Πώς θα έχουμε ισορροπία και υγεία τη νέα χρονιά; Η ειδικός συμβουλεύει

mprokolo
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δείχνει το δρόμο για μια χρονιά με περισσότερη ισορροπία και καλύτερη υγεία, μέσα από τις δικές μας αποφάσεις και επιλογές.

Δεν ξέρω αν είμαι υπέρ ή κατά των στόχων κάθε νέα σεζόν ή νέα χρονιά, καθώς για κάποιους ανθρώπους είναι βοηθητικοί, για άλλους δρουν κάπως πιεστικά και στην προσπάθεια του κλίματος των ημερών να θέσουν κάποιους στόχους μπορεί στη συνέχεια να πέφτουν ψυχολογικά και να βιώνουν ματαίωση.

Είμαι υπέρ, ωστόσο, του να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον εαυτό μας, να προσπαθούμε για το καλύτερο για την υγεία και την ευεξία μας και να εξασφαλίζουμε όσο μπορούμε μια ισορροπημένη καθημερινότητα που θα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για να ανθίσουμε, μέσα κι έξω. Θα σας δώσω, λοιπόν, μερικές ιδέες για το τι θα μπορούσατε να κάνετε και να δοκιμάσετε φέτος, ώστε να τις προσαρμόσετε στο δικό σας πλαίσιο και να τις κάνετε να δουλέψουν για εσάς.

 Δοκιμάστε το Veganuary
Πέρα από τις τάσεις, το Veganuary, λόγω του ότι είναι κάτι που δοκιμάζουν πολλοί ταυτόχρονα, που σημαίνει ότι μπορείτε να αποπειραθείτε να το δοκιμάσετε με παρέα και άρα να γίνει πιο εύκολα και διασκεδαστικά για εσάς, είναι μια καλή ιδέα. Για όσους δεν γνωρίζουν, Veganuary είναι η προσπάθεια για όλο τον Ιανουάριο να μην καταναλώσετε τρόφιμα ζωικής προέλευσης κι έτσι να έρθετε σε επαφή με τον vegan τρόπο ζωής, σε μια απόπειρα να κάνετε καλό τόσο στον εαυτό σας και την υγεία σας, όσο και στον πλανήτη και τα ζώα. Θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε από μόνοι σας ότι βιγκανισμός δεν σημαίνει μόνο «μαρούλια και μπρόκολα», να γίνετε πιο δημιουργικοί με τις συνταγές σας και να νιώσετε οι ίδιοι τις αλλαγές στη διάθεση, το δέρμα, την ενέργεια, τον ύπνο, αλλά και τις εξετάσεις σας, που μπορεί να έχει μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή στον οργανισμό σας. Το getactive.gr, όπως και η σελίδα μου στο facebook και το Instagram θα είναι μαζί σας για να σας βοηθήσει σε αυτό το υπέροχο, πράσινο ταξίδι, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμένα αν χρειάζεστε μια εξατομικευμένη διαχείριση της διατροφής σας.

Αναζητήστε τη Φύση
Στα χρόνια της πανδημίας, όπου το σπίτι μας μας είδε όσο ποτέ, η εκτόνωση, η επαφή με το φυσικό στοιχείο, η γείωση ίσως έλειψε από τη ζωή μας. Κι όμως, οι ευεργετικές δράσεις της επαφής με το φυσικό περιβάλλον είναι τόσο σημαντικές για τη φυσική και την ψυχική μας υγεία, δυστυχώς σε δυσαναλογία με τη σημασία που τους δίνουμε. Η επαφή με τη Φύση μας ηρεμεί, η άσκηση στην ύπαιθρο μας εκτονώνει, το χειμερινό κολύμπι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό μας, το περπάτημα με γυμνά πόδια στο χώμα ή στην άμμο μας μεταφέρει τα αντιοξειδωτικά της γης (γείωση) και η χαλάρωση σε αυτή μας ηρεμεί, μας ρίχνει του παλμούς και καταπολεμά το στρες. Αν μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμα την επαφή με τη Φύση όσο το δυνατόν πιο συχνά, το ανοσοποιητικό σας και η υγεία σας συνολικά θα σας ευγνωμονούν.

Κοιτάξτε μέσα σας και βρείτε τι σας ευχαριστεί
Αν κάτι μας γαληνεύει στη ζωή, είναι το να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Μια έξοδος, μια θεατρική παράσταση, ένα γεύμα με φίλους, χόμπι, διάβασμα κ.ο.κ. Αν ακόμη δεν έχετε βρει τι είναι αυτό που σας κάνει καλό, αναζητήστε το μέσα σας και βάλτε το στην καθημερινότητα σας. Αν το έχετε βρει και δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τον απαιτούμενο χρόνο, κάντε μια προσπάθεια να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο συχνά. Ό,τι ανακουφίζει την ψυχή μας, σίγουρα δεν πρέπει να μένει στην λίστα με τα απραγματοποίητα.

Μη φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια
Σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές εποχές που ζούμε, αν αισθάνεστε ότι η καθημερινότητα σας είναι βαριά και ότι υπάρχουν στιγμές που θα χρειαζόσασταν βοήθεια, είτε πρακτική, είτε επαγγελματική, μη διστάσετε να τη ζητήσετε. Ο περίγυρός μας και οι άνθρωποι που μας αγαπούν, είναι κοντά μας στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα, πρόθυμοι να μας βοηθήσουν και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας είναι εκεί για να μας δείξουν το δρόμο ώστε να βάρη μας να γίνουν πιο ελαφριά και διαχειρίσιμα.

Κάντε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα
Όταν χτίζουμε κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό, υλικό ή στόχος, δεν το ολοκληρώνουμε αμέσως, αλλά βάζουμε λιθαράκι-λιθαράκι όλα τα απαραίτητα μέχρι να έχουμε το αποτέλεσμα που μας ικανοποιεί. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε επίπεδο καθημερινότητας, για τη ζωή και την υγεία μας. Μικρές καθημερινές αλλαγές που μπορούν να μας βοηθήσουν σταδιακά να χτίσουμε συνήθειες που μας βοηθούν στην υγεία, την ενέργεια και την ευεξία μας. Ο καθένας μπορεί να βρει τη δική του λεπτή γραμμή, το σημείο αυτό που μπορεί να τον βοηθήσει να υιοθετήσει μια συνήθεια, χωρίς να είναι καταναγκαστικό έργο που θα το εγκαταλείψει σε λίγες ημέρες και να κάνει τις δικές του αλλαγές. Κάποιος μπορεί να ξεκινήσει γυμναστήριο, άλλος χορό, άλλος πεζοπορία, άλλος να αποφεύγει τα ζωικά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, άλλος να σταματήσει να πίνει γάλα και άλλος να ξεκινήσει μειώνοντας το κόκκινο κρέας. Όλα είναι θεμιτά και αποτελούν σκαλοπατάκια για μια καλύτερη ζωή.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou