10 μούσες που ενέπνευσαν γνωστά κι αγαπημένα άσματα

10-mouses-pou-enepneusan-gnosta-ki-agapimena-asmata

ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είναι γνωστή η φράση ότι κάθε καλλιτέχνης χρειάζεται τη μούσα του για να δημιουργήσει. Οι παρακάτω κυρίες (και κύριοι) αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μας τραγούδια.

Pattie Boyd

Η πιο γνωστή ίσως μούσα, το μοντέλο και φωτογράφος Pattie Boyd ενέπνευσε τον George Harrison των Beatles και τον Eric Clapton, με τους οποίους ήταν παντρεμένη. O Harrison έγραψε το «Something» και το «What Is Life» για αυτήν, ενώ ο Clapton συνέθεσε μία τις πιο γνωστές του επιτυχίες, το «Layla», αλλά και τα «Wonderful Tonight» και «Bell Bottom Blues».

Ακούστε τα τραγούδια «Something», «What Is Life», «Layla», «Wonderful Tonight» και «Bell Bottom Blues».

Erykah Badu

Όχι για την τραγουδίστρια, αλλά για τη μητέρα της, έγραψε το κομμάτι «Ms. Jackson», ο Andre 3000 των OutKast, μετά τον χωρισμό του από την κόρη της. Το τραγούδι είναι ουσιαστικά μια απολογία στη μητέρα της Badu, για όσα πέρασε η Erykah μαζί του.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Rosanna Arquette

Η γνωστή ηθοποιός ενέπνευσε το συγκρότημα Toto να γράψει το τραγούδι «Rosanna», μια από τις πιο μεγάλες του επιτυχίες. Αφορμή ήταν η σχέση της με τον κιμπορντίστα του συγκροτήματος Steve Porcaro.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Alfie Allen

Ο αδερφός της Lily Allen και γνωστός από τη συμμετοχή του στο Game Of Thrones, είναι το θέμα του χιουμοριστικού κομματιού «Alfie» της Lily, που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει ότι το μόνο που κάνει ο μικρός της αδερφός είναι να παίζει βιντεοπαιχνίδια και να καπνίζει μαριχουάνα όλη μέρα. Ο Alfie δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό το κομμάτι και όπως λέγεται πέταξε το laptop της από το παράθυρο όταν το άκουσε για πρώτη φορά.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Lisa Bonet

Ο Lenny Kravitz έγραψε το κομμάτι «It Ain’t Over Till It’s Over» μετά τον χωρισμό του από την ηθοποιό Lisa Bonet, με την οποία έχει και μια κόρη.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Frances Tomelty

Ο Sting έγραψε για την πρώην γυναίκα του Frances Tomelty, το κομμάτι «Every Breath You Take», που αργότερα διασκευάστηκε από τον Puff Daddy και τη σύζυγο του Notorious B.I.G., Faith Evans, ως φόροs τιμής στον δολοφονημένο rapper.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Aisha Morris

Ο Stevie Wonder έγραψε το «Isn’t She Lovely» για τη γέννηση της κόρης του Aisha. Στο τραγούδι ακούγεται να γελάει και να παίζει μουσική μαζί με τον Wonder.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Delilah DiCrescenzo

Ο frontman των Plain White T’s, Tom Higgerson, έγραψε το radio friendly hit «Hey There Delilah» για την Delilah DiCrescenzo, μια αθλήτρια δρόμου μετ’ εμποδίων. Οι δυο τους γνωρίστηκαν από έναν κοινό φίλο και παρ’ ότι ο Higgerson της ζήτησε να βγούνε, αυτή τον απέρριψε. Ένα χρόνο μετά έγραψε το συγκεκριμένο τραγούδι για αυτήν.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Tony Kanal

Ο μπασίστας των No Doubt, είναι ο λόγος έμπνευσης της πιο γνωστής επιτυχίας του γκρουπ, «Don’t Speak», αφού η Gwen Stefani το έγραψε μετά τον χωρισμό τους.

Ακούστε το τραγούδι εδώ

Richard Aschcroft

Το κομμάτι των Oasis «Cast No Shadow» είναι γραμμένο για τον τραγουδιστή των Verve και στενό φίλο του συγκροτήματος.

Ακούστε το τραγούδι εδώ