χάνετε ήδη πολλά οφέλη στην υγεία και τη σιλουέτα σας.

Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά το ξινολάχανο δεν είναι τίποτε παραπάνω από λάχανο τουρσί, δηλαδή λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για μια τροφή πλούσια σε προβιοτικά, τα οποία παράγονται κατά τη διαδικασία ζύμωσης και βελτιώνουν την πεπτική λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του εντέρου, ενισχύοντας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα (στο έντερο, άλλωστε, βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του). Μην ξεχνάτε ότι μια ανεπιθύμητη αναλογία καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο συνδέεται με παχυσαρκία και μεταβολικά σύνδρομα.

Στο εξωτερικό κυκλοφορεί ως sauerkraut και είναι πολύ δημοφιλές στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, αποτελώντας συχνά βασικό υλικό σε σάντουιτς. Προσθέστε ξινολάχανο και τουρσί στη σαλάτα σας μαζί με άλλα λαχανικά και απολαύστε το, μαζί με τα οφέλη του. 

Μπορείτε, μάλιστα, να το φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι, αλατίζοντας κομμάτια λάχανου και βάζοντάς τα σε αποστειρωμένο βαζάκι -φροντίστε πρώτα να πιέσετε με γουδοχέρι εκτός δοχείου για να βγάλουν τους χυμούς τους. Προτού κλείσετε αεροστεγώς το βάζο για τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι τα λάχανά σας θα παραμείνουν πιεσμένα, καλύπτοντάς τα με ένα φύλλο λάχανο και τοποθετώντας επάνω κάποιο αποστειρωμένο βαρίδι που θα τα κρατήσει. Τοποθετήστε το βάζο σε δροσερό σημείο στην κουζίνα και δοκιμάστε το αποτέλεσμα έπειτα από περίπου 10-12 ημέρες. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και μπαχαρικά για έξτρα γεύση.