«Γλυκιά ζωή» για τους σινεφίλ με το αφιέρωμα στον Φεντερίκο Φελίνι

glukia-zoi-gia-tous-sinefil-me-to-afieroma-ston-fenteriko-felini

«Γλυκιά ζωή» (Dolce Vita, 1960)

ΤΡΙΤΗ, 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τα κλασικά αριστουργήματα του Φεντερίκο Φελίνι προβάλλονται σε ρετροσπεκτίβα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (από τις 13-24 Νοεμβρίου) στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του σπουδαίου Ιταλού δημιουργού. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί και o κύκλος προβολών «Ιστορίες πόλεων του Ισραήλ-2η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου» (από τις 13-19 Νοεμβρίου).

Πρόκειται για δύο ξεχωριστές διοργανώσεις με «σημείο εκκίνησης» την ίδια ημερομηνία που θα συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των σινεφίλ.

Το αφιέρωμα στον μετρ Φεντερίκο Φελίνι, διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας την Cinecittà Luce και την Cinemazero (Pordenone). Θα απολαύσουμε οκτώ θρυλικές ταινίες του σκηνοθέτη, (προβολή με αγγλικούς υπότιτλους): «Ρώμη» (1972), «Γλυκιά ζωή» (1960), «Οι Βιτελόνι» (1953), «Η Ιουλιέτα των πνευμάτων» (1965), «»Τζίντζερ και Φρεντ» (1985), «Οι κλόουν» (1970), «Ο λευκός Σεϊχης» (1952), «Οι πειρασμοί του Ντοτόρ Αντόνιο» (1962).

Η έκθεση φωτογραφίας «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» που θα συνοδεύσει το πρόγραμμα των προβολών μας αποκαλύπτει τον μεγάλο ιταλό σκηνοθέτη στις στιγμές του δημιουργικού του οίστρου. Μέσα από το φακό του δημοσιογράφου και φωτογράφου Gideon Bachmann, αφοσιωμένου φίλου του Φελίνι, σκιαγραφείται ο σκηνοθέτης την ώρα της δουλειάς του, πάνω στο πλατό και πίσω από τις κουίντες. Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Φωτογραφικού Αρχείου Cinemazero Images του Pordenone. Η αθηναϊκή εκδοχή της έκθεσης «8 ½: το ταξίδι του Φελίνι» περιλαμβάνει 96 φωτογραφίες του Gideon Bachmann στο πλατό της ταινίας 8 ½ του Φ. Φελίνι.

Ο Bachmann επί 40 χρόνια παρακολούθησε από κοντά και έθετε ερωτήσεις στον μεγάλο σκηνοθέτη από το Ρίμινι τόσο στα πλατό των ταινιών του όσο και σε συναντήσεις στη διάρκεια των οποίων κατέγραψε ώρες συνομιλιών μαζί του – πέρα από τις χιλιάδες ώρες συνεντεύξεων με άτομα της οικογενείας, φίλους και συναδέλφους του Φελίνι – προσφέροντάς μας ένα συναρπαστικό πορτρέτο.

Η έκθεση συμπληρώνεται από το ντοκιμαντέρ «L’ultima sequenza» (50’) του Mario Sesti, ο οποίος ανασυνθέτει το ένα από τα δύο φινάλε που γύρισε ο Φελίνι για την ταινία «Οκτώμισι» (διαδραματίζεται στο πολυτελές βαγκόν-ρεστοράν ενός τρένου όπου συγκεντρώνονται όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας), το οποίο ο Φελίνι αντικατέστησε με το φινάλε του κυκλικού χορού.

Ο Mario Sesti το κατόρθωσε αυτό χάρη στις μαρτυρίες όσων συνεργάστηκαν στη συγγραφή του (Τ. Pinelli), συμμετείχαν σε αυτό (Α. Aimée, S. Milo, R. Falk, C. Cardinale), εργάστηκαν (L. Wertmüller ως βοηθός σκηνοθέτη), του Luciano Ricceri και της Orietta Nasalli Rocca (βοηθοί σκηνογράφου) ή όσων είχαν την τύχη να δουν την προβολή του (Tullio Kezich και Marina Ceratti, κόρη της ηθοποιού Caterina Boratto). Από αυτή τη μυστηριώδη σεκάνς απομένουν οι φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο δημοσιογράφος Gideon Bachman και κάποιες ώρες συζητήσεων στα ιταλικά και στα αγγλικά με τον Φελίνι, που δεν είχαν αναπαραχθεί και χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν.

Αφιέρωμα στον Ισραηλινό Κινηματογράφο

Το αφιέρωμα «Ιστορίες Πόλεων του Ισραήλ – 2η Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου» (13-19 Νοεμβρίου) μας συστήνει επτά βραβευμένες ταινίες μυθοπλασίας, μεγάλου μήκους, παραγωγής 2010-2011.

Μέσα από δραματικές ιστορίες, κωμικές καταστάσεις, εικόνες ανεμελιάς ή στιγμές αγωνίες, σκιαγραφείται η καθημερινή ζωή ς στην Ιερουσαλήμ (Ψέματα τέλος, Ο Υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού), στο Τελ Αβίβ (Δύο τη νύχτα, Αντίκες Φίντελμαν), τη Μπατ Γιαμ (Τα φιλαράκια του Θεού,) και τη Χάιφα (Ο Προξενητής, Αναζητήσεις αγνοουμένων). Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας δραματική κομεντί του Eran Riklis «Ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού» που βασίζεται στο μυθιστόρημα του (πολυμεταφρασμένου και στη χώρα μας Αβραάμ Γεοσούα).

Πληροφορίες: Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 2103418570, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: [email protected] Ιστοσελίδα: www.mcf.gr . Τιμές εισιτηρίων: 3 ευρώ. Προβολή με αγγλικούς υπότιτλους για τις ταινίες του αφιερώματος στον Φεντερίκο Φελίνι. Στις 18 Νοεμβρίου η προβολή της ταινίας «Roma» θα γίνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00.