Αλάτι Ιμαλαΐων: Είναι καλύτερο από το θαλασσινό;

alati-imalaion
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Είναι το αλάτι Ιμαλαΐων καλύτερο από το κανονικό; Ο Στρατωτικός Κλινικός Διαιτολόγος, Νικόλαος Δήμζας, μας λύνει την απορία.

Το χαρακτηριστικό του χρώμα το κάνει να ξεχωρίζει και βάζει πολλούς στον πειρασμό να το δοκιμάσουν. Είναι προϊόν που παράγεται στο Πακιστάν και συγκεκριμένα στην περιοχή Παντζάμπ. Το Παντζάμπ είναι μία περιοχή στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.

 Σε τι διαφέρει το αλάτι Ιμαλαΐων από το κανονικό αλάτι
Και τα δύο περιέχουν χλωριούχο νάτριο με μικρές διαφορές στη συγκέντρωσή. Το αλάτι Ιμαλαΐων έχει λιγότερο νάτριο από το κανονικό, αλλά η διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα. Αντίθετα, εμφανίζουν σημαντικές διαφορές στην περιεκτικότητά τους σε άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Συγκεκριμένα, το αλάτι Ιμαλαΐων περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου σε σχέση με το κοινό άλας. Δεδομένου όμως ότι η περιεκτικότητα είναι μικρή, δεν συμβάλλει σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη αυτών των συστατικών.

Είναι το αλάτι Ιμαλαΐων καλύτερο από το κανονικό και έχει περισσότερα οφέλη;
Αν αντικαταστήσετε το κανονικό αλάτι με αλάτι Ιμαλαΐων ίσως αποκομμίσετε ένα μικρό όφελος από την μικρότερη κατανάλωση νατρίου, αν καταναλώνετε αλάτι σε μεγάλες ποσότητες. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα πρέπει να περιορίσετε στη διατροφή σας όποιο αλάτι περιέχει νάτριο.

Αντίθετα, μία σημαντική αντένδειξη για την αντικατάσταση του κοινού άλατος με Ιμαλαΐων και είναι η νεφροπάθεια. Γενικά, νεφροπαθείς ασθενείς που ακολουθούν πρόγραμμα αιμοκάθαρσης, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση άλατος Ιμαλαΐων αλλά και υποκατάστατων άλατος. Συγκεκριμένα, δίνουμε αυτή τη σύσταση προκειμένου να περιορίσουμε την κατανάλωση καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνουν ελεύθερα το κοινό αλάτι. Δυστυχώς η διατροφή του νεφροπαθούς είναι γενικά άνοστη και μονότονη, αλλά απαραίτητη για την διατήρηση της ζωής.

Από την άλλη, το ελληνικό ιωδιούχο άλας είναι μια πολύ καλή επιλογή για καθημερινή χρήση από τον γενικό πληθυσμό. Σε αντίθεση με το αλάτι Ιμαλαΐων που είναι ορυκτό αλάτι, περιέχει σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα ιωδίου που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, είναι ένα τοπικό προϊόν της χώρας μας και αυτό είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να το προτιμήσουμε.

Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος
Νικόλας Δήμζας
www.docdiet.gr