Η Έπη Νικολακοπούλου παρουσιάζει την έκθεση «Εσωτερικός Θρίαμβος», στο Κακογιάννης

epy-instagram-post
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Με ελεύθερη είσοδο.

Η εικαστίκος Έπη Νικολακοπούλου σημειώνει: «Κάποια πολύ κοντά με σήμερα ημέρα, αισθάνθηκα την ανάγκη να ՙπαρακολουθήσω’ τον δρόμο που οι χιλιάδες σκέψεις προκαλούν στον εγκέφαλό μου και τις επιπτώσεις που δημιουργούν, την Εσωστρέφεια & την Εξωστρέφεια. Αναμφισβήτητα, όταν ζωγραφίζω αποστασιοποιούμαι και ακολουθώ εσωτερικούς δρόμους, δυσνόητους ακόμη και σε εμένα την ίδια. Ως άνθρωπος είμαι μοναχικός, όπως άλλωστε οι περισσότεροι καλλιτέχνες, αλλά με τον τρόπο μου, αγαπώ πολύ τη ζωή και όσα πιστεύω ότι έχει να μου προσφέρει. Το φως, το χρώμα και το σχήμα αλλά και η έλλειψή τους, είναι μια συναρπαστική εμπειρία».

BORIS_KIRPOTIN
Η Ιστορικός - Αρχειονόμος, Προϊσταμένη Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ύδρας, Αν. Προϊσταμένη ΓΑΚ Αρχείων Αργοσαρωνικού, Ντίνα Αδαμοπούλου σημειώνει, μεταξύ άλλων, για την εικαστικό και την έκθεση:
«Όταν φτάνει η στιγμή συνάντησης σε έναν και τον αυτό χώρο με μία  εξαίρετη  καλλιτέχνιδα δημιουργό, η στιγμή αυτή είναι μαγική, θα έλεγα ονειρική.
Η Έπη Νικολακοπούλου έχει μια μοναδική ικανότητα να καταθέτει  στα έργα της, το δικό της προσωπικό ύφος, αρκετές φορές  μέσα από δημιουργίες pop art, πάντα όμως με μία δική της, ιδιαίτερης ευαισθησίας, σφραγίδα.
Οι συνθέσεις της μετουσιώνονται πράγματι σε μια εικαστική - στην κυριολεξία - γιορτή,  σε έναν άξιο θαυμασμού ՙθρίαμβο’ σχεδίων και χρωμάτων.
Ο εικαστικός διάλογος που δημιουργούν τα έργα της Έπης Νικολακοπούλου είναι εξαιρετικός και διαρκής και βέβαιο είναι ότι διαχέεται παντού με μία παγκόσμια εικαστική  συναρπαστική γλώσσα».

Για να κατανοήσει κανείς την πολύσημη γραφή της εικαστικού μπορεί να διαβάσει αποσπάσματα της κριτικής που έγραψε η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη: «Η εικαστική γραφή της Έπης Νικολακοπούλου είναι αναγνωρίσιμη, γιατί διατηρεί τον ιδιότυπο προσωπικό της χαρακτήρα. Η καλλιτέχνις φαίνεται να εμμένει στις θεματικές και εκφραστικές της επιλογές, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την ανανέωσή τους.

BORIS_KIRPOTIN
Η τέχνη της επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Καταρχήν, είτε πρόκειται για πίνακες ζωγραφικής είτε για γλυπτικές εγκαταστάσεις που σχηματίζουν περιβάλλοντα, τα έργα της επικοινωνούν υποδόρια με την παράδοση. Στο έργο της ανιχνεύονται αφομοιωμένα και τα ξένα καλλιτεχνικά ρεύματα, από την pop-art ως το ready-made αλλά και εξατομικευμένες συνομιλίες. Τα υλικά της, σιλικόνη και πλαστικά, και ο τρόπος που τα χειρίζεται δίνουν την αίσθηση μιας διαρκούς δίνης, που κάποιος ταυτόχρονα τους επιβάλλει να σιγήσουν ή τουλάχιστον να ακολουθήσουν προκαθορισμένες τροχιές. Το έργο της Έπης Νικολακοπούλου, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό σε μια συγκινησιακή, πολύσημη ανάγνωση, να θέτει ερωτήματα, να προτείνει και να προκαλεί απαντήσεις».


Η δημιουργός
Είναι ζωγράφος και γλύπτρια, γεννημένη στην Αθήνα και με καταγωγή από την Ύδρα και την Ιρλανδία. Έχει ήδη παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις κι έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα της κοσμούν μουσεία, κρατικά κτίρια και ιδιωτικές συλλογές. Με σύγχρονα υλικά, plexiglass, πλαστικά, σιλικόνη, οπτικές ίνες, ηλεκτρικά καλώδια και led φωτισμούς, δημιουργεί έργα με έντονο, ιδιότυπο προσωπικό ύφος. Η κοινωνική της προσφορά είναι έντονη και τα ενδιαφέροντά της πολλαπλά, τόσο στην πολιτική όσο και στα πολιτιστικά. Είναι γνωστή για την ενεργή συμμετοχή της σε συλλόγους με έντονη κοινωνική προσφορά, όπως στο σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο ՙΕλπίδα’, στην ՙΠαναθηναϊκή’ πανελλήνια οργάνωση γυναικών, στον MEDASSET (ιδρυτικό μέλος), τον μεσογειακό σύνδεσμο για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών, στον Ελληνοχιλιανό Σύνδεσμο, στο σύλλογο ՙΦέρμελη’ που διαφυλάττει την ιστορία της φορεσιάς των Ευζώνων και σε πολλούς άλλους συλλόγους.

Info
Εγκαίνια: Τρίτη, 7 Νοεμβρίου / 7μ.μ.
Διάρκεια έκθεσης: 7 - 30 Νοεμβρίου 2023
Ημέρες και Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Κυριακή: 6 - 10μ.μ.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διεύθυνση: Πειραιώς 206 Ταύρος, Αθήνα, Τ.Κ. 177 78
Τηλ.: +30 210 341 8550
E-Mail: i[email protected]