Ο τέλειος οδηγός για μαγικά Χριστούγεννα στο Παρίσι

parisi-apsida-xristougenna-paris-xmas
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, το Παρίσι επιβεβαιώνει την περίοδο των Χριστουγέννων, τον τίτλο του ως «Πόλη του Φωτός». Η πανέμορφη γαλλική πρωτεύουσα, βάζει τα… καλά της και υποδέχεται τους επισκέπτες της με περίσσεια εορταστική μαγεία.

Η πόλη του έρωτα και του φωτός, δεν είναι κάτι λιγότερο… τα Χριστούγεννα. Το Παρίσι, μια από τις πιο ρομαντικές πόλεις στον κόσμο, βάζει τα… καλά του το χειμώνα και δημιουργεί μια καταπληκτική εορταστική ατμόσφαιρα, που δύσκολα θα βρείτε αλλού.
Οι δρόμοι και τα καταστήματα είναι στολισμένα και φωτισμένα, οι χριστουγεννιάτικες αγορές συναγωνίζονται σε γοητεία τον Πύργο του Άιφελ και την Αψίδα του Θριάμβου και τα ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης, ενώ τα εστιατόρια, σερβίρουν νοστιμότατα γαλλικά πιάτα.
Τα 150.000 χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που στολίζουν τα Ηλύσια Πεδία και οι φανταχτερές διακοσμήσεις στις βιτρίνες, εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη, ενώ από τις κλειστές θερμαινόμενες καμπίνες της τεράστιας «ρόδας» στην είσοδο των κήπων Tuileries, στην πλατεία Κονκόρντ, μπορείτε να θαυμάσετε την μαγευτική θέα όλης της πόλης.

Η υποδοχή του Νέου Έτους γίνεται παραδοσιακά στο Τροκαντερό, με φόντο τον φωτισμένο Πύργο του Άιφελ. Εκεί συγκεντρώνονται χιλιάδες Παριζιάνοι, αλλά και επισκέπτες της πόλης και γιορτάζουν, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο που επικρατεί τις περισσότερες φορές.
Το Λούβρο και άλλα κορυφαία μουσεία του Παρισιού, είναι ανοιχτά κατά τη διάρκεια των διακοπών (με εξαίρεση την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς) και εποχιακά παγοδρόμια στήνονται σε διάφορες γωνιές της πόλης, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις χαρές του πάγου.
Και όλα αυτά, υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων μελωδιών, που αντηχούν στην πόλη, κάνοντάς την ακόμη πιο… μαγική και άκρως χριστουγεννιάτικη!

Εντυπωσιακές βιτρίνες

Οι βιτρίνες των μεγάλων καταστημάτων, όπως τα Printemps, Galeries Lafayette, Bon Marché και BHV, «ζωντανεύουν» στο χριστουγεννιάτικο Παρίσι και τα πολυκαταστήματα συναγωνίζονται σε ιδέες και δημιουργικότητα για να γοητεύσουν τους πελάτες τους. Η ομορφιά, η εφευρετικότητα και το ταλέντο δημιουργούν βιτρίνες που ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές

Είναι δύσκολο να βρεθείτε Χριστούγεννα στο Παρίσι και να μην κάνετε βόλτα στις χριστουγεννιάτικες αγορές του. Ο θεσμός αυτός έχει τις ρίζες του στην περιοχή της βόρειας Αλσατίας, η οποία ανήκε στη Γερμανία σε διάφορες περιόδους στην ιστορία και ως εκ τούτου στηρίζεται σε γερμανικές παραδόσεις που ξεκινούν ήδη από τον 14ο αιώνα.
Στο Παρίσι, τα φωτισμένα Ηλύσια Πεδία θα σας οδηγήσουν ακριβώς στο σημείο που θέλετε. Εκεί θα βρείτε τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά στο Παρίσι, που ξεκινά από τα Ηλύσια Πεδία και φτάνει μέχρι την πλατεία Κονκόρντ.
Άλλες, μικρότερες χριστουγεννιάτικες αγορές, θα βρείτε στην περιοχή La Défense, στο Τροκαντερό, στην πλατεία Place des Abbesses στη Μονμάρτρη και δίπλα στην εκκλησία Saint-Sulpice, μεταξύ πολλών πολλών άλλων.

Οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές στο Παρίσι ανοίγουν από την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και σε αντίθεση με άλλες αγορές στην Ευρώπη, στο Παρίσι μένουν ανοιχτές και μετά τα Χριστούγεννα, πολλές και μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα κλείνουν, για να γιορτάσουν και οι πωλητές στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι από τους πάγκους είναι ανοιχτοί από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., αλλά οι ώρες αυτές ποικίλουν ανάλογα με την αγορά.
Κάθε πάγκος στις χριστουγεννιάτικες αγορές του Παρισιού, προσπαθεί να πουλήσει κάτι πραγματικά μοναδικό. Πηγαίνετε στην αγορά στο Montparnasse Tower για να δοκιμάσετε μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ ή επισκεφθείτε την κύρια αγορά στα Ηλύσια Πεδία για τις πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Για πληροφορίες για όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές του Παρισιού, πατήστε εδώ.
Εκτός από τις αγορές, αξίζει να αναζητήσετε και τα γραφικά ξύλινα «χωριά» που στήνονται σε κεντρικές πλατείες της πόλης, με λιχουδιές από διάφορα μέρη της Γαλλίας.

Κατανυκτικές λειτουργίες

Picasa 2.7
Η λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στις εκκλησίες του Παρισιού, είναι το σημαντικότερο γεγονός των ημερών για τους Παριζιάνους. Χορωδίες συνοδεύουν τις μελωδίες του εκκλησιαστικού οργάνου δίνοντας στη λειτουργία την κατάνυξη που απαιτεί η ατμόσφαιρα των ημερών.
Αν και οι στις περισσότερες εκκλησίες της πόλης, η χριστουγεννιάτικη λειτουργία είναι ξεχωριστή, τρεις είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο: αυτή στη Βασιλική du Sacre-Coeur στη Μονμάρτρη, αυτή στην Παναγία των Παρισίων και αυτή στην εκκλησία Sainte-Marie-Madeleine.

Χριστουγεννιάτικη γαλλική κουζίνα

Εορταστικά μενού, υπέροχα σερβίτσια, ατμόσφαιρα γεμάτη μουσική και χορό! Γιορτάστε το νέο έτος με στυλ, στα εστιατόρια της γαλλικής πρωτεύουσας που δεν σερβίρουν τίποτα λιγότερο από τα… καλύτερα!
Ειδικά μενού για την παραμονή των Χριστουγέννων, την ημέρα των Χριστουγέννων και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σας περιμένουν στα περισσότερα εστιατόρια, με εκλεκτές γεύσεις όπως φρέσκα στρείδια από τη Βρετάνη, φουά γκρα, τρούφες, κάστανα και σαμπάνια.
Μπορείτε επίσης να γευματίσετε στον… Σηκουάνα, σε ένα από τα ποταμόπλοια που προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, όπως το Bateau Mouche, απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης από το… νερό!
Φροντίστε μόνο να έχετε κάνει κράτηση, ιδιαίτερα σε εστιατόρια που είναι πολύ δημοφιλή.

Και η Disneyland γιορτάζει
Η Disneyland Paris είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να απολαύσετε τη γιορτινή ατμόσφαιρα κατά τη διαμονή σας στο Παρίσι. Από τις 10 Νοεμβρίου 2013, έως τις 6 Ιανουαρίου 2014, το θεματικό πάρκο είναι χριστουγεννιάτικα στολισμένο και διοργανώνει πολλές εορταστικές εκδηλώσεις για τους μικρούς και μεγάλους του φίλους.
Το «μαγικό» πάρκο άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο του 1992 και βρίσκεται σε απόσταση 32 χλμ. από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Από το Παρίσι, η γραμμή A του RER σας μεταφέρει γρήγορα στο Disneyland® Resort Paris. Μέσα σε 35 μόνο λεπτά, φτάνετε στη στάση «Marne-la-Vallée / Chessy», που βρίσκεται 2 λεπτά με τα πόδια από την είσοδο των Πάρκων και κοντά στα ξενοδοχεία.

Πόπη Αθανασοπούλου

[email protected]