Πόσο hot είναι η Τήνος φέτος στο εξωτερικό;

tinos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Η φήμη της έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό δυναμικά το τελευταίο διάστημα και όλα δείχνουν ότι το ξακουστό νησί της Παναγιάς θα δεχτεί κύματα τουριστών φέτος.

Το όμορφο νησί της Τήνου έχει συνδεθεί με την περίφημη Παναγιά που σίγουρα είναι το σήμα κατατεθέν της. Είναι, όμως, πολλά περισσότερα από αυτό και σίγουρα δεν είναι ένα νησί αποκλειστικά και μόνο για θρησκευτικό τουρισμό. Πρόσφατα, μάλιστα, την επισκέφτηκε το τηλεοπτικό συνεργείο της RAI3, έπειτα από πρωτοβουλία του Γραφείου ΕΟΤ Ιταλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου και το νησί αναμένεται να λάβει σημαντική προβολή.

Ο δημοσιογράφος Massimo Latini από την τηλεοπτική εκπομπή KILIMANGIARO κατέγραψε το σύνολο σχεδόν του τουριστικού προϊόντος της «Μούσας του Αιγαίου» στη βάση ενημερωτικού σημειώματος το οποίο έλαβε, σύμφωνα με το οποίο: Η Τήνος χαρακτηρίζεται ως το νησί της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η καμπάνια «Τήνος. Η Μούσα του Αιγαίου» έχει σκοπό να ενδυναμώσει αυτόν τον χαρακτηρισμό και να παρουσιάσει την ανεξερεύνητη, αυθεντική Τήνο που εκπλήσσει τον επισκέπτη. Όπως οι Μούσες της Αρχαίας Ελλάδας, η Τήνος εμπνέει τους κατοίκους της να δημιουργούν (τέχνη μαρμαροτεχνίας, καλαθοπλετικής, παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων όπως οι αγκινάρες, τα τυριά, αλαντικά, κρασιά) και τους επισκέπτες της να δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις από την επίσκεψή τους στο νησί. Η Τήνος είναι ένα υπαίθριο μουσείο με στοιχεία τέχνης διάσπαρτης παντού, με μοναδικά χωριά, ορθόδοξα και καθολικά, με κυκλαδική αρχιτεκτονική και εκπληκτικά στοιχεία μαρμαροτεχνίας, τους περιστερώνες, τις ξερολιθιές και τον τρόπο που ο αέρας διαμόρφωσε τη φύση του νησιού και, φυσικά, με τοπικά προϊόντα και τη γνωστή τηνιακή φιλοξενία.

Η ξενάγηση του τηλεοπτικού συνεργείου έγινε στη Χώρα της Τήνου, όπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Παναγία της Τήνου και στα κτήρια του συγκροτήματος δηλ. το Μαυσωλείο της ΄Ελλης, την Έκθεση Εικόνων και το Κειμηλιοφυλάκιο, το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, την Πινακοθήκη και το Μουσείο Αντωνίου Σώχου. Ακολούθησε περιήγηση στα δρομάκια της Χώρας, τη συνοικία Μαλαματένια και της Παλλάδος με γραφικά σοκάκια, καλοδιατηρημένα κτίρια και φροντισμένα καταστήματα καθώς και στα μαγαζιά της κεντρικής αγοράς (τοπικά προϊόντα, γλυκά, αναμνηστικά κλπ). Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού που φιλοξενεί στη μόνιμη έκθεσή του, έργα του Γιαννούλη Χαλεπά και σύγχρονων Ελλήνων γλυπτών και ζωγράφων και διοργανώνει ποικίλες περιοδικές εκθέσεις και καλλιτεχνικές δράσεις.

Το πρόγραμμα της ιταλικής αποστολής περιλάμβανε επίσης επισκέψεις στα Κιόνια (Αρχαίος Ναός Ποσειδώνα & Αμφιτρίτης), στις παραλίες Τήνου (διαδρομή Χώρα - Αγ. Φωκάς - Αγ. Σώστης - Αγ. Γιάννης Πορτο)  και Αγ.Ρωμανός – Απηγανια και στα χωριά Αρνάδος , Φαλατάδος, Βώλαξ, Ταραμπάδος, Τριπόταμος, Καρδιανή  όπου έγινε κινηματογράφηση της περιφοράς της εικόνας λόγω εορτής Αγίου Πνεύματος , Ιστέρνια, Πύργος, Πάνορμος, Λουτρά, Κώμη και Κολυμπήθρα.

Μετά την ιταλική αγορά, δύο αγγλόφωνα Μέσα που καλύπτουν τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται να αποθεώσουν την Τήνο αναδεικνύοντας την αυθεντικότητά της.

«Δεν υπάρχει μέρος σαν αυτό το υποτιμημένο ελληνικό νησί, όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει στην ηλιόλουστη παραλία και να απολαύσει τη γαλάζια θάλασσα» γράφει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ για τη «Μούσα του Αιγαίου» το καναδικό "The Travel" με πάνω από 4 εκατομμύρια αναγνώστες. Και προσθέτει ότι η Τήνος «έχει διατηρήσει ακόμα την αυθεντική της γοητεία. Είναι ένα μέρος που προορίζεται για όσους απολαμβάνουν την ηρεμία και τις απρόσκοπτες παραλίες».

Αλλά και η βρετανική εφημερίδα LIVERPOOL ECHO παρουσιάζει την Τήνο ως «μια χαλαρωτική εναλλακτική, με πολλούς αρχαίους ανεμόμυλους που βρίσκονται σε όλη την απέραντη ύπαιθρό της». Τονίζει ότι αποτελείται από υπέροχα ορεινά χωριά και αμμώδεις παραλίες και εξαίρει το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό στις ταβέρνες του νησιού. Τέλος, αναφέρει ότι είναι ένα από τα πιο θρησκευτικά νησιά της Ελλάδας, με πολλά πανηγύρια να γίνονται σε όλο το νησί κάθε καλοκαίρι, στις 15 Αυγούστου, όταν γιορτάζεται η Παναγία.

«Η Τήνος παραμένει στην κορυφή της τουριστικής προβολής και αυτό δεν συμβαίνει τυχαία» δηλώνει ο Δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος. «Προετοιμαζόμαστε, μελετάμε τις κινήσεις μας και προχωράμε σε επαφές και δράσεις που αναδεικνύουν την Τήνο μας σε όλο τον κόσμο. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι κάθε επισκέπτης του νησιού μας γίνεται και φανατικός υποστηρικτής του. Και αυτό το οφείλουμε, όχι μόνο στο μοναδικό τουριστικό μας προϊόν αλλά και στο επαγγελματικό έμψυχο δυναμικό που κάνουν την Τήνο ακαταμάχητη».