Μήπως έχει αφυδατωθεί η επιδερμίδα σας;

gunaika-derma-kalokairi-enudatosi
ΤΡΙΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Δείτε τα σημάδια και λάβετε δράση για να είστε λαμπερή όλο το καλοκαίρι.

Ανά περιόδους το δέρμα μας μπορεί να αφυδατωθεί εύκολα αν δεν λαμβάνει τη σωστή περιποίηση αναλόγως και τις καιρικές συνθήκες. Με το καλοκαίρι, λοιπόν, να έχει μπει δυναμικά, μάλλον χρειάζεται να γνωρίζουμε κάποια πράγματα, αν θέλουμε να το κρατήσουμε ηλιοκαμένο μεν, αλλά λαμπερό και υγιές, ταυτόχρονα.

Καταρχάς η αφυδάτωση στο δέρμα δεν αφορά μόνο την ξηρή επιδερμίδα, ούτε ταυτίζεται με αυτή, όπως πιστεύουν οι περισσότερες γυναίκες. Μπορεί να συμβεί τόσο στην ξηρή, όσο και στη λιπαρή, με παράγοντες κινδύνου να αποτελούν οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας, όπως συμβαίνει με την ξαφνική ζέστη το καλοκαίρι, η έκθεση στον ήλιο, η διαρκής επαφή με το νερό κατά το μπάνιο στη θάλασσα, η μειωμένη κατανάλωση ενυδατικών τροφών και νερού, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και φυσικά η ελλιπής ή κακή φροντίδα.

 Τα συμπτώματα μιας αφυδατωμένης επιδερμίδας είναι η αίσθηση τραβήγματος στο δέρμα, η απουσία λάμψης και η αίσθηση θαμπάδας, η τραχιά υφή και η εμφάνιση λεπτών γραμμών, ειδικά σε περιοχές όπως το μέτωπο, γύρω από τα μάτια και γύρω από το στόμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να υπάρχει και φαγούρα, ειδικά μετά το πλύσιμο με νερό.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κατάλληλα βήματα για ενυδατωμένη επιδερμίδα;

  • Αποφυγή απροστάτευτης και παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο
  • Κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και ενυδατικών τροφών όπως φρούτα και λαχανικά. Αναλόγως τις δραστηριότητές σας πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό και 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Εκτός από ενυδάτωση εκ των έσω, η αντιοξειδωτική τους προστασία θα σας προστατέψει από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και τη φωτογήρανση.
  • Αποφυγή αλκοόλ, τσιγάρου.
  • Αποφυγή σκληρών πίλινγκ, λοσιόν με οινόπνευμα και σκληρών σαπουνιών που εντείνουν την αφυδάτωση. Αποφύγετε επίσης και τα προϊόντα καθαρισμού με θειικά άλατα και τα «επιθετικά» καλλυντικά.
  • Προτιμήστε πλούσιες ενυδατικές κρέμες με βάση το δέρμα σας, τις οποίες μπορείτε να συνδυάσετε με ενυδατικό serum. Μην νομίζετε ότι επειδή φοράτε αντιηλιακό, δεν πρέπει να βάζετε και κρέμα στο πρόσωπό σας!
  • Μην ξεχνάτε τις ενυδατικές μάσκες που μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση.
  • Σε κάθε περίπτωση, επιλέξτε το κατάλληλο προϊόν με βάση το δέρμα σας, για λιπαρό ή ξηρό και αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, δώστε προσοχή στην επιλογή προϊόντων ώστε να επιλέξετε αυτά που ενισχύουν την υγρασία, όχι τη λιπαρότητα.