Μια στις οκτώ γυναίκες «ύποπτη» για καρκίνο του μαστού, αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα

karkinos
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο καρκίνος του μαστού είναι πιθανό να επηρεάσει μία στις οκτώ γυναίκες κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία, αναφέρουν τελευταίες έρευνες.

Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν είναι το ίδιο για όλες τις γυναίκες σε οποιαδήποτε δεδομένη ηλικιακή ομάδα. Οι γενετικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 , είναι γνωστό ότι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο, αλλά τώρα οι επιστήμονες λένε ότι ακόμη και μέλη της οικογένειας, που είναι αρνητικά στις γενετικές διαφορές εξακολουθούν να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Βέβαια, η ανακάλυψη των μεταλλάξεων σε γονίδια BRCA ώθησε πολλές γυναίκες να λάβουν δραστικά προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της Αντζελίνα Τζολί και της Σάρον Όσμπορν, οι οποίες προέβησαν σε διπλή μαστεκτομή, όταν επιβεβαιώθηκε ότι είχαν το γονίδιο του καρκίνου του μαστού.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, επιμένει ότι μία γυναίκα με ειδική μετάλλαξη BRCA έχει τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθεί από τη νόσο, όπως και οποιαδήποτε άλλη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας dr. Gareth Evans R, επίτιμος καθηγητής στο Ακαδημαϊκό Κέντρο Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εξηγεί ότι σύμφωνα με την έρευνα, μερικές γυναίκες, ειδικά εκείνες που προέρχονται από οικογένειες όπου υπήρχε γονιδιακή προϊστορία για τo BRCA2, έστω και αν βγουν αρνητικές στις εξετάσεις για το μεταλλαγμένο γονίδιο, εξακολουθούν να είναι δυνητικοί ασθενείς για να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλοι γενετικοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο έλεγχος με μαγνητική τομογραφία είναι πολύ αποτελεσματικός για τον καρκίνο του μαστού, αλλά για την περίπτωση των ωοθηκών συνίσταται χειρουργική επέμβαση, αφού η γυναίκα έχει κάνει οικογένεια.