10 αγαπημένα τραγούδια με… Όσκαρ

oscar-music-oz
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Και ποιος δεν θυμάται το ατμοσφαιρικό τραγούδι της Adele «Skyfall» από την πρόσφατη ταινία του James Bond ή την παιχνιδιάρικη μελωδία του «Chim Chim Cher-ee» από την Mary Poppins; Και τα δύο αυτά κομμάτια απέσπασαν το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και μαζί τους ξεχωρίσαμε άλλα 8 αγαπημένα κομμάτια με… Όσκαρ.

«Over the Rainbow» (Ο μάγος του Οζ 1939)

Ο μάγος του Οζ «ντύθηκε» με την υπέροχη αυτή μπαλάντα σε μουσική του Harold Arlen και στίχους E.Y. Harburg, που τραγούδησε η ηθοποιός Dorothy Gale το 1934 στην ταινία, σε μια πεντάλεπτη σκηνή-συνομιλία με τον σκύλο της Toto.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«Τα παιδιά του Πειραιά» (Ποτέ την Κυριακή 1960)

Και η ελληνική παρουσία στη 10άδα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια βραβευμένα με Όσκαρ, είναι φυσικά ο Μάνος Χατζιδάκις με το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά». Η Μελίνα Μερκούρη τραγούδησε την αυθεντική πρώτη εκτέλεση στην ταινία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ζιλ Ντασέν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Όσκαρ που κέρδισε το κομμάτι αυτό, ήταν και το πρώτο που δόθηκε μέχρι τότε σε ξενόγλωσση ταινία.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

Moon River (Breakfast at Tiffany’s 1961)

Η πανέμορφη σκηνή με την Audrey Hepburn καθισμένη στο μπαλκόνι της, να τραγουδά με την κιθάρα της και τον George Peppard να την θαυμάζει από τον επάνω όροφο, είναι χαρακτηριστική ολόκληρης της ταινίας. Το συγκεκριμένο κομμάτι τραγουδήθηκε τα επόμενα χρόνια από πολλούς άλλους καλλιτέχνες.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

Chim Chim Cher-ee (Mary Poppins 1964)

Η αγαπημένη των παιδιών και όχι μόνο, Mary Poppins (Julie Andrews) τραγούδησε αυτό το κομμάτι μαζί με τον Dick Van Dyke στην ταινία Mary Poppins. Και ποιος δε θυμάται μέχρι σήμερα, την παραμυθένια αυτή φιγούρα με την ομπρέλα στο χέρι και το μαγικό καπέλο;

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«I just called to say I love you» (Η γυναικάρα με τα κόκκινα 1984)

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Stevie Wonder και ακούστηκε στην κωμωδία «Η γυναικάρα με τα κόκκινα» και εκτινάχθηκε στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Κέρδισε επίσης, Χρυσή Σφαίρα και αρκετές υποψηφιότητες στα Grammy.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«Streets of Philadelphia» (Philadelphia 1993)

Το υπέροχο αυτό μουσικό θέμα του Bruce Springsteen είναι από την ταινία Philadelphia, στην οποία όλοι θυμούνται την καταπληκτική ερμηνεία του Tom Hanks ως φορέα του AIDS. Η μουσική του Springsteen, του χάρισε επιπλέον 4 Grammy, ενώ το κομμάτι γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη και την Αμερική.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«Can you feel the love tonight» (Lion King 1994)

Το τραγούδι που έγραψε ο Elton John σε στίχους του Tim Rice τραγουδήθηκε κατά τη διάρκεια της ταινίας από τους Kristle Edwards, Joseph Williams, Sally Dworsky, Nathan Lane και Ernie Sabella, ενώ στους τίτλους τέλους ακούγεται από τον ίδιο τον Elton John. Αγαπήθηκε πολύ στην Ευρώπη και κέρδισε επίσης, Χρυσή Σφαίρα και ένα Grammy.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«Lose yourself» (8 mile 2002)

Ο Eminem εκτός από πρωταγωνιστής στην ταινία 8 mile ήταν και ο μουσικός και τραγουδιστής πίσω από το βασικό μουσικό της θέμα.  To εξαιρετικό hip hop κομμάτι «Lose yourself» βασίστηκε στον χαρακτήρα του Jimmy «B-Rabbit» Smith Jr., τον πρωταγωνιστή της ταινίας, τον οποίο ενσάρκωσε ο ίδιος ο Eminem. Το κομμάτι χάρισε επίσης, στον Eminem 5 Grammy.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«Jai Ho» (Slumdog Millionaire 2008)

Το τραγούδι στο τέλος της ταινίας του Ντάνι Μπόιλ «Slumdog Millionaire», γράφτηκε από τον Α. R. Rahman και συνοδεύεται από ένα ζωντανό χορευτικό που «κλείνει» την ταινία. Περιλαμβάνει λέξεις από τις ινδικές διαλέκτους hindi, urdu και Punjabi και έγινε ο πρεσβευτής ολόκληρης της ινδικής κουλτούρας στον κόσμο, μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

«Skyfall» (Skyfall 2012)

Η Adele είναι η μουσικός αλλά και η φωνή του ατμοσφαιρικού αυτού κομματιού που «έντυσε» υπέροχα την τελευταία ταινία James Bond. Βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και ήταν το πρώτο κομμάτι από ταινία James Bond που κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και βραβείο στα Brit Awards.

Ακούστε το κομμάτι εδώ

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]