Πάμε για κρασί σε 4 αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων

krasi-aigaio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΙΟΥ 2022

Η Ελλάδα φαίνεται να είναι ο νέος προορισμός τουριστών που αγαπούν το κρασί, σύμφωνα με το wallpaper.com και τα παρακάτω νησιά το αποδεικνύουν περίτρανα.

Τήνος, T-oinos
Μεταξύ των κατάλευκων, ασβεστομένων χωριών της Τήνου και των απόκρημνων, γρανιτένιων τοπίων του νησιού, θα βρείτε και το οινοποιείο T-oinos που σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε αν αγαπάτε το κρασί. Οι ιδρυτές του, Αλέξανδρος Αβατάγγελος και Gérard Margeon το δημιούργησαν ως φόρο τιμής σε έναν αμπελώνα που υπήρχε στο μέρος εδώ και 6.000 χρόνια, το κρασί τους, ωστόσο, είναι αρκετά μοντέρνο. Στον αμπελώνα καλλιεργούνται δυο βασικές ποικιλίες σταφυλιών, το Ασύρτικο με τη λευκή του φλούδα με νότες εσπεριδοειδών και λουλουδιών και το Μαυροτράγανο, που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη, σκούρο και τραγανό. Οι επισκέπτες του οινοποιείου μπορούν να δοκιμάσουν τις ποικιλίες κατά τη διάρκεια οινογευσιγνωσίας, ενώ πραγματοποιείται και ξενάγηση, όπου μπορείτε να μάθετε την ιστορία της οινοποιίας στο νησί και να επισκεφτείτε το αρχαίο πατητήρι κρασιού.  

Μύκονος, Αγρόκτημα και Αμπελώνας Βίωμα
Μπορεί να είναι δημοφιλής παγκοσμίως για το nightlife και την κοσμοπολίτικη διάστασή της, αλλά η Μύκονος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Εκεί βρίσκονται, μάλιστα, κάποιοι ιδιαίτερου προφίλ αμπελώνες, όπως το Οικολογικό Αγρόκτημα και Αμπελώνες Βίωμα, στην Άνω Μερά. Ο αμπελώνας αυτός είναι το αποτέλεσμα της επιθυμίας του Νίκου Ασημομύτη να εγκαταλείψει την Αθήνα το 1994 και να επιστρέψει στον τόπο του και τις παραδοσιακές ασχολίες του νησιού. Ξεκίνησε από τα οικογενειακά χωράφια στο Μαράθι και το Κουμίρι, ενώ αργότερα ενοικιάστηκε και αναπαλαιώθηκε ο εγκαταλελειμμένος αμπελώνας του μοναστηριού της Παναγίας Τουρλιανής στην Μαού Άνω Μεράς. Πέρα από κόκκινο, λευκό και ροζέ κρασί παράγονται ξίδι, αμπελόφυλλα, πετιμέζι, καθώς και επιτραπέζια σταφύλια. Οι πιο δραστήριοι, μπορείτε να συνδυάσετε και λίγη περιπέτεια στην απόδρασή σας, με ποδηλατικές ξεναγήσεις που θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε μια άλλη πλευρά της Μυκόνου.

Πάρος, Οινοποιείο Μωραΐτη
Ο Μωραΐτης είναι ένα οινοποιείο 4ης γενιάς στη Νάουσα της Πάρου, γνωστό για τις σπάνιες γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών που συναντά κανείς και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που αναδεικνύουν το μοναδικό terroir της Πάρου. Μπορείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο και να δοκιμάσετε τις κόκκινες και λευκές ποικιλίες του, συνδυασμένες με καταπληκτικά τυριά Νάξου.

Σαντορίνη, Οινοποιείο Γαβαλάς
Η Σαντορίνη έχει σίγουρα εκλεκτή θέση ανάμεσα στα νησιά που παράγουν κρασί και παρ’ όλο που υπάρχει ποικιλία αμπελώνων, το oικογενειακό οινοποιείο Γαβαλά βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Είναι ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Σαντορίνης στο παραδοσιακό χωριό Μεγαλοχώρι, που παράγει κρασί για περισσότερα από 300 χρόνια και το μοναδικό στο νησί που χρησιμοποιεί τις γηγενείς σπάνιες ποικιλίες Κατσανό και Βουδόματο. Στη γραφική του αυλή ή στο roof garden μπορείτε να δοκιμάσετε 9 διαφορετικά κρασιά στο πλαίσιο οινογευσιγνωσιών και να απολαύσετε τον ιδανικό συνδυασμό τοπίου και γεύσεων.