Κριτική ταινίας: «Thor2 : Σκοτεινός Κόσμος»

thor-2-skoteinos-kosmos-foto-skoteinos-kosmos-foto
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

H Δήμητρα Γιαννακού γράφει κριτική για το blockbuster «Thor2 : Σκοτεινός Κόσμος» που έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του Άλαν Τέιλορ («Game of thrones»).

Ομηρικές μάχες, οικογενειακές αντιζηλίες και διενέξεις, φαντασμαγορικά και τεράστια ντεκόρ, ξαφνικές ανατροπές και ένα εντυπωσιακό casting συμπληρώνουν ένα ονειρικό θέαμα που θα ταξιδέψει το κοινό μακριά από την πραγματικότητα. Ο Thor, η θρυλική μορφή της σκανδιναβικής μυθολογίας, επιστρέφει δυναμικά και είναι έτοιμος για νέες αναμετρήσεις με τους κακούς και με τον ηγέτη των Σκοτεινών Ξωτικών Malekith.


Ο μυθικός ήρωας των κόμικς της Marvel μπαίνει σε νέες περιπέτειες στο δεύτερο επεισόδιο της saga Thor, «Thor2 : Σκοτεινός Κόσμος». Ο Κένεθ Μπράνα, σκηνοθέτης του πρώτου επεισοδίου «Thor» αντικαταστάθηκε από τον Άλαν Τέιλορ, ένα σκηνοθέτη με καριέρα στις τηλεοπτικές σειρές («Rome», «Boardwalk Empire», «Mad Men»), με πιο δημοφιλή τη σειρά «Game of Thrones».


Το «άγγιγμα» του Άλαν Τέιλορ δημιούργησε ένα αποτέλεσμα στο οποίο αναμειγνύεται η μυθολογία με τους σούπερ ήρωες των κόμικς μέσα σε ένα παραμυθένιο πολυποίκιλτο  περιβάλλον space opera, πλούσιο σε εφέ και φανταιζί.


Η δράση συχνά μεταφέρεται από το χρυσαφένιο παλάτι και το διαστημικό σύμπαν στο Λονδίνο και σε μέρη όπου ζουν οι κοινοί θνητοί δημιουργώντας ένα έντονο κοντράστ. Η αντίθεση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, όταν διάφορες θεαματικές σκηνές καταστροφολογίας λαμβάνουν χώρα δίπλα από κλασικά κτήρια και μνημεία με τρούλους ή κίονες.


Όλα είναι δυνατά μέσα στο σύμπαν του «Thor2 : Σκοτεινός Κόσμος»˙ περίεργα μεταλλικά διαστημικά σκάφη πετούν πυρά ή εισχωρούν με ορμή μέσα σε οικήματα που θυμίζουν ρωμαϊκά ανάκτορα, τεράστιοι βράχοι σχίζονται και όλα «χορεύουν» σε ένα ντελίριο επίθεσης αναπαριστώντας -σε μορφή 3d που μεγεθύνει τις εντυπώσεις- τη μανία του πολέμου μεταξύ των καλών και των κακών.   


Χρονικά, οι εξελίξεις του δεύτερου αυτού επεισοδίου τοποθετούνται ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της ταινίας «Οι Εκδικητές». Ο μυώδης γοητευτικός ξανθός Chris Hemsworth είναι πάλι εδώ και ενσαρκώνει το μυθικό πρόσωπο του Thor. Με ειδικές γωνίες λήψεως, το επιβλητικό του ανάστημα επιδεικνύεται ανάγλυφα με τους μυς να προεξέχουν τονίζοντας την υπέρμετρη δύναμή του. Η κόκκινη μπέρτα του ανεμίζει στο πέρασμά του ενώ μια περόνη στο πάνω μέρος του ώμου συμπληρώνει ένα ενδυματολογικό σύνολο που παραπέμπει στον κόσμο της μυθολογίας και μάλιστα στη μορφή του παντοδύναμου Ηρακλή. Στο βιβλίο του «Germania» (ΙΧ) ο ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος, αντικαθιστά το γερμανικό όνομα του Thor με εκείνο του Ηρακλή, μέσα στη γενικότερη τάση που είχαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι να προσομοιάζουν τους θεούς άλλων λαών με τους δικούς τους θεούς.


Ο Thor στη σκανδιναβική μυθολογία είναι ο θεός του κεραυνού. Στο δεύτερο επεισόδιο της saga Thor, βλέπουμε έναν ήρωα μαχητή, με σκληροτράχηλο χαρακτήρα, που αναλαμβάνει τις ευθύνες του και επιδεικνύει τις πολεμικές του αρετές. Πάλλοντας το προϊστορικό σφυρί του, ορμά σαν κεραυνός με δύναμη και γοητεύει όμορφες υπάρξεις (Natalie Portman) που τον ακολουθούν πιστά. Σε αντίθεση με το πρώτο επεισόδιο, εδώ ο ήρωας είναι χαρισματικός, συγκινητικός και αστείος ταυτόχρονα, κάποιες φορές. Ένα ελαφρύ χιούμορ διαχέεται σε αρκετές σκηνές καθιστώντας τες ακόμη πιο διασκεδαστικές. Παρά τις αδυναμίες που παρουσιάζει το απλοϊκό σενάριο, η ταινία «Thor2 : Σκοτεινός Κόσμος» θα κατακτήσει ένα μεγάλο κοινό. 


Παίζουν: Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κατ Ντένινγκς, Τομ Χίντλεστον, Άντονι Χόπκινς, Ίντρις Έλμπα, Ζάκαρι Λεβί, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Ρενέ Ρούσο, Ταντανόμπου Ασάνο, Κρίστοφερ Έκλεστον.

Πληροφορίες: η ταινία «Thor2 : Σκοτεινός Κόσμος» προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.


Δήμητρα Γιαννακού