8 τρόποι να μαγειρέψετε τον σολομό

salmon-tart-solomos-tarta
ΤΡΙΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο σολομός είναι ένα ιδιαίτερα ωφέλιμο και θρεπτικό ψάρι, που όμως, είτε το αγαπάς είτε το μισείς. Αν λοιπόν, δεν θέλετε ούτε να ακούσετε λέξη που να ξεκινά από «σολ…» ή αν έχετε βαρεθεί τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές με καπνιστό ή ψητό σολομό, διαβάστε παρακάτω…

Τάρτα με καπνιστό σολομό

Μια ιδιαίτερη και πολύ νόστιμη συνταγή για να δοκιμάσετε «κρυμμένο» σολομό, είναι μια τάρτα. Είναι απλή, γρήγορη και δεν μυρίζει… ψάρι, όπως μπορεί να ανησυχούν πολλοί. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε 1 φύλλο σφολιάτας, 200 γρ. καπνιστό σολομό, 200 γρ. τυρί κρέμα, 2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο άνηθο, 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα, 2 αυγά, 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα και αλατοπίπερο. Αναμιγνύετε όλα τα υλικά σας σε ένα μπολ και τα απλώνετε επάνω στο φύλλο της σφολιάτας που έχετε τοποθετήσει σε βουτυρωμένη ταρτιέρα ή ταψί και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Σαλάτα nicoise με σολομό

Εξαιρετικά γρήγορη, πολύ νόστιμη και αρκετά ελαφριά, η σαλάτα nicoise παραδοσιακά περιέχει φρέσκιες ντομάτες, φασολάκια, αυγά, ελιές και αντζούγιες ή τόνο. Αντ’ αυτού εσείς μπορείτε να προσθέσετε ένα νοστιμότατο φιλέτο σολομού ψητό ή βραστό (καλύτερα το δεύτερο). Προσθέστε και μια ωραία βινεγκρέτ κι έχετε την τέλεια σαλάτα για το μεσημεριανό σας γεύμα. 

Σολομός ποσέ

Αν βαρεθήκατε πια να τρώτε ψητό φιλέτο σολομού, τότε ο ποσέ σολομός είναι η ιδανική λύση για εσάς. Μπορείτε έτσι να δημιουργήσετε ένα νόστιμο και ελαφρύ βραδινό γεύμα σερβιρισμένο μαζί με μια πρωτότυπη σαλάτα με ξινόμηλο ή αχλάδι. Για να φτιάξετε τον ποσέ σολομό, θα πρέπει να βάλετε σε μια κατσαρόλα 6 φλιτζάνια νερό μαζί με μερικές φέτες λεμονιού, ένα κουταλάκι αλάτι και μια δόση ούζου που ταιριάζει πολύ με το ψάρι. Σε μεσαία φωτιά αφήστε το νερό να βράσει και προσθέστε τον σολομό. Μαγειρέψτε μέχρι να ψηθεί καλά και στη συνέχεια σερβίρετε επάνω σε μια νόστιμη σαλάτα ή με μια σος από μαγιονέζα, άνηθο και γιαούρτι.

Μακαρόνια με σολομό

Τα μακαρόνια συνδυασμένα με σολομό είναι ένα πιάτο που δύσκολα μπορείς να του αντισταθείς. Για αυτή την κλασική πια και αγαπημένη συνταγή, πρέπει να προσθέσετε σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο το φιλέτο σολομού σε μεγάλα κομμάτια για να μη διαλυθεί, μαζί με αλατοπίπερο, φρέσκο κρεμμυδάκι, κάπαρη και να σβήσετε με μια δόση βότκα. Προσθέστε τα μακαρόνια σας μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και 2 λεπτά πριν σερβίρετε, βάλτε λίγη κρέμα γάλακτος, τόση όση χρειάζεται για να δέσει.

Σολομός με αυγά

Γιατί αλήθεια το bacon και το ζαμπόν να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του πρωινού μας; Δοκιμάστε την επόμενη φορά να τα αντικαταστήσετε με λίγο σολομό. Ιδανικά, σοτάρετε τον σολομό κομμένο σε κομματάκια σε λίγο λάδι και μόλις γίνει αδιαφανής, προσθέστε χτυπημένα τα αυγά μαζί με λίγο γάλα. Ανακατέψτε όπως θα κάνατε και στα scrambled eggs και σερβίρετε μαζί με φρέσκο άνηθο που ταιριάζει εξαιρετικά με τον σολομό.

Σολομός… κοκκινιστός

Όσο παράξενο κι αν σας ακούγεται, ο σολομός γίνεται πολύ νόστιμος όταν συνδυαστεί με σάλτσα ντομάτας. Συνδυάζοντας μάλιστα, σολομό με ντομάτα, ελιές και πατάτες, θα έχετε το απόλυτο μεσογειακό και θρεπτικό πιάτο. Για να το φτιάξετε, τσιγαρίστε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, λίγο σκόρδο και κρεμμύδι, προσθέστε τον χυμό ντομάτας μαζί με τις ελιές και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, προσθέστε και τις πατάτες κομμένες σε ροδέλες μαζί με μισή κούπα νερό. Μετά από 10 λεπτά, μόλις οι πατάτες έχουν μαλακώσει κάπως, προσθέστε και το φιλέτο του σολομού. Αφήστε να βράσουν όλα μαζί και μόλις μαγειρευτούν καλά, σερβίρετε με φρέσκια ρίγανη.

Muffins με σολομό

Σας ξενίζει η ιδέα του ψαριού μέσα σε muffin; Κι όμως, εκτός από πεντανόστιμα είναι και πολύ πρωτότυπα. Η βασική συνταγή κατάγεται από την Ιταλία, αλλά μπορείτε να προσθέσετε οτιδήποτε σας αρέσει σε αυτή. Θα χρειαστείτε 90 γρ. βούτυρο, 300 γρ. αλεύρι, 150 γρ. mozzarella ή φέτα, 200 γρ. καπνιστό σολομό, 200 ml γάλα, 2 αυγά, 100 γρ. γιαούρτι, ένα κουταλάκι baking powder, αλάτι, άνηθο και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι. Αναμιγνύετε όλα τα υλικά στο μίξερ, τα ρίχνετε σε φορμάκια για muffins και ψήνετε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Μπιφτέκια σολομού

Αυτή είναι μια τελείως διαφορετική πρόταση, ιδανική για όσους αγαπούν, αλλά κυρίως για όσους ΔΕΝ αγαπούν τον σολομό. Η εμφάνισή τους θυμίζει κανονικά μπιφτέκια, ενώ η γεύση τους δε θυμίζει σε τίποτα ψάρι. Για να τα φτιάξετε αρκεί να αναμίξετε 500 γρ. φιλέτο σολομού χωρίς το δέρμα, λίγο κάρι για άρωμα, μαϊντανό, λίγο λεμόνι, λίγη σόγια, μια κουταλιά ελαιόλαδο και ελάχιστη γαλέτα για να δέσει το μίγμα. Ψήστε τα όπως τα κανονικά μπιφτέκια στον φούρνο και σερβίρετε ιδανικά με κολοκυθάκια και καρότα βραστά ή σαλάτα με μπόλικο λεμόνι.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]