Δροσιστείτε στους πανέμορφους καταρράκτες της Νέδας

neda-petirno-gefuri
ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Για ακόμη μια φορά, ο Θεόφιλος Μπάμπουλης και το Point of View μας παίρνουν μαζί τους σε μια… πτήση πάνω από τους πανέμορφους καταρράκτες του ποταμού στα σύνορα Ηλείας και Μεσσηνίας.

Ένα από τα λίγα ποτάμια με θηλυκό όνομα στην Ελλάδα, η Νέδα, που πήρε την ονομασία του από την ομώνυμη νύμφη, συνθέτει ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό, κάπου στα σύνορα των δύο νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Σε ένα μεγάλο τμήμα του, το ποτάμι διασχίζει μια χαράδρα με πλούσια βλάστηση, ενώ οι καταρράκτες που δημιουργούνται κατά μήκος της πορείας του είναι αναζωογονητικοί και ό,τι πρέπει για βουτιά στα παγωμένα νερά. Ο μεγαλύτερος βρίσκεται κοντά στη Φιγαλεία και το ύψος του φτάνει περίπου τα 35 μέτρα, αλλά θα συναντήσετε κι άλλους μικρότερους στη διαδρομή, την οποία αξίζει να διασχίσετε και να πάρετε μια ανάσα πελοποννησιακής φύσης. Τα νερά είναι μπλε και κρυστάλλινα, αναμενόμενα παγωμένα, κι έρχονται από το όρος Λύκαιο, όπου πιστευόταν ότι γεννήθηκε ο Δίας, ενώ καταλήγουν στο Ιόνιο, κάπου ανάμεσα στην Κυπαρισσία και την Ζαχάρω.

Τα πλατάνια, οι συκιές και οι αγριοβελανιδιές είναι μερικά από τα είδη βλάστησης που θα συναντήσετε στο μέρος, ενώ εντυπωσιακό είναι και το σκοτεινό τούνελ Στόμιο, μέσα από το οποίο χάνεται το ποτάμι, για περίπου 200 μέτρα. Και ως σκοτεινό τούνελ τα έχει όλα: σταλακτίτες, όπως και νυχτερίδες.

Ένα ακόμη αξιοθέατο που αξίζει να δείτε είναι και το εκκλησάκι της Παναγίας, όπως και το γεφύρι των Πλατανίων, το πιο γνωστό από τα πέτρινα γεφύρια της Νέδας. Το καλύτερο, όμως στοιχείο της περιοχής είναι η πλούσια βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά της, που θα σας αναζωογονήσουν μέσα στο καλοκαίρι.  

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.