Δισκοκριτική: «Avril Lavigne» Avril Lavigne

avril-lavigne
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Δύο χρόνια μετά το «Goodbye Lullaby», η Avril Lavigne κυκλοφορεί το πέμπτο της στούντιο άλμπουμ. Ξεκίνησε να το δουλεύει από την άνοιξη του 2012 και σ’ αυτό συνεργάζεται με τον 38χρονο τραγουδιστή των Nickleback, Chad Kroeger, τον οποίο παντρεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Το άλμπουμ στον τίτλο του φέρει το όνομα της 29άχρονης τραγουδίστριας, στιχουργού, σχεδιάστριας μόδας και ηθοποιού από τον Καναδά η οποία έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα των άλμπουμ της σε όλο τον κόσμο, ενώ - από διάφορες πηγές - της έχει αποδοθεί ο τίτλος της ποπ-πανκ «πριγκίπισσας».

Η Lavigne ξεκίνησε δυναμικά τη μουσική καριέρα της με το ντεμπούτο άλμπουμ της, «Let Go», το οποίο κυκλοφόρησε το 2002.Οι δύο επόμενες δουλειές της, «Under My Skin» και «The Best Damn Thing», γνώρισαν επίσης μεγάλη επιτυχία και κατέλαβαν  πρώτη θέση στα παγκόσμια chart.

Το «Let Go» έφτασε στην κορυφή των μουσικών chart στην Αυστραλία, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο και στο Νο.2 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι το τέλος του 2002, ήταν 4 φορές πλατινένιο, κάνοντας την Avril μία από τις πιο πετυχημένες τραγουδίστριες της χρονιάς και το άλμπουμ πρώτο στις  πωλήσεις του έτους.

Η Avril Lavigne  βραβεύτηκε ως η καλύτερη νέα καλλιτέχνης το 2002 στα MTV Video Music Awards, κέρδισε τέσσερα βραβεία Juno το 2003, έλαβε ένα World Music Award και ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Grammy. Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε και με την κυκλοφορία του «Under My Skin» το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Το 2005,  ξεκίνησε το πρώτο παγκόσμιο tour της, χωρίς παράλληλα να σταματήσει τη συγκομιδή βραβείων. Έλαβε πέντε υποψηφιότητες Juno Award,  από τα οποία κέρδισε τα τρία, ενώ κέρδισε και το βραβείο «Favorite Female Singer».

Τη γεμάτη βραβεία και διακρίσεις πορεία της 29άχρονης Καναδής θέλει να συνεχίσει το  «Avril Lavigne»,  που περιλαμβάνει 13 καινούργια τραγούδια.

Το εναρκτήριο «Rock N Roll», με την pop - rock διάθεση, ξεσηκώνει την ακρόαση ενώ διαθέτει και ένα πολύ καλό  video clip - σε σκηνοθεσία του Chris Marrs Piliero - με military look και αρκετά πολύχρωμα animations να συνθέτουν το - με άφθονο χιούμορ - τελικό αποτέλεσμα, που ολοκληρώνει  η δυνατή συμμετοχή του 47άχρονου Billy Zane.

Το «Here’s To Never Growing Up» κυκλοφόρησε ως πρώτο single, σε παραγωγή του Martin Johnson του συγκροτήματος των Boys Like Girls. Ακούγοντας όλα τα τραγούδια του δίσκου, σταθμούς της ακρόασης αποτέλεσαν κομμάτια όπως τα «Let Me Go», στο οποίο η Avril παρουσιάζει ένα ομολογουμένως όμορφο ντουέτο με τον σύζυγό της και το «Bad Girl» στο οποίο κυριαρχούν τα φωνητικά του Marilyn Manson,  σε ένα τραγούδι που αφήνει να φανεί ότι στις μέρες μας δεν υπάρχουν φραγμοί και εμπόδια στην μουσική βιομηχανία.

Η ακουστική κιθάρα στο «Give You What You Like» αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα σύνθεση ενώ  τα «Sippin’ On Sunshine», «Hello Heartache» και «Falling Fast»  ενισχύονται από την ερμηνευτική ικανότητα της Lavigne.

Από το άλμπουμ δεν απουσιάζουν και οι συνθέσεις που στη διαδρομή τους προς το στούντιο έχασαν τον προσανατολισμό και την ταυτότητά τους - όπως το «Hello Kitty»,το οποίο στην απόπειρά του για ένα πιο rock άκουσμα, χάνεται στο μεγάλο λαβύρινθο της μουσικής.

Η Lavigne, με τη νέα της δουλειά, σίγουρα δεν προσφέρει κάτι καινούριο σε όσους έχουν παρακολουθήσει την μέχρι τώρα πορεία της. Το «Avril Lavigne» έρχεται έπειτα από 13 χρόνια της ερμηνεύτριας στη δισκογραφία και το κοινό της σίγουρα θα ήθελε κάτι παραπάνω από κολεγιακό pop που προσπαθεί να ροκάρει,  με ευφάνταστο στόχο τη συγκινησιακή φόρτιση. Ίσως, οι μεγάλες επιτυχίες της 29άχρονης Καναδής – που την έχουν καταστήσει  μια από τις πιο rock εκδοχές της σύγχρονης mainstream pop - έχουν ανεβάσει ιδιαίτερα υψηλά τον πήχη των προσδοκιών…

Καλλιτέχνης: Avril Lavigne

Album: «Avril Lavigne»

Record Label: Epic Records & Feelgood Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης