Πώς θα καταπολεμήσετε το εορταστικό hangover;

pos-tha-katapolemisete-to-eortastiko-hangover

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Γιορτές, πάρτυ, ρεβεγιόν, έξοδοι, ποτά! Ένας συνδυασμός που μας ανεβάζει ψυχολογικά αλλά μας ρίχνει απότομα με το hangover...

Γιορτές, πάρτυ, ρεβεγιόν, έξοδοι, ποτά! Ένας συνδυασμός που μπορεί να είναι ο καλύτερος για την... ψυχολογία σας, όχι όμως και για το κεφάλι σας. Τις γιορτινές μέρες, οι περισσότεροι ξεκουράζονται από την δουλειά, φτάνοντας συχνά να... κουράζονται από τη διασκέδαση, πίνοντας αρκετά ποτήρια παραπάνω. Τα επακόλουθα: ζαλάδα, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες, δίψα, ναυτία και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Παρά τα γιατροσόφια και τις συμβουλές που λέγονται και ερφαρμόζονται, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη «θεραπεία» για το hangover, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, πέρα από τον...χρόνο.

Το αλκοόλ, που ονομάζεται επίσης αιθανόλη, είναι ένα ισχυρό κατευναστικό του νευρικού συστήματος που απορροφάται γρήγορα από το αίμα. Το συκώτι μπορεί να απαλλαγεί με αργούς ρυθμούς, από μικρή ποσότητα αλκοόλ κάθε φορά, αφήνοντας κάθε επιπλέον ποσότητα να βλάπτει το σώμα. Εκτός των άλλων, το οινόπνευμα επιταχύνει την απώλεια νερού από το σώμα (προκαλώντας αφυδάτωση), ερεθίζει τη βλεννογόνο του στομάχου (προκαλώντας ναυτία), μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και κάνει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται (προκαλώντας κεφαλαλγία).

Πως θα το καταπολεμήσετε;

Τι αντιπροτείνουν λοιπόν οι γιατροί, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη και αποδεδειγμένη θεραπεία; Ο Dr Bob Bury, ακτινολόγος και σύμβουλος στο Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, συνιστά να πίνουμε νερό και κάποιο αναλγητικό πριν από την κατανάλωση μεγάλης ποσσότητας αλκοόλ, προκειμένου να αποφευχθεί το hangover, ενώ ο Dr Martin Edwards από το London GP, προτείνει μια ημέρα στο κρεβάτι προκειμένου να απομακρύνουμε κάθε σύμπτωμα hangover.

Ο Dr Arun Ghosh, του Spire Liverpool Hospital, αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγονται τα ισοτονικά ποτά –αντίθετα με όσα πιστεύουν πολλοί- καθώς το διοξείδιο του άνθρακα που περιέχουν, μεταφέρει γρηγορότερα το αλκοόλ στον εγκέφαλο, ενώ η ζάχαρη προκαλεί αδυναμία.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταναλώνουμε συχνά και αρκετό νερό, μετά, αλλά και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ και το επόμενο πρωί, ξηρά τροφή.

Ο Dr Nick Lowe, δερματολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο California του Los Angeles, θεωρεί ως μοναδική λύση την... αποχή. Αν και κάποτε πίστευε ότι ένα καλό πρωινό και ένα Bloody Mary, ίσως ήταν μια καλή λύση, τελικά κατέληξε ότι: «το καλύτερο γιατρικό για το hangover είναι να μην πίνεις».

Όσο κι αν δε μας αρέσει, οι ειδικοί ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς, όσον αφορά στην καταπολέμηση του hangover. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να ακολουθήσουμε τις βασικές συμβουλές:

-Να έχουμε φάει πριν καταναλώσουμε αλκοόλ (είναι προτιμότερες οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά, τα οποία επιβραδύνουν την απορρόφηση του οινοπνεύματος από τον οργανισμό).

-Να μην πίνουμε πάνω από ένα ποτό την ώρα. Τόσο μόνο μπορεί να διαχειριστεί το συκώτι μας.

-Να πίνουμε ταυτόχρονα νερό, έτσι ώστε για να διασπάται το οινόπνευμα και να απομακρύνεται ευκολότερα από τον οργανισμό.

-Να αποφεύγουμε τα σκουρόχρωμα ποτά όπως το κόκκινο κρασί, το ρούμι και το μπράντυ που περιέχουν χημικά συστατικά συγγενούς χημικής δομής (γνωστά και ως congeners), τα οποία προκαλούν ευκολότερα hangover.

Μετά την κατανάλωση αλκοόλ και για κάνουμε τα συμπτώματα πιο ήπια, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πάρουμε ένα αναλγητικό που όμως δεν είναι βαρύ για το στομάχι, να πιούμε χυμούς φρούτων και να φάμε μέλι, προκειμένου να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποβάλλει το αλκοόλ και φυσικά να πίνουμε πολύ νερό. Ο καφές θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς έχει διουρητικές ιδιότητες και επιδεινώνει την κατάσταση.

Ας μην ξεχνάμε πάντως το σημαντικότερο: η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, γι’ αυτό ας προσπαθούμε να είμαστε εγκρατείς. Στην υγειά μας και καλές γιορτές!