Μπορούμε να μειώσουμε τις ρυτίδες με τη διατροφή μας;

gunaika-derma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2024

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δίνει την απάντηση, βάσει ερευνών.

Το λαμπερό δέρμα, η νεανικότητα, η φρεσκάδα, σίγουρα δεν έχουν να κάνουν μόνο με ένα πράγμα. Το dna παίζει σημαντικό ρόλο, όπως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής. Όλοι θα έχετε διαπιστώσει ότι τίποτα δεν μπορεί να σας χαρίσει τη φρεσκάδα ενός ποιοτικού 8ωρου ύπνου στο πρόσωπό σας, όσα καλλυντικά κι όσες ακριβές κρέμες κι αν χρησιμοποιείτε. Μαζί με τον ύπνο, λοιπόν, σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή.

 Η λαμπερή, καθαρή και όμορφη επιδερμίδα ξεκινά με το τι τρώμε. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανό μας και η εμφάνισή του είναι η αντανάκλαση όσων βάζουμε στον οργανισμό μας, άρα και στο δέρμα μας. Πρόσφατες διατροφικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος -συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων- μπορεί να βελτιώσει τη δομή και την υγρασία του δέρματος και να προστατεύσει από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος. Καθώς γερνάμε, μια υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει με φυσικό τρόπο την παραγωγή και τη σοβαρότητα των ρυτίδων, που λίγο πολύ μας απασχολούν όλους.

Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή συνδέεται με λιγότερες ρυτίδες στο πρόσωπο. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι δίαιτες με υψηλή πρόσληψη φρούτων συνδέονται με λιγότερες ρυτίδες. Τα μούρα, συγκεκριμένα, περιέχουν βιταμίνες Α και Ε, που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας.
  • Οι δίαιτες που αποτελούνται κυρίως από κρέας και πρόχειρα τρόφιμα συνδέονται με περισσότερες ρυτίδες.
  • Τα κίτρινα λαχανικά και η σόγια μπορεί να είναι ιδιαίτερα προστατευτικά έναντι των ρυτίδων. Οι κίτρινες πιπεριές συγκεκριμένα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία συνδέεται με την παραγωγή κολλαγόνου και με καλύτερη ποιότητα επιδερμίδας.
  • Η υψηλή πρόσληψη λαχανικών, φασολιών και ελαιολάδου μπορεί να είναι προστατευτική έναντι περιπτώσεων προκαρκινικής ηλιακής βλάβης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Nutrition, ενώ η υψηλή πρόσληψη κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων παράγει δυσμενείς επιδράσεις.
  • Τα όσπρια είναι απαραίτητο συστατικό κάθε διατροφής για μακροβιότητα, καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία μας προστατεύουν ενάντια στα ορατά σημάδια της γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν συνολικά τον οργανισμό μας.
  • Η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των ρυτίδων και του χρωματικού τόνου χάρη στις αντιοξειδωτικές και φωτοπροστατευτικές τους ιδιότητες.

Η υγιεινή διατροφή, λοιπόν, βλέπουμε ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η παρουσία αντιοξειδωτικών, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των υγιεινών τροφίμων και οι υψηλότερες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών που προστατεύουν από τη βλάβη του ήλιου και βελτιώνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Συνολικά, μια υγιεινή, θρεπτική διατροφή δεν είναι μόνο ένας τρόπος για τη φυσική πρόληψη χρόνιων ασθενειών, αλλά και ένας τρόπος για την πρόληψη των επιπτώσεων της γήρανσης στο δέρμα μας. Ακόμη, λοιπόν κι αν ακολουθήσετε μια ισορροπημένη κατά βάση φυτοφαγική διατροφή για λόγους νεότητας και φρεσκάδας στο δέρμα, θα έχετε και όλα τα οφέλη συνολικά στον οργανισμό σας.

Πηγές
https://www.bluezones.com/2024/02/can-you-naturally-reduce-wrinkles-with-food/
https://www.youtube.com/watch?time_continue=91&v=EikSqTUoslg&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.bluezones.com%2F2024%2F02%2Fcan-you-naturally-reduce-wrinkles-with-food%2F&feature=emb_title

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς
www.getactive.grwww.createhealth.gr
fb page getactive
Instagram @feedyourimmunity / @createhealthbymarselou