Αχνιστή χειμωνιάτικη μινεστρόνε όπως τη φτιάχνουν οι μακροβιότεροι λαοί του κόσμου

minestrone
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Η εποχή προστάζει comfort σούπες και η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφoλόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας παρουσιάζει την πιο θρεπτική συνταγή, κατευθείαν από τις Μπλε Ζώνες, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα.

Στα χειμερινά τραπέζια, μια ζεστή, comfort σούπα μου μοιάζει τόσο απαραίτητη, που δεν μπορώ να φανταστώ το γεύμα χωρίς αυτή. Κι ακόμη κι αν δεν αποτελεί κυρίως πιάτο, η αρχή με μια σούπα θα σας κόψει τη φόρα και θα κατορθώσετε να νικήσετε την υπερφαγία λιπαρών με ό,τι συνέπειες έχει τις επόμενες ώρες, μέρες και συνολικά. 

Κοιτώντας τις συνταγές από τις Μπλε Ζώνες με τους μακροβιότερους ανθρώπους του πλανήτη, όπως τις έχει συγκεντρώσει ο Dan Buettner στο bluezones.com, η συγκεκριμένη μινεστρόνε με μάγεψε και είχα δίκιο. Τη δοκίμασα με μερικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις και είναι σίγουρα ό,τι καλύτερο γι' αυτή την εποχή, πλούσια σε φυτικές ίνες από ποικιλία λαχανικών και με... πάρτι αντιοξειδωτικών στο πιάτο.

Υλικά
¼ φλιτζανιού κόκκινα φασόλια, αποξηραμένα ή έτοιμα μαγειρεμένα
¼ φλιτζανιού ρεβίθια, αποξηραμένα ή έτοιμα μαγειρεμένα
¼ φλιτζάνι φάβα
¼ φλιτζάνι φακές
1 πατάτα
1 γλυκοπατάτα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μάραθο
1 φλιτζάνι σέσκουλο
1 φρέσκια ντομάτα
3 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια κολοκύθας
1 φλιτζάνι καρότο
σχοινόπρασο
3 λίτρα νερό ή ζωμός λαχανικών
2 φύλλα δάφνης
1/3 φλιτζανιού κοφτό μακαρονάκι
αλάτι
πιπέρι
κουρκουμάς

Οδηγίες
Αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμα, μαγειρεμένα όσπρια ή όσπρια που σας έχουν περισσέψει, θα χρειαστεί να τα μουλιάσετε για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ. Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα βαθιά σιγοβράστε τα φασόλια και τα ρεβίθια σας για 45 λεπτά με 1 ώρα και προσθέστε πρώτα τη φάβα και στη συνέχεια τις φακές έπειτα από 30 λεπτά. Σουρώστε.

Καθαρίστε και κόψτε την πατάτα και τη γλυκοπατάτα σε μικρά κομμάτια και κάντε το ίδιο με το κρεμμύδι, την ντομάτα, την κολοκύθα, το καρότο, το σχοινόπρασο, το μάραθο, το σέσκουλο και το σκόρδο.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σωτάρετε πρώτα το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο και το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο κι έπειτα προσθέστε όλα τα λαχανικά σας, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια προσθέστε τα όσπρια και το νερό ή ζωμό λαχανικών, ρίχνοντας μέσα τα φύλλα δάφνης, αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Προσθέστε το κοφτό μακαρονάκι και σιγοβράστε για άλλα 15 λεπτά.

Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και λίγο πασπαλισμένο ελαιόλαδο.

Καλή όρεξη!

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou