Τι ακριβώς είναι τα δημοφιλή συστατικά που έχουν οι αντιγηραντικές κρέμες;

krema-enudatosi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Ρετινόλη, οξέα φρούτων, γλυκολικό οξύ, υαλουρονικό οξύ… Τα ακούμε συχνά, θεωρούμε ότι είναι σύμμαχοί μας στην αντιγήρανση, αλλά δεν έχουμε ιδέα τι είναι το καθένα κι αν είναι το κατάλληλο για εμάς. Ας δούμε, λοιπόν, τα πιο δημοφιλή συστατικά στις κρέμες μας, για να πάρουμε μια ιδέα και να ξέρουμε τα βασικά όταν απευθυνόμαστε στο δερματολόγο μας.

Άλφα-υδροξυοξέα (AHA)
Είναι τα γνωστά σε όλους μας οξέα φρούτων (γλυκολικό, γαλακτικό, τρυγικό και κιτρικό οξύ) και είναι στην ουσία φυσικά οξέα από φρούτα που δρουν επιφανειακά και μπορεί να βοηθήσουν στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, την ακανόνιστη μελάγχρωση, τις κηλίδες ηλικίας, αλλά και στη συρρίκνωση των διευρυμένων πόρων. Οι παρενέργειες των άλφα-υδροξυοξέων περιλαμβάνουν ήπιους ερεθισμούς και ευαισθησία στον ήλιο, τις οποίες μπορείτε να αποφύγετε με εφαρμογή αντιηλιακού. Για να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος, ξεκινήστε με ένα προϊόν με μέγιστη συγκέντρωση 10% έως 15% AHA. Για να δώσετε τον απαραίτητο χρόνο στο δέρμα σας να το συνηθίσει, αρχικά φροντίστε να εφαρμόζετε το προϊόν περιποίησης κάθε δεύτερη μέρα και σταδιακά να φτάνετε στην καθημερινή εφαρμογή. Το γλυκολικό οξύ είναι ένας τύπος AHA που βοηθά στην απολέπιση του δέρματος και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ συμβάλλει και στην ενυδάτωση. Τα προϊόντα που το περιέχουν βοηθούν στη βελτίωση του εκζέματος, ενώ τα καθαριστικά καταπολεμούν τα μαύρα στίγματα. Το γαλακτικό οξύ παράγεται στα μυϊκά κύτταρα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια και όπως το γλυκολικό οξύ, βοηθά στην απολέπιση, αλλά και στην ενυδάτωση.

 Βήτα υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ)
Το σαλικυλικό οξύ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα βελτιώνοντας την υφή και το χρώμα του δέρματος που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Διεισδύει στα ανοίγματα των θυλάκων βοηθώντας στην ακμή και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι λιγότερο ερεθιστικό από τα προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν άλφα-υδροξυοξέα. Παρέχει, όμως, παρόμοια βελτίωση στην υφή και το χρώμα του δέρματος.

Ρετινόλη
Η ρετινόλη είναι ιδανική για τη βελτίωση της ακμής και των ουλών ακμής, τη στικτή μελάγχρωση, τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, την υφή του δέρματος, τον τόνο και το χρώμα του, όπως και τα επίπεδα ενυδάτωσής του. Προέρχεται από τη βιταμίνη Α και βρίσκεται σε πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αντιγήρανσης. Η τρετινοΐνη είναι μια ισχυρότερη εκδοχή της ρετινόλης, αλλά αν το δέρμα σας είναι πολύ ευαίσθητο, η μη συνταγογραφούμενη ρετινόλη είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση.

Υδροκινόνη
Τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν υδροκινόνη συχνά αποκαλούνται κρέμες λεύκανσης ή παράγοντες λεύκανσης και χρησιμοποιούνται για την υπερμελάγχρωση, όπως οι κηλίδες ηλικίας και οι σκούρες κηλίδες (μέλασμα ή χλόασμα) που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή την ορμονοθεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει μια κρέμα με υψηλότερη συγκέντρωση υδροκινόνης, εάν το δέρμα σας δεν ανταποκρίνεται στις θεραπείες χωρίς συνταγή. Η υδροκινόνη συνδυάζεται επίσης μερικές φορές με αντηλιακό, επειδή η έκθεση στον ήλιο προκαλεί υπερμελάγχρωση. Συστήνεται, ωστόσο, να δοκιμάζετε τα προϊόντα που περιέχουν υδροκινόνη σε μια μικρή περιοχή, καθώς ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε αυτήν. Εάν είστε αλλεργικοί στην υδροκινόνη, μπορεί να επωφεληθείτε από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν κοτζικό οξύ αντί αυτής, το οποίο προέρχεται από έναν μύκητα και έχει παρόμοια δράση.

L-ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
Αυτή είναι η μόνη μορφή βιταμίνης C που πρέπει να αναζητάτε στα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Με την ηλικία και την έκθεση στον ήλιο, η σύνθεση κολλαγόνου στο δέρμα σας μειώνεται, οδηγώντας σε ρυτίδες. Η βιταμίνη C είναι το μόνο αντιοξειδωτικό που αποδεδειγμένα διεγείρει τη σύνθεση του κολλαγόνου, ελαχιστοποιώντας τις λεπτές γραμμές, τις ουλές και τις ρυτίδες, ενώ μπορεί να βελτιώσει το δέρμα που έχει υποστεί βλάβες από τον ήλιο. Αν νιώσετε τσούξιμο ή ερυθρότητα στην πρώτη εφαρμογή κρέμας με βιταμίνης C είναι φυσιολογικό. Με τη συνεχή χρήση, αυτή η παρενέργεια θα υποχωρήσει.

Υαλουρονικό οξύ
Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με υαλουρονικό χρησιμοποιούνται συχνά με προϊόντα βιταμίνης C για να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διείσδυση. Το υαλουρονικό οξύ (επίσης γνωστό ως γλυκοζαμινογλυκάνη) διαφημίζεται για την ικανότητά του να «αντιστρέφει» ή να «σταματά» τη γήρανση. Αυτό συμβαίνει επειδή η ουσία αυτή βρίσκεται φυσικά και σε αφθονία στο νεανικό δέρμα, σε άλλους ιστούς και στο υγρό των αρθρώσεων. Όσο μεγαλώνουμε, οι δυνάμεις της φύσης καταστρέφουν το υαλουρονικό οξύ, ενώ η κακή διατροφή και το κάπνισμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά.

Νιασιναμίδη (βιταμίνη Β3)
Η νιασιναμίδη είναι μια μορφή βιταμίνης Β3 που βοηθά στην οικοδόμηση της κερατίνης και στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της υγείας του δέρματος. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και να σταματήσει το κοκκίνισμα του δέρματος. Εάν έχετε ροδόχρου ακμή, οι μάσκες προσώπου με νιασιναμίδη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ερυθρότητας και του πρηξίματος.

Διμεθικόνη
Το δεύτερο πιο κοινό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες, η διμεθικόνη είναι ιδανική αν αντιμετωπίζετε ξηρό δέρμα, ειδικά το χειμώνα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των μαλλιών από το σπάσιμο και γι’ αυτό βρίσκεται συχνά σε προϊόντα μαλλιών ενάντια στο φριζάρισμα και την ψαλίδα. Πρέπει να ξέρετε, ωστόσο, ότι είναι βαρύ και συσσωρεύεται γρήγορα, εμποδίζοντας μερικές φορές το νερό να φτάσει στις ρίζες. Εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν με διμεθικόνη, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα clarifying σαμπουάν μία φορά την εβδομάδα για να βοηθήσετε να καθαρίσει οποιαδήποτε συσσώρευση.

Πεπτίδιο χαλκού
Το πεπτίδιο χαλκού αναφέρεται συχνά ως το πιο αποτελεσματικό προϊόν αναγέννησης του δέρματος, παρ' όλο που κυκλοφορεί στην αγορά μόλις από το 1997. Προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, δρα ως αντιοξειδωτικό και προωθεί την παραγωγή γλυκοζαμινογλυκανών όπως το υαλουρονικό οξύ. Αυξάνει επίσης τα οφέλη των φυσικών διαδικασιών οικοδόμησης ιστών του σώματός σας, συσφίγγοντας, λειαίνοντας και απαλύνοντας το δέρμα. Και το καλύτερο; Το κάνει αυτό σε λιγότερο χρόνο από ό,τι τα περισσότερα άλλα προϊόντα αντιγηραντικής περιποίησης.

Πηγή
https://health.clevelandclinic.org/