Η ταινία «Toy Story 3» πρώτη σε εισπράξεις το 2010

i-tainia-toy-story-3-proti-se-eisprakseis-to-2010

ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Οι ταινίες με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 2010.

Το «Toy Story 3» έχει χαρακτηριστεί ως η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις για το 2010, μια χρονιά στην οποία οι ταινίες animation κυριάρχησαν στα διεθνή box office.

Η τελευταία ταινία της σειράς της Pixar, η οποία ξεκίνησε το 1995 με το «Toy Story» (η πρώτη ταινία που έγινε εξολοκλήρου με ψηφιακό animation) έκανε εισπράξεις 1,05 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Ξεπέρασε για λίγο το «Alice in Wonderland» («Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων») που σκηνοθέτησε ο Tim Burton για λογαριασμό της Disney, με εισπράξεις 1,02 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το «Harry Potter and the Deathly Hallows, part one» («Ο Χάρι Πότερ και οι κλήροι του θανάτου»), η προτελευταία ταινία της σειράς Harry Potter της JK Rowling με ήρωα τον μικρό μάγο, ήταν στην τρίτη θέση της κατάταξης με εισπράξεις να αγγίζουν τα 831 εκατομμύρια δολάρια.

Τρεις άλλες ταινίες animation βρέθηκαν στο top 10, όπως η τρίτη συνέχεια της σειράς Shrek, το «Shrek Forever After», το οποίο έκανε εισπράξεις 737 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και κατέλαβε την πέμπτη θέση, το «Despicable Me» («Εγώ ο απαισιότατος») στην έκτη θέση με εισπράξεις 539 εκατομμύρια δολάρια και το «How To Train Your Dragon» («Πώς να εκπαιδεύσετε το δράκο σας») με εισπράξεις 493 εκατομμύρια δολάρια στην δέκατη θέση.

Οι ταινίες animation τα έχουν πάει καλά στα box office και στο παρελθόν, αλλά η Disney, στην οποία ανήκει η Pixar, ελπίζει ότι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του «Toy Story 3» στα φετινά βραβεία Όσκαρ. Η εταιρεία θέλει να δει την ταινία της να προταθεί στην κατηγορία καλύτερης ταινίας, παρά στην αναμενόμενη κατηγορία καλύτερης ταινίας animation.

Πέραν των ταινιών animation, μόνο μια ταινία στο top 10 δεν ήταν συνέχεια, remake ή μεταφορά. Το «Inception» του Christopher Nolan βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με θέμα μια ληστεία σε έναν επικίνδυνο ονειρικό κόσμο έκανε εισπράξεις 825 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, αποδεικνύοντας ότι τα πρωτότυπα σενάρια μπορούν να προσελκύσουν μεγάλα κοινά στις αίθουσες.

Οι άλλες ταινίες που συμπλήρωσαν τον top 10 ήταν η ρομαντική ταινία με βρικόλακες «Twilight Eclipse» στη έκτη θέση με 693 εκατομμύρια δολάρια, η συνέχεια της ταινίας βασισμένη στην ομώνυμη σειρά κόμικς «Iron Man 2» βρέθηκε στην έβδομη θέση με 622 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το remake της ταινίας φαντασίας «Clash of the Titans» («Η σύγκρουση των Τιτάνων») με εισπράξεις 493 εκατομμύρια δολάρια κατέλαβε την ένατη θέση στην λίστα.

Η επιτυχία της τελευταίας ταινίας στα box office, η οποία απέσπασε κυρίως αρνητικές κριτικές, υποδηλώνει ότι τα studio μπορούν, κατά περίσταση, να βγάλουν πολλά λεφτά από «κακές» ταινίες με ένα καλό σχέδιο marketing. Από τις top 10 ταινίες τα «Toy Story 3», «Inception», «Harry Potter», «Despicable Me», «Iron Man 2» και «How to Train Your Dragon» απέσπασαν μεν σχετικά καλές κριτικές, αλλά το κοινό δεν έδειξε τον ανάλογο ενθουσιασμό.