Μπορεί ο βελονισμός να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα;

mporei-o-belonismos-na-sas-boithisei-na-kopsete-to-kapnisma-belonismos-na-sas-boithisei-na-kopsete-to-kapnisma

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Αν ψάχνετε έναν αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο να κόψετε το κάπνισμα, τότε μάλλον ο βελονισμός θα σας δώσει τη λύση που ζητάτε.

Το κάπνισμα αποτελεί μια παγκόσμια κοινωνική πανδημία. Καπνίζει το 1/3 του παγκοσμίου πληθυσμού (1,1 δισεκατομμύριο άτομα). Πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω του καπνίσματος 3,5 εκατομμύρια άτομα και 19.000 μη καπνιστές εξαιτίας του παθητικοί καπνίσματος. Η τοξική-θανατηφόρα δράση της νικοτίνης κυμαίνεται από 40-60mg. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.

Γιατί καπνίζουμε;

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες πού έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς οι κυριότεροι παράγοντες πού καθορίζουν την έναρξή του καπνίσματος είναι οι εξής: συνήθεια γονέων, φίλοι, μεγαλύτερα αδέλφια, κοινωνικό περιβάλλον, σχέσεις, οικογενειακή δομή, επίπεδο εκπαίδευσης, κοινωνικό- οικονομικό επίπεδο, διαχείριση άγχους και καταπίεσης, κοινωνική αποδοχή. Συγκεκριμένα πολλές φορές το κάπνισμα αρχίζει τυχαία. Χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε ακολουθούμε το κοινωνικό ρεύμα. Για αρκετούς από εμάς το κάπνισμα σημαίνει ότι έχουμε κάτι να κάνουμε. Μερικοί από εμάς θεωρούμε ότι το κάπνισμα μας ενεργοποιεί και μας βοηθά στην συγκέντρωση.

Αρκετοί έφηβοι πιστεύουν ότι με το κάπνισμα ενηλικιώνονται. Για μερικούς το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσον για να εισχωρήσουν και να ανήκουν στους σωστούς κύκλους-ομάδες.

Ορισμένοι πιστεύουν πως καπνίζοντας αποκτούν κύρος, γεγονός που τους καθιστά αρεστούς. Άλλοι θεωρούν ότι αποκτούν αυτοπεποίθηση. Πολλοί καπνίζουν από περιέργεια άλλοι καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς. Αρκετοί επηρεάζονται από τη διαφήμιση. Όταν η συνήθεια εδραιωθεί, γίνεται εθισμός, γεγονός που καθιστά δύσκολη την διακοπή της. Το κάπνισμα αποτελεί τον χειρότερο εθισμό.

Τύποι καπνιστών:

1. Γνώστες: γνωρίζουν σχετικά με το κάπνισμα άλλα δεν έχουν αποφασίσει αν θα το σταματήσουν ή όχι.

2.Πειραματιζόμενοι: καπνίζουν σποραδικά, συχνά μεσολαβούν αρκετοί μήνες χωρίς να καπνίσουν.

3. Τακτικοί: καπνίζουν τακτικά όχι όμως συνέχεια.

4.Εθισμένοι: είναι εθισμένοι στη νικοτίνη και υποφέρουν από στερητικά συμπτώματα όταν δεν μπορούν να καπνίσουν.

Πυραμίδα εθισμού

Η επιτυχία της διακοπής του καπνίσματος εξαρτάται από τον σωστό σχεδιασμό:

1. Απόφαση 2. Προετοιμασία 3. Πράξη 4. Συντήρηση και λιγότερο από την θέληση. Η επιλογή είναι δική μας .Με αυτόν τον τρόπο αποκτάμε έλεγχο του εαυτού μας.

Το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος

Περίπου 2 ώρες μετά η νικοτίνη απομακρύνεται από οργανισμό. Κοντά 6 ώρες μετά η αυξημένη καρδιακή συχνότητα όπως και η αυξημένη αρτηριακή πίεση λόγω της νικοτίνης επανέρχονται στις αρχικές τιμές. Σχεδόν 12 ώρες μετά το τοξικό μονοξείδιο του άνθρακα απομακρύνεται από τον οργανισμό. Κοντά 48 ώρες μετά βελτιώνεται η όσφρηση και η αίσθηση της γεύσης. Σε διάστημα 2-12 εβδομάδες μετά έχουμε βελτίωση της αιματικής ροής με αντίστοιχη βελτίωση στο βάδισμα και τρέξιμο. Μετά από 3-9 μήνες έχουμε βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος. Στα 5 χρόνια μετά ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο μειώνεται στο μισό. Στα 10 χρόνια μετά μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα και ο κίνδυνος για καρδιακό επεισόδιο είναι ο ίδιος με εκείνον που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Δράση βελονισμού:

Η χρήση της νικοτίνης λειτουργεί διεγερτικά στον οργανισμό. Η χρόνια χρήση της την κάνει να κυριάρχηση στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια αυξημένη και ταχεία λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ο εθισμός στην νικοτίνη είναι τώρα συνεχής, και μόνιμος. Ρυθμίζει όλους τους φυσιολογικούς μηχανισμούς και λαμβάνει θέση στη ορμονική ιεράρχηση. Ο βελονισμός ενεργοποιεί ομοιοστατικούς μηχανισμούς άμυνας.

Μετά την θεραπεία με τον βελονισμό έχουμε αύξηση της φυσιολογικής παράγωγης ενδογενών ουσιών, οι οποίες αναπληρώνουν την έλλειψη της νικοτίνης στα κύτταρα-στόχους. Τα κύτταρα αρχίζουν να λειτουργούν με τα φυσιολογικά ερεθίσματα που γίνονται αντιληπτά με την ευφορία και την ζωτικότητα που παρουσιάζει το άτομο.

Αποτελεσματικότητα θεραπείας:

Σύμφωνα με έρευνες, η επιτυχία σε αυτά τα προγράμματα αγγίζει το 80%.

Του Ευάγγελου Μουστακάκη, Ειδικού Ιατρικού Βελονισμού, Μέλους της Ελληνικής Ιατρικής εταιρείας Βελονισμού, π.Επιστημονικού συνεργάτη Ιπποκρατείου Γ.Ν.Α. και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr