Το «American Psycho» γίνεται μιούζικαλ

to-american-psycho-ginetai-miouzikal

O συγγραφέας Βret Easton Ellis

ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Επίκεται η θεατρική διασκευή του διάσημου μυθιστόρηματος του Bret Easton Ellis «American Psycho».

Είναι γεγονός ότι όλα τα καλά μυθιστορήματα δεν είχαν και την ανάλογη αντιμετώπιση όσον αφορά στις προσαρμογές τους σε μιούζικαλ. Μοιάζει πάντως ενδιαφέρον να δούμε τον Patrick Bateman, κεντρικό ήρωα του American Psycho, στο Μπρόντγουει.

Το επιτυχημένο βιβλίο έγινε ταινία το 2000 και τώρα βρίσκεται στα σκαριά η θεατρική προσαρμογή του, με επικεφαλής τον συνθέτη Duncan Sheik και τον θεατρικό συγγραφέα Roberto Aguirre-Sacasa. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «ο τιμημένος με τα βραβεία Grammy και Tony, Duncan Sheik, υπέγραψε να αναλάβει τη σύνθεση της μουσικής και των στίχων για το πολυαναμενόμενο μιούζικαλ-προσαρμογή του Bret Easton Ellis, American Psycho, που θα μεταφέρει το πνεύμα των ‘80s στο σήμερα, με hits της εποχής και σενάριο του Roberto Aguirre-Sacasa».

Σε δήλωσή του, ο Sheik είπε ότι, όταν ξαναδιάβασε το μυθιστόρημα του Ellis αυτό το καλοκαίρι «ένιωσα ότι αυτό που μερικοί (συμπεριλαμβανομένου και εμού), μπορεί να θεώρησαν μια υπερβολική, λογοτεχνική χαζομάρα των αρχών του ’90, ήταν στην πραγματικότητα ένα αρκετά διαχρονικό παραμύθι για την αλλοτρίωση» και πρόσθεσε: «τι θα μπορούσε να αποτελεί πιο ανατρεπτική διασκέδαση από δολοφόνους τραπεζίτες σε ένα μιούζικαλ;».

Πάντως δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για το πότε και το που θα παιχτεί το μιούζικαλ. Ο Bret Easton Ellis σημάδεψε τη δεκαετία του 1980 με τα βιβλία του, που κατέγραφαν τις κοινωνικές τάσεις της εποχής, κυριαρχούμενα από κυνικούς ήρωες, που μέσα από την εγωιστική τους αντίληψη για τη ζωή αποκάλυπταν μια κοινωνία σε ηθική παρακμή. Ο ήρωας του American Psycho, Patrick Bateman είναι ένας όμορφος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, που μοιάζει απόλυτα φυσιολογικός μέσα στον κύκλο του, ενώ είναι serial killer. Την ημέρα εργάζεται σε ψυχρά πολυτελή γραφεία, ανταγωνιζόμενος τους άλλους στην κενότητα και τη νύχτα δολοφονεί γυναίκες.

Η λογοτεχνία και το θέατρο έχουν μια μακρά και στενή σχέση, καθώς πολλά λογοτεχνικά έργα προσαρμόστηκαν στη θεατρική σκηνή, όπως οι Άθλιοι του Ουγκώ, οι Γάτες του Έλιοτ, το Φάντασμα της Όπερας του Gaston Leroux και ο Όλιβερ Τουίστ του Ντίκενς.