Από πού προέρχεται η λέξη... «μπάρμπεκιου»;

bbq1
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η λέξη «barbecue» προέρχεται από την λέξη «barbacoa», τη οποία χρησιμοποιούσαν στην Καραϊβική.

Στην πραγματικότητα το barbacoa δεν ήταν ένας τρόπος για να μαγειρεύει κανείς τις τροφές, αλλά το όνομα μιας ειδικής συσκευής που χρησιμοποιούσε η ινδιάνικη φυλή Taino για να καπνίζει τις τροφές. Επίσης, σήμαινε και το μέρος για ύπνο, φτιαγμένο από ξύλινες σανίδες.

Πιθανότατα το πρώτο μπάρμπεκιου ως μαγειρική μέθοδος, εφευρέθηκε από τους ινδιάνους, όταν θέλησαν να ψήσουν τα ψάρια, που έβρισκαν σε αφθονία στην Καραϊβική.

Οι ισπανοί εξερευνητές υιοθέτησαν τη λέξη barbacoa και την έφεραν μέχρι τη χώρα τους, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε γραπτό το 1526. Για αρκετό καιρό, η λέξη barbacoa αναφερόταν στο σκεύος στο οποίο μαγειρευόταν το φαγητό, αλλά αργότερα, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται και για τη μέθοδο ψησίματος, αλλά και το ίδιο το ψητό.

Η πρώτη καταγεγραμμένη στα αγγλικά περίπτωση ψησίματος σε φωτιά, εμφανίζεται στο βιβλίο «A New Voyage Round the World» του William Dampier, που δημοσιεύτηκε το 1697. Σε αυτή την περίπτωση σήμαινε ένα μέρος φτιαγμένο από ξύλα, όπου κοιμούνταν.

Μέχρι το 1733, η έννοια της λέξης είχε ήδη ξεκινήσει να δηλώνει την κοινωνική μάζωξη κατά την οποία το κρέας ψηνόταν στη φωτιά. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1755, η λέξη «barbecue» εμφανίστηκε στο λεξικό του Samuel Johnson «The Dictionary of the English Language» για την έννοια του ψησίματος σε φωτιά.

Σήμερα, πολύ πιθανό να συναντήσετε διαφορετικούς τρόπους γραφής για τη λέξη μπάρμπεκιου στα αγγλικά. Μπορεί να το βρείτε ως barbeque, BBQ, Bar-B-Que κ.α., αν και η αυθεντική του γραφή υποστηρίζεται ότι είναι «barbecue».

Κι όσο οι άλλοι τσακώνονται για το πώς πρέπει να γράφεται η λέξη αυτή, εσείς μπορείτε να επιδοθείτε στην ανεκτίμητη απόλαυση μιας τρυφερής και καλοψημένης μπριζόλας!