Η πρώτη δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας ζωντανεύει στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου

eymenides7932 ARTEMIS
ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Ευμενίδες: Ένα ουτοπικό δικαστήριο με θεατές ερμηνευτές ή καταλύτες.

H πρώτη εμφάνιση θεσμού για την έννοια του Δικαίου στην ιστορία της Ευρώπης, το έργο που εισήγαγε τον Άρειο Πάγο ως όρο, ως έννοια και ως θεσμό στην ιστορία, οι ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, έρχονται στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου στις 15 & 16 Ιουλίου, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project ^. Ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη γενέτειρα του μεγάλου τραγικού ποιητή, ως ένας άτυπος αλλά εκρηκτικός διάλογος στο πάντοτε ζωντανό και κρίσιμο στα σύγχρονα ζητήματα δικαιοσύνης, ουμανισμού και πολιτικής Αισχύλειο Δράμα.

Η δίκη στις αισχύλειες Ευμενίδες είναι η πρώτη νομική δίκη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Στην παράσταση, ένα φανταστικό δικαστήριο συνδέει την αρχαιότητα με το σήμερα. Κοινότητες, συλλογικότητες και κάτοικοι της πόλης της Ελευσίνας προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενεργά στον κόσμο μιας φανταστικής δίκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του αθηναϊκού δικαστηρίου. Οι Ευμενίδες γίνονται ερέθισμα για την ανάπτυξη δημόσιου διαλόγου. Το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά ενεργώντας ως επιπλέον ερμηνευτής ή ακόμα και ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξέλιξη της δράσης. Μέσω του αρχαίου δράματος τίθεται ως ζητούμενο η συνοχή των πολιτών μιας κοινωνίας και η στάση τους απέναντι στα κοινά. Αυτή η ουτοπική συνθήκη συνιστά αντίστοιχα ένα ουτοπικό δικαστήριο, όπου διεξάγεται η δίκη του Ορέστη στις Ευμενίδες του Αισχύλου.
Η ανελέητη αλυσίδα της διαιωνιζόμενης εκδίκησης και αντεκδίκησης παραχωρεί τη θέση της στη δικαιοσύνη της πόλης. Μια δίκη που λαμβάνει χώρα στο παρελθόν, αλλά απευθύνεται στους πολίτες όλου του κόσμου του μέλλοντος.

ARTEMIS
Λίγα λόγια για το ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^

Εκτός από τις ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ, το Μυστήριο 35 ΑΙΣΧΥΛΟΥ Project ^ περιλαμβάνει τρεις ακόμη εκδηλώσεις: στις 23 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η συναυλία Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια, στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), με τη συμμετοχή της Χορωδίας της Ε.Ρ.Τ., της Χορωδίας Δήμου Αθηναίων και της Παιδικής Χορωδίας του Ωδείου Kodály. Την επομένη, στις 24 Ιουλίου, θα υλοποιηθεί στο X-Bowling Art Center η Ημερίδα: Για τον Αισχύλο υπό την επιμέλεια της Δηώς Καγγελάρη, παρουσία διακεκριμένων προσκεκλημένων. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τέλος, στις 29 & 30 Ιουλίου, οι ΠΕΡΣΕΣ. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών, μια παράσταση με στοιχεία περφόρμανς σε σκηνοθεσία Nikita Milivojević, θα ξεκινήσει από το λιμάνι του Περάματος Μεγαρίδος με τη δύση του ήλιου, θα μας μεταφέρει εν πλω στη Σαλαμίνα και τέλος, όταν πέσει η νύχτα, σε μια έρημη περιοχή του νησιού που βλέπει στον τόπο όπου έλαβε χώρα η αρχαία σύγκρουση.

Η πρώτη έκδοση του ΑΙΣΧΥΛΟΥ project ^, μια από τις δράσεις Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου, με στόχο να θεσμοθετήσει έναν σπάνιο διάλογο πάνω στο Αισχύλειο Δράμα. Περιελάμβανε τις παραστάσεις ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ της σπουδαίας φλαμανδικής ομάδας tg STAN σε σκηνοθεσία Jolente De Keersmaeker, ένα πρωτοποριακό έργο για τις σύγχρονες έμφυλες ταυτότητες και τη φωνή των σιωπηλών, και ΠΕΡΣΕΣ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς, του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και της εταιρείας «Το Θέατρο», για την τραγωδία της ανθρωπότητας σε μια συνομιλία για τα πολλαπλά παγκόσμια αδιέξοδα του σήμερα.

Ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη (Προφήτης, Απόλλων), Άντζελα Μπρούσκου (Κλυταιμνήστρα), Διονύσης Πιφέας (Ορέστης), Δήμητρα Χατούπη (Αθηνά).
Ευμενίδες: Σμαράγδα Κάκκινου, Πάολα Καλλιγά, Δανάη Κατσαμένη, Θεοδώρα Κόρδα, Ανδριανή Κυλάφη, Βάλια Παπαχρήστου, Αγγελική Τουμπανάκη.

Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 21:15
Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€ (φοιτητές, 65 άνω), ατέλειες 5€ (άνεργοι, ΑμΕΑ και συνοδοί, ηθοποιοί) | Ενιαίο εισιτήριο για τις ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ και τη συναυλία ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΟΡΕΣΤΕΙΑ 20€ (Ισχύει για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων)
Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα μετ’ επιστροφής. Απαραίτητη κράτηση θέσεων εδώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ARTEMIS

Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους.

15, 16 ΙΟΥΛ
EΥΜΕΝΙΔΕΣ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Άντζελα Μπρούσκου
23 ΙΟΥΛ
ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΟΡΕΣΤΕΙΑ
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΟΡΧΗΣΤΡΑ: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Συμμετέχουν: Χορωδία της Ε.Ρ.Τ., Χορωδία Δήμου Αθηναίων, Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodály
24 ΙΟΥΛ
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΣΧΥΛΟ
X  BOWLING ART CENTER
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δηώ Καγγελάρη
Είσοδος ελεύθερη
29, 30 ΙΟΥΛ
ΠΕΡΣΕΣ. Το ταξίδι στο πεδίο των ψυχών
ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΕΝ ΠΛΩ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Nikita Milivojević

ARTEMIS
Info
15, 16 ΙΟΥΛ
Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου
Προπώληση εισιτηρίων
Περισσότερες πληροφορίες: 2023eleusis.eu