Τελικά τι ισχύει με το αβοκάντο στο αδυνάτισμα;

abokanto
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Ο Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλας Δήμζας, του docdiet.gr μας λύνει την απορία σχετικά με την κατανάλωση του αβοκάντο σε περίπτωση που βρισκόμαστε σε προσπάθεια απώλειας βάρους.

Το αβοκάντο έχει συσχετιστεί από πολλούς με το αδυνάτισμα και την υγιεινή διατροφή και ο συσχετισμός αυτός γιγαντώνεται τελευταία. Πολλοί πιστεύουν ότι το αβοκάντο είναι ένα εξωτικό φρούτο, άλλοι λαχανικό και άλλοι γνωρίζουν πως ανήκει στην τροφική ομάδα των λιπών και των ελαίων.

 Σε ποια κατηγορία τροφίμων ανήκει το αβοκάντο;
Το αβοκάντο σε αρκετές εγκυκλοπαιδικές πηγές κατατάσσεται στην ομάδα των φρούτων. Βάσει της διατροφικής του ανάλυσης όμως ανήκει στην ομάδα των λιπών και των ελαίων. Πιο συγκεκριμένα, τα λιπαρά του ανήκουν στην κατηγορία των μονοακόρεστων λιπαρών, όπως ακριβώς και το ελαιόλαδο. Παραδοσιακά η χώρα προέλευσης του είναι το Μεξικό. Ωστόσο τα δέντρα που φέρουν τους καρπούς ευδοκιμούν και στο μεσογειακό κλίμα. Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ολεϊκό οξύ, και παρά το γεγονός πως έστω και σαν φρούτο είναι πολύ θρεπτικό, δεν καταναλώνεται ευρέως στις χώρες που παραδοσιακά ακολουθούν Μεσογειακού τύπου διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή κατά κανόνα περιλαμβάνει κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, καρπών και σπόρων, οσπρίων, ανεπεξέργαστων υδατανθράκων και ελαιολάδου με ταυτόχρονη μέτρια κατανάλωση ψαριού και γαλακτοκομικών και σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων. Η προσκόλληση σε διατροφή μεσογειακού τύπου έχει συσχετισθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μειωμένο κίνδυνο χρόνιων νόσων, διαβήτη και καρδιαγγειακών. Πώς μπορεί το αβοκάντο να αποτελέσει κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής; Λόγω της υφής του και της σύστασής του μπορεί να αντικαταστήσει αλείμματα και πηγές κορεσμένου λίπους που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων.

Αβοκάντο και σπλαχνικό λίπος
Σε πρόσφατη μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση της κατανάλωσης ενός αβοκάντο την ημέρα στην περίμετρο μέσης και στο σπλαγχνικό λίπος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η κατανάλωση του αβοκάντο δεν μείωσε το σπλαγχνικό λίπος και είχε ελάχιστη επίδραση στην ολική χοληστερόλη, το σωματικό βάρος τα επίπεδα ινσουλίνης και άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιομεταβολικά νοσήματα.

Αβοκάντο και απώλεια βάρους
Το ερώτημα που ταλανίζει από την αρχή του παρόντος άρθρου είναι το εξής. Μπορεί το αβοκάντο να συμβάλλει στην απώλεια βάρους; Λόγω της τρομερής αναγνωρισιμότητας και της δημοτικότητας του έχει συνδεθεί άρρηκτα με διατροφές και δίαιτες απώλειας βάρους. Με λίγα λόγια: δεν υπάρχει διαιτώμενος που να μην ζητάει αβοκάντο στο πρόγραμμα του. Τι πραγματικά ισχύει; Στα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα δεν φαίνεται το αβοκάντο να επιδρά στο ποσοστό του σωματικού λίπους, το σωματικό βάρος ή τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Υπάρχει πιθανότητα όμως, γυναίκες και άντρες που καταναλώνουν αβοκάντο να έχουν μια γενικότερα αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, καλύτερες διατροφικές συνήθειες άρα και μικρότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα στην Αμερική, όσοι κατανάλωναν αβοκάντο είχαν μεγαλύτερη ημερήσια πρόσληψη σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Ε και Κ, μαγνήσιο και κάλιο.

Τελικά το αβοκάντο βοηθάει στο αδυνάτισμα; 
Η κατανάλωση αβοκάντο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, ιδανικά βασισμένης στον μεσογειακό τύπο διατροφής, μπορεί να βελτιώσει ή και να ενισχύσει την ποιότητα της διατροφής σου. Μπορεί να μην είναι το μαγικό ραβδί για να χάσετε κιλά και λίπος, ωστόσο δεν θα τους απογοητεύσει τους λάτρεις του με τα οφέλη του. Η προσθήκη αβοκάντο σε γεύματα και σαλάτες με ντομάτα ή χυμό ντομάτας αυξάνει την απορρόφηση β-καροτενίου, καθώς αυτό είναι μια από τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Επιπλέον, αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών λουτεϊνη και ζεαξανθίνη.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr