Πότε μια μπανάνα μπορεί να μας βλάψει;

mpanana-fistikobouturo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Μην τρομάζετε. Η μπανάνα παραμένει ένα υγιεινό φρούτο, πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες που πρέπει να τρώτε. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που πρέπει να προσέξουν.

Είναι ιδανικό σνακ ανά πάσα στιγμή, ταιριάζει σε γλυκά, στο γιαούρτι, μπορούμε να την απολαύσουμε ωμή αλλά και ψητή και είναι άκρως αρωματική και θρεπτική. Μιλάμε φυσικά για την μπανάνα, το τροπικό αυτό φορύτο που συμβάλλει στην υγιή αρτηριακή πίεση προωθώντας την υγεία της καρδιάς, έχει αντικαρκινική δράση και χάρη στους ηλεκτρολύτες της μπορεί να μας βοηθήσει σε περιπτώσεις διάρροιας. Μέχρι εδώ όλα καλά. 

 Υπάρχουν, όμως, κάποιες εξαιρέσεις στον κανόνα, που πρέπει να δώσουν προσοχή στην κατανάλωσή τους. Όσοι παίρνουν βήτα-αναστολείς για την καρδιά, πρέπει να τις καταναλώνουν με μέτρο, καθώς οι βήτα-αναστολείς προκαλούν αύξηση στα επίπεδα του καλίου, ενώ γενικότερα όσοι παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα καλίου λόγω κάποιας πάθησεις θα πρέπει να τις αποφεύγουν. Το υπερβάλλον κάλιο είναι επίσης επικίνδυνο για όσους έχουν πρόβλημα στα νεφρά και τη νεφρική λειτουργία. Ακόμη, θεωρείται ότι οι μπανάνες πυροδοτούν τις ημικρανίες σε ανθρώπους που είναι επιρρεπείς, γι’ αυτό αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως θα πρέπει να περιοριστείτε σε μισή μπανάνα. Όσοι είναι αλλεργικοί, φυσικά θα πρέπει να τις αποφεύγουν εντελώς.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, όσοι πάσχουν από διαβήτη δεν χρειάζεται να τις αποχωριστούν, αρκεί να μην τις προτιμούν πολύ ώριμες και να τις καταναλώνουν σε ισορροπία στη διατροφή τους με τους υπόλοιπους υδατάνθρακες από άλλες τροφές.