Τουρ στην Ηλεία: 10 πράγματα που αξίζει να δείτε και να κάνετε

ileia-kaiafas
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2023

Βρεθήκαμε στη δυτική Πελοπόννησο και αφιερώσαμε τρεις ημέρες στην εξερεύνηση ενός νομού που έχει περάσει πολλά στο παρελθόν, αλλά παραμένει γεμάτος ομορφιές, αναγεννημένη φύση και επιλογές για όλες τις εποχές του χρόνου, που σίγουρα δεν θα τις αφήναμε ανεκμετάλλευτες.

Σε αυτή τη μαγική εποχή για ταξίδια, όπου το φλερτ με τη θάλασσα είναι πάντα εκεί, ο καιρός γίνεται γλυκός –ίσως με μερικές ατασθαλίες- και η αναστάτωση για νέες περιπέτειες είναι πάντα εκεί, εμείς φτιάξαμε βαλίτσα και βάλαμε πρώτη για Πελοπόννησο. Εκεί στα δυτικά, στον πολύπαθο Νομό Ηλείας, που όχι μόνο έχει επιβιώσει από τις καταστροφές του παρελθόντος, αλλά έχει αναγεννηθεί, έχει ανθίσει κι έχει εξελιχθεί, είπαμε να κάνουμε πράξη τα λόγια του Einstein «Δες βαθιά μέσα στη Φύση και θα τα καταλάβεις όλα καλύτερα», μήπως και φτάσουμε στην άκρη του νήματος και στο νόημα της ζωής. Γιατί η Φύση στον Νομό είναι πλούσια, σε κάθε διαδρομή, κάθε στάση, κάθε χωριό και κάθε ματιά στον ορίζοντα. Που σημαίνει ότι είτε είστε λάτρεις του πράσινου, είτε αναζητάτε τη χαλάρωση, είτε είστε ρομαντικοί, είτε απλώς χρειάζεστε ένα διάλειμμα από το τσιμέντο, ο Νομός Ηλείας είναι ένα από τα πολλά μέρη της Ελλάδας που θα ανακουφίσει το μάτι και την ψυχή σας. Εγγυημένα.

Δοκιμάστε καγιάκ στη λίμνη Καϊάφα
Μια από τις πιο όμορφες λίμνες-υδροβιοτόπους της Ελλάδας, με ιαματικά νερά, η λίμνη Καϊάφα προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες όπως wakeboard, θαλάσσιο σκι, καγιάκ κ.ά. Εμείς φορέσαμε μαγιό, βγάλαμε παπούτσια κι επιλέξαμε το καγιάκ με την ομάδα Periplous Experience και τον εκπαιδευτή Γιάννη Κοψίνη, όπου απολαύσαμε μια υπέροχη βόλτα στη λίμνη, με τις καλαμιές να μας μπλοκάρουν όταν βγαίναμε… εκτός πορείας. Προορισμός μας ήταν το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης απέναντι, όπου αξίζει να «δέσετε» και να κατεβείτε για μια μικρή πεζοπορία μέσα στη φύση. Να σας πούμε ότι το καγιάκ είναι σχετικά εύκολο και αν η παρέα είναι καλή, μπορεί να μετατραπεί σε πολύ διασκεδαστική εμπειρία. 

Χαλαρώστε στα λουτρά
Ακόμη κι αν η σύνταξη μοιάζει μακρινό όνειρο, τα λουτρά στις ιαματικές πηγές Καϊάφα είναι μια εμπειρία που πρέπει να μπει στην bucket list σας στην περιοχή, χωρίς απαραίτητα να πάσχετε από δισκοπάθεια και μηνίσκο. Περιλαμβάνουν δυο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου και αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα, στην ανατολική όχθη της λίμνης Καϊάφα. Το νερό από το έδαφος είναι κατά τόπους ζεστό ή κρύο και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που θα σας κάνουν άλλον άνθρωπο.

Κάντε πεζοπορία
Στον νομό υπάρχουν πολλαπλές και διαφορετικές επιλογές για να πεζοπορήσετε, να μυρίσετε τον τόπο, να γειωθείτε και να έρθετε σε επαφή με υπέροχα φυσικά τοπία. Μια από τις αγαπημένες μας είναι στα σύνορα των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας όπου σας περιμένει η Νέδα, ένα από τα δύο ποτάμια της Ελλάδας, μαζί με την Έρκυνα, που έχει θηλυκό όνομα, στο φαράγγι του οποίου θα συναντήσετε μια περιοχή σπάνιου φυσικού κάλλους με πλούσια βλάστηση, καταρράκτες, κατάφυτες πλαγιές, αλλά και με ιδιαίτερα πλούσια πανίδα. Η κατάβαση σε αυτό προσφέρει μια μοναδική εμπειρία και αποζημιώνει τους τολμηρούς, προσφέροντάς τους ως θέαμα εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το δρυόδασος της Φολόης είναι επίσης εκπληκτικός προορισμός για πεζοπορία, όπου θα βρείτε κι ένα εύκολο μονοπάτι περίπου 8 χιλιομέτρων για 2 ώρες πεζοπορία, το λεγόμενο «Μονοπάτι της Γραβάτας» κοντά στα χωριά Μηλιές, Πέρσαινα, Φολόη και Κούμανι, το οποίο σηματοδοτήθηκε αρχικά με… γραβάτες. Στα πεζοπορικά must είναι και οι καταρράκτες Νεμούτας κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, στην ορεινή Ηλεία σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 550 μέτρα, στα σύνορα Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας. Οι πεζοπορικές διαδρομές δίνουν επιλογές και σε έμπειρους και σε αρχάριους περιπατητές, γι’ αυτό μην αγχώνεστε. Υπάρχουν επιλογές για όλους.

Επισκεφτείτε την Αρχαία Ολυμπία
Στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, σας περιμένει ένα από τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως ιερά της Αρχαίας Ελλάδας. Ως γνωστόν, η Ολυμπία υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία και ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων (με αφετηρία πίσω στο 776 π.Χ.). Σε μια «πράσινη» προσπάθεια προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μάλιστα, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προχώρησε στην υλοποίηση μιας ιδιαίτερης τουριστικής διαδρομής, συνέχειας του κεντρικού εμπορικού δρόμου του οικισμού, την οποία επιτρέπεται να διασχίζουν μόνο πεζοί και ποδήλατα, προκειμένου να φτάσουν στο μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο, με στόχο εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού τοπίου, την ανάδειξη του τόπου και την προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης φιλικών προς το περιβάλλον.

Πάρτε τα βουνά
Αν θέλετε να πάρετε τον αέρα σας σε υψόμετρο, ξεκινήστε για τον Ερύμανθο που εκτείνεται σε Αχαΐα και Ηλεία, το οποίο αποτελεί και το τέταρτο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου με την κορυφή Ωλενός στα 2.224 μέτρα. Κι αν η κορυφή είναι άπιαστο όνειρο για κάποιους, και πάλι θα απολαύσετε το άγριο φυσικό του περιβάλλον, τα δάση κωνοφόρων, τα σπάνια είδη φυτών, τα ποτάμια που σχηματίζουν κοιλάδες και την υπέροχη θέα, απ’ όπου κι αν είστε. Στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του βρίσκεται και το οροπέδιο της Φολόης που αναφέραμε νωρίτερα. Η Μίνθη είναι επίσης μια από τις επιλογές σας στο κέντρο της πρώην επαρχίας Ολυμπίας. Στους πρόποδες του βουνού θα βρείτε και το ομώνυμο χωριό, ένα από τα πιο παλιά χωριά της πρώην επαρχίας Ολυμπίας, που υπέστη, μάλιστα, μεγάλες καταστροφές στις πυρκαγιές του 2007.

Κάντε βόλτα στα χωριά και τις κωμοπόλεις
Κι επειδή απόδραση χωρίς άρωμα χωριού και κουβέντα με τους ντόπιους δεν γίνεται, οι στάσεις σας θα είναι αρκετές στο νομό. Ο Πύργος, ως πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νομού είναι εκεί που θα βρείτε και την περισσότερη ζωή, αλλά σας προτρέπουμε να κινηθείτε σε όλη την περιοχή αναλόγως το χρόνο σας. Το Κατάκολο, ως επίνειο του Πύργου, είναι αρκετά τουριστικό, η Ζαχάρω βρίσκεται σε μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές με την τεράστια παραλία της και την πλούσια βλάστηση, με το πευκόδασος της Στροφιλιάς, η Ανδρίτσαινα θα σας αφήσει αυθεντικό άρωμα χωριού με τα πετρόκτιστα σπίτια, τα παραδοσιακά καφενεία, τα πλατάνια και τη θέα στα χωριά της Γορτυνίας και τα πιο μικρά χωριά όπως η Σκαφιδιά, τα Καλακαίικα, τα Χανάκια, η Μυρτιά θα σας συστήσουν σίγουρα την παράδοση και την αυθεντικότητα του τόπου. Στον ημιορεινό οικισμό Κάστρο στα βορειοδυτικά, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και το μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι, με υπέροχη θέα για τις ρομαντικές ψυχές εκεί έξω, ενώ στα σύνορα Ηλείας-Μεσσηνίας βρίσκεται και η Ελαία με το υπέροχο παραθαλάσσιο δάσος της.

Δοκιμάστε τοπικό κρασί
Μια από τις πρώτες στάσεις στο ταξίδι μας στην περιοχή ήταν το Κτήμα Μπριντζίκη, ένα οινοποιείο βιολογικής καλλιέργειας με πολύ φιλόξενους ανθρώπους, σε μια υπέροχη τοποθεσία στο χωριό Λαντζόι στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Πριν μία δεκαετία το κτήμα χαρακτηρίστηκε το πρώτο πράσινο οινοποιείο στην Ελλάδα, ενώ είναι και το πρώτο οινοποιείο στη Νότια Ευρώπη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αξιοποιώντας γεωθερμική ενέργεια και φωτοβολταϊκά συστήματα και παράγοντας βιολογικά κρασιά με χαμηλά θειώδη, αλλά και φυσικά κρασιά. Δοκιμάστε, οπωσδήποτε, τον Τινακτορώγο, ένα υπέροχο λευκό με ισορροπημένο σώμα και αρώματα λεμονανθών, από την ομώνυμη ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά από το Κτήμα Μπριντζίκη και έχει αναφορές από τον Όμηρο. Το κτήμα δίνει τη δυνατότητα και για αγροτουρισμό, με διαμονή στις εγκαταστάσεις του, κι αν είστε fan του ζύθου, ρωτήστε και για τις μπίρες που παράγει. Στο Κορακοχώρι σας περιμένει επίσης και το Κτήμα Μερκούρη με το μικρό λαογραφικό Μουσείο και το παρεκκλήσι του Κτήματος, που από το 1870 ξεκίνησε με την ποικιλία Refosco και δίνει έμφαση στο κόκκινο κρασί με τις ποικιλίες των αμπελώνων του. Στην Ανδρίτσαινα, στο Οινοποιείο Μαρκογιάννη μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρασιά, αλλά και το τσίπουρο Μαρκογιάννη, ενώ και τα κρασιά Skoutas Winery από τα αμπέλια του, που ποτίζονται από το φημισμένο νερό του πόταμου Ενιπέα, είναι ξακουστά στην περιοχή.  

Μάθετε τα πάντα για την παραγωγή ελαιολάδου
Μετά το αμπέλι, πιάσαμε και την ελιά, κατά τον Ελύτη (καράβι δεν μας προέκυψε), και σας συστήνουμε να μην παραλείψετε κι εσείς μια γευσιγνωσία τοπικού ελαιολάδου στο Λιοτρίβι Κουφωλιάς στα Μακρίσια, όπου ο πολύ ευγενικός και φιλόξενος Βασίλης Κουφωλιάς μας ξενάγησε στην πρότυπη μονάδα παραγωγής ελαιολάδου. Αφού μας έδειξε τον τρόπο παραγωγής του προηγούμενου αιώνα πριν τα σύγχρονα μέσα, μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες, όπως ότι στην Ελλάδα καταναλώνουμε 17 κιλά ελαιόλαδο το χρόνο κατά κεφαλήν (13 κιλά οι Ιταλοί και 11 οι Ισπανοί!) και στη συνέχεια μας έδειξε τον τρόπο να το γευτούμε. Μην φύγετε χωρίς να πάρετε για το σπίτι τα αρωματισμένα ελαιόλαδα με δεντρολίβανο, ρίγανη, πιπεριά, λεμόνι ή πορτοκάλι.

Ανακαλύψτε τις γεύσεις του τόπου
Είμαστε σίγουροι ότι οι επιλογές για φαγητό και τοπικές νοστιμιές είναι άπειρες και εκλεκτές στον Νομό, με κάθε χωριό και κωμόπολη να έχει τα δικά της «διαμάντια». Εμείς προλάβαμε να ανακαλύψουμε λίγα από αυτά, με πρώτη στάση στο Fotis Rooms Taverna, όπου, μεταξύ άλλων, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε την ψιλοκομμένη τηγανητή πατάτα, που οπτικά θυμίζει τηγανίτα, με δυο αυγά μάτια. Αν βρεθείτε στη λίμνη Καϊάφα για το καγιάκ που λέγαμε, περάστε στη συνέχεια από την Ταβέρνα «Τα Πεύκα» για να ανακτήσετε δυνάμεις στην όμορφη αυλή του, με τα μαγειρευτά και τα της ώρας του. Κι αν θέλετε να έχετε μαζεμένες επιλογές, περάστε μια βόλτα από το Aldemar Olympian Village, όπου θα βρείτε 7 εστιατόρια για κάθε γούστο, όπως το «Marina» για σύγχρονη, ελληνική κουζίνα, το «Artemis» για ιταλικές νοστιμιές, το «Αμπελιώνας» για πιο παραδοσιακή ελληνική κ.ά. Να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Aldemar Resorts, κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, είναι και ο εμπνευστής του Sympossio Greek Gourmet Touring, μια ενέργεια που ταξιδεύει εδώ και χρόνια την ελληνική γαστρονομία κυρίως στην Ευρώπη, αλλά και εκτός, όπου ομάδα σεφ μαγειρεύει με τοπικά υλικά ελληνικά πιάτα, παρουσιάζοντας την ελληνική κουζίνα έξω από τα σύνορα. Μια εμπειρία που ζήσαμε κι εμείς μέσα από ένα διασκεδαστικό cooking lesson με τον Executive Chef Δημήτρη Καραμπίνη, τον Deputy Chef, Μανόλη Ρουμπάκη και την ομάδα τους.

Απολαύστε τη διαμονή σας
Αν πρόκειται να επισκεφτείτε άμεσα την περιοχή και θέλετε να συνδυάσετε ισόποσα την εξερεύνηση με τη χαλάρωση στην απόδρασή σας, το Aldemar Olympian Village είναι μια εξαιρετική επιλογή που θα σας πείσει να κάνετε μπάνιο και τον Οκτώβριο που λήγει η σεζόν, με τις πισίνες που βρίσκονται έξω από τα περισσότερα δωμάτια να σας βάζουν συνεχώς σε πειρασμό. Βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία στη Σκαφιδιά, πάνω στην παραλία, δίνοντας πραγματικά την αίσθηση ενός πολυτελούς χωριού στις εγκαταστάσεις του, με άνετα δωμάτια με θέα και φιλόξενους ανθρώπους. Το καλύτερο, όμως, σας το κρατούσαμε για το τέλος. Εκεί λειτουργεί κέντρο θαλασσοθεραπείας Royal Olympian Spa & Thalasso με διάφορα είδη υδρομασάζ, που συμπεριλαμβάνεται στα 10 καλύτερα παγκοσμίως και υπόσχεται να σας δώσει άλλον ένα λόγο που θα κάνει το ταξίδι σας στον Νομό Ηλείας αξέχαστο.

Ευχαριστούμε την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρόσκληση, το ξενοδοχείο Aldemar Olympian Village για την υπέροχη φιλοξενία και όσους ανθρώπους βρέθηκαν στο διάβα μας κι έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ταξιδιωτική εμπειρία μας.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
[email protected]