«Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»: στο μικροσκόπιο της επιστήμης

el-James-foto

H συγγραφέας E.L. James.

ΤΡΙΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

«Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της E.L James, που έσπασε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το περιβόητο ερωτικό μπεστ σέλερ επανέρχεται στο προσκήνιο χάρη σε μια έρευνα δύο Βέλγων καθηγητών για την υγιεινή των βιβλίων των δημόσιων βιβλιοθηκών.

Εξετάζοντας τα δέκα πιο αγαπημένα βιβλία των αναγνωστών στη βιβλιοθήκη Antwerp, ανακάλυψαν με έκπληξη ίχνη κοκαϊνης αλλά και τον ιό του έρπη στις σελίδες της τριλογίας της E.L. James. Ο Ζαν Τίτγκεϊτ, καθηγητής τοξικολογίας στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λεβέν, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «Flanders News» έσπευσε να καθησυχάσει το κοινό, υποστηρίζοντας ότι τα εν λόγω δείγματα ήταν ελάχιστα και δεν μπορούσαν να βλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο τους μελλοντικούς αναγνώστες του βιβλίου.


«Τα επίπεδα ήταν πολύ χαμηλά και δεν έχουν κάποιο φαρμακολογική επίδραση. Οι αισθήσεις σας ή συμπεριφορά σας δεν πρόκειται να αλλάξει εξαιτίας της ανάγνωσης των συγκεκριμένων τόμων», υπογράμμισε.

Μπορεί να μας φαίνεται περίεργο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται έρευνα για το κατά πόσο τα βιβλία είναι φορείς μικροβίων ή επιβλαβών ουσιών. Μια από τις πρόσφατες έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο «Journal Clinical Epidemiology» με τίτλο «Τα βιβλία των δημόσιων βιβλιοθηκών είναι μολυσμένα με βακτήρια;» αναφέρει πως στην πραγματικότητα οι αναγνώστες δεν διατρέχουν κάποιο ρίσκο για την υγεία τους.

Ωστόσο, οι πιο υποψιασμένοι Ιάπωνες, έχουν καθιερώσει στις βιβλιοθήκες τους ειδικά κουτιά μέσα στα οποία αποστειρώνονται οι εκδόσεις. Όμως, σύμφωνα με τους Tokyo Times, με αυτόν τον τρόπο καθαρίζονται επαρκώς μόνο τα εξώφυλλα των βιβλίων και όχι οι εσωτερικές σελίδες τους.