Από τα «Χαμένα κορμιά» του Άλισντερ Γκρέι στο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου: Το βιβλίο πίσω από την ταινία

poor-things Atsushi Nishijima

© 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.

ΤΡΙΤΗ, 05 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Επί 8 λεπτά χειροκροτούσε όρθιο το κοινό που παρακολούθησε τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor things» στην πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα «Χαμένα κορμιά», του Άλισντερ Γκρέι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Επιμέλεια: Book Press

Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Poor things», έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου. Μετά την ολοκλήρωση της προβολής, το κοινό, κατενθουσιασμένο, χειροκροτούσε όρθιο επί 8 λεπτά τον Λάνθιμο. 

Από τα «Χαμένα κορμιά» στη μεγάλη οθόνη

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα Χαμένα κορμιά (μτφρ. Δημήτρης Βαρδουλάκης, εκδ. Νεφέλη), του Σκωτσέζου συγγραφέα Άλισντερ Γκρέι.

Στον πυρήνα του βιβλίου βρίσκεται το πτώμα μιας γυναίκας που έρχεται στη ζωή μετά από ένα πείραμα και είναι εμπνευσμένο από τον Φρανκενστάιν της Μαίρη Σέλεϊ. Η Μπέλλα Μπάξτερ, το δημιούργημα ενός γιατρού, είναι μια γυναίκα με το αθώο μυαλό ενός παιδιού. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τοποθετημένο στη Γλασκώβη και στα περίχωρά της, στην Αλεξάνδρεια και στο Παρίσι της δεκαετίας του 1880, το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 1992, περιγράφει τις ερωτικές ζωές δύο γιατρών και μιας γυναίκας που ένας από τους δύο έχει δημιουργήσει.

«Περιέχει μερικούς ανίερους γάμους, αλλά σχεδόν καμία διαστροφή. Τίποτα σ’ αυτές τις σελίδες δεν θα μπορούσε να εκπλήξει τη Μαίρη Σέλεϊ, τον Λιούς Κάρολ ή τον Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, όπως και τίποτα δεν θα μπορούσε να κάνει ένα αθώο παιδί να κοκκινίσει, διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο. 

Το μυθιστόρημα του Γκρέι έχει τιμηθεί με το βραβείο Whitbread Award, που από το 2006 μετανομάστηκε σε Costa Book Award, καθώς και με το λογοτεχνικό βραβείο της εφημερίδας Guardian, Guardian Fiction Prize, ένα βραβείο που ξεκίνησε το 1965 και σταμάτησε να απονέμεται το 2015.

Διθύραμβοι για το Poor things

Το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Τόνι ΜακΝαμάρα, σεναριογράφος της προηγούμενης ταινίας του Λάνθιμου «Η ευνοούμενη».

Οι πρώτες κριτικές για το «Poor Things» είναι διθυραμβικές, και ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για την καλύτερη ταινία της καριέρας του Λάνθιμου.

«Ένα απίστευτα απολαυστικό παραμύθι που δεν δημιουργεί απλώς έναν, αλλά πολλούς διακριτούς κόσμους, στους οποίους κατοικούν αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες, που αποκτούν ζωή χάρη σε ένα καστ από πρώτης τάξεως ηθοποιούς», γράφει ο Ντέιβιντ Ρούνεϊ στο The Hollywood Reporter.

Στο «Poor Things» πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν, Μαρκ Ράφαλο, Γουίλεμ Νταφόε, Ραμού Γιούσεφ, Κρίστοφερ Άμποτ και Τζερόντ Καρμάικλ.

Στην Ελλάδα, η ταινία θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου 2024.

Πηγή: bookpress.gr