Εικόνες από την Ουκρανία πριν τον πόλεμο

kiebo-oukrania
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

Με τα βλέμματα στραμμένα στην Ουκρανία, ανατρέχουμε στις ομορφιές της πριν την πνίξει το μαύρο σύννεφο του πολέμου, σε πόλεις που ποτέ ξανά δεν θα είναι οι ίδιες.

Το Κίεβο πριν μερικές εβδομάδες δεν ήταν η βομβαρδισμένη πόλη-φάντασμα που είναι σήμερα, με τους πολίτες της να ζουν σε υπόγεια καταφύγια. Ήταν μια ζωντανή πρωτεύουσα, η έβδομη μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης και σημαντικό βιομηχανικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Ευρώπης, με πληθυσμό κοντά στα 3 εκατομμύρια.  

Στα βορειοανατολικά της χώρας, το Χάρκοβο αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και πολιτισμικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, μεταφορικό και βιομηχανικό κέντρο. Η πλατεία Ελευθερίας, γνωστή και ως Πλατεία Ντζερζίνσκι, η οποία είναι η 3η μεγαλύτερη πλατεία στην Ευρώπη και 7η στον κόσμο, έχει βομβαρδιστεί.

Η Οδησσός είναι μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού, αφού εκεί συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία. Αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και σημαντικό λιμάνι στον Εύξεινο Πόντο.

Ξέρατε ότι μέχρι το 1859 απαγορευόταν να εγκατασταθούν στην ελληνική περιοχή της Μαριούπολης άτομα άλλης εθνικότητας; Στην περιφέρεια Ντονέτσκ, η Μαριούπολη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από αυτήν και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία. Αποτέλεσε μαζί με τα γειτονικά χωριά ξεχωριστή ελληνική διοικητική περιφέρεια από το 1810 έως το 1873.

Η Χερσώνα έχει ονομασία που προέρχεται από την ελληνική λέξη «χερσόνησος» και είναι σήμερα ένα από τα σημαντικά λιμάνια και μεγάλο ναυπηγικό κέντρο στη Μαύρη Θάλασσα. Πλέον ελέγχεται από τους Ρώσους.

Δυστυχώς όλες οι παραπάνω πόλεις, πλέον, έχουν ένα χρώμα. Αυτό του πολέμου.