Ταξίδι στην άγνωστη, αλλά σημαντική λίμνη Σμοκόβου της Καρδίτσας

limni-smokobou-karditsa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Βρίσκεται στις πλαγιές των Αγράφων, είναι τεχνητή και πέρα από την ομορφιά της, προστάτεψε τον Δήμο Σοφάδων περιορίζοντας την πλημμύρα.

Ένα ταξίδι στη Θεσσαλία αυτή την εποχή μπορεί να έχει κατά βάση εθελοντικό χαρακτήρα, ως προσφορά βοήθειας στους πλημμυροπαθείς που προσπαθούν με μοναδικό όπλο αυτό της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά τις πλημμύρες που καταγράφηκαν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην περιοχή.

Tο Point of View του Θεόφιλου Μπάμπουλη βρέθηκε στην περιοχή και πέταξε ψηλά, για να μας δείξει ένα έργο όχι μόνο πανέμορφο, αλλά και το μόνο τέτοιου όγκου έργο-ταμιευτήρας που υπάρχει σήμερα στην Καρδίτσα. Η αξία του, μάλιστα, αποδείχτηκε όταν ο Δήμος Σοφάδων προστατεύτηκε σε ένα βαθμό από τις μεγάλες καταστροφές του φαινομένου Daniel.

Theofilos Bampoulis/PointOfView
Η λίμνη σε υψόμετρο 400 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων σε σχήμα μισοφέγγαρου εγκαινιάστηκε το 2002 και ο πρωταρχικός στόχος κατασκευής της ήταν η άρδευση τμήματος του κάμπου. Το φράγμα έφτασε τα 104 μέτρα ύψος και 450 μέτρα μήκος και τιθάσευσε τα νερά του Σοφαδίτη ποταμού.

Περίπου 6 χιλιόμετρα από το χωριό Σμόκοβος θα βρείτε και τις ιαματικές πηγές Σμοκόβου με ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, σε μια καταπράσινη κοιλάδα.

Ο Θεόφιλος Μπάμπουλης, μέσα από το κανάλι του Point of View στο youtube μας βοηθά να απολαύσουμε όμορφα μέρη από ψηλά, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο τους από μια διαφορετική οπτική.