Τι μπορεί να πάει στραβά με το υαλουρονικό οξύ;

ualouroniko-oksu
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2023

Ξέρουμε ότι κάνει καλό στο δέρμα, βοηθά στην ενυδάτωση και στη λείανση των γραμμών και των ρυτίδων και μας χαρίζει λάμψη, αλλά πολλές φορές αισθανόμαστε ότι δεν βλέπουμε καμία βελτίωση παρά τη χρήση του. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Το υαλουρονικό οξύ προκύπτει φυσικά στον συνδετικό ιστό του σώματός μας και αποτελεί τον βασικό παράγοντα που δίνει στο δέρμα μας δομή, με ισχυρή ενυδατική και αναζωογονητική δράση. Κι επειδή είναι γνωστό ότι αυτό το δομικό συστατικό που παράγεται από τους ινοβλάστες με την πάροδο των χρόνων μειώνεται στον οργανισμό (μέχρι τα 35 έχει μειωθεί κατά 20%), φροντίζουμε να το αναπληρώνουμε με διάφορα προϊόντα, τα οποία υπόσχονται ενυδάτωση. Τι μπορεί, όμως, να πάει στραβά;

Αν δείτε ότι παρά τη χρήση προϊόντων με υαλουρονικό οξύ, το δέρμα σας παραμένει αφυδατωμένο και ξηρό, τότε πιθανότατα κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Το υαλουρονικό οξύ δεσμεύει την υγρασία στο δέρμα, αλλά από μόνο του ίσως να μην είναι αρκετό να σας χαρίσει την ενυδάτωση που χρειάζεστε.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε το υαλουρονικό οξύ στην καθημερινή σας ρουτίνα, χρειάζεται, όμως, να προσθέσετε και έξτρα ενυδατικά προϊόντα, όπως ένα serum υαλουρονικού οξέος και μια ενυδατική ή λάδι προσώπου με ενυδατική δράση.

Υπάρχει φυσικά και η περίπτωση να υπάρχει βλάβη στον δερματικό φραγμό, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, στην έκθεση τον ήλιο, στο στρες, στην υπερβολή στην απολέπιση και τον καθαρισμό του προσώπου… Αν υπάρχει βλάβη, τότε ο δερματολόγος σας θα σας συμβουλέψει να αποφύγετε την απολέπιση και να προτιμήσετε πιο ήπια προϊόντα με cermides. Καλό θα είναι να κάνετε κι ένα διάλειμμα από το υαλουρονικό και να το βάλετε πάλι στη ρουτίνα σας όταν το δέρμα σας είναι λιγότερο ευαίσθητο.

Αν το πρόβλημα δεν είναι στον δερματικό φραγμό, μπορεί να φταίει η συγκέντρωση στο serum, το μέγεθος των μορίων υαλουρονικού οξέος που περιέχει, όπως επίσης και το πώς χρησιμοποιείτε το προϊόν. Το κλειδί είναι να το χρησιμοποιείτε πριν εφαρμόσετε μια πλούσια ενυδατική και να περιλαμβάνετε κι άλλα ενυδατικά συστατικά, όπως τα ceramides, για να σφραγίσετε την υγρασία.