Camp Hero: Η βάση που ενέπνευσε το «Stranger Things» και πολλές θεωρίες συνωμοσίας

stranger-things
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΙΟΥ 2025

Βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Σήμερα είναι ανοιχτό στο κοινό.

Είσαι μεγάλος φαν της σειράς «Stranger Things» και βαρέθηκες να περιμένεις το Netflix να ανακοινώσει την ημερομηνία κυκλοφορίας της πέμπτης και τελευταίες σεζόν; Πιθανότατα δεν θα περιμένεις για πολύ ακόμα καθώς ρεπορτάζ λένε ότι η πλατφόρμα streaming ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ημερομηνία.

Η παραγωγή του πέμπτου κύκλου ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2024 και η σειρά αναμένεται να επιστρέψει μέσα στο 2025.

Μέχρι τότε οι σκληροπυρηνικοί φαν μπορούν να επιστρέψουν τις παλιότερες σεζόν για φρεσκάρισμα. Ή ακόμα και να προγραμματίσουν ένα ταξίδι στην εγκαταλελειμμένη βάση που ενέπνευσε την σειρά.

Από την πρεμιέρα του το 2016, το «Stranger Things» αποδείχθηκε σύντομα σειρά- φαινόμενο, αποφέροντας εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις εμπορευμάτων της σειράς, μυθιστορήματα και κόμικς, τη μεταφορά του στη σκηνή, παιχνίδια για κινητά, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και πολλά άλλα που σχετίζονται με το σύμπαν της σειράς.

Αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες στο Χόκινς της Ιντιάνα είναι εντελώς φανταστικά, η σειρά βασίζεται σε μια πραγματική πόλη της Νέας Υόρκης που ονομάζεται Μόντακ και τον σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών θεωριών συνωμοσίας εδώ και δεκαετίες.

Μία από αυτές υποστηρίζει ότι οι ερευνητές στη βάση είχαν καταπιέσει τις αναμνήσεις των εργαζομένων οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε πειράματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 και του '80.

Σήμερα ο σταθμός φέρει την ονομασία Camp Hero, είναι επισκέψιμος και θεωρείται ένα μέρος αρκετά ανατριχιαστικό.

Το 2016, οι αδερφοί Ντάφερ επιβεβαίωσαν στο The Hollywood Reporter ότι το« «Stranger Things» πουλήθηκε αρχικά ως «Μόντακ» προτού αποφασίσουν να αλλάξουν το όνομα και να τοποθετήσουν την τοποθεσία στη φανταστική πόλη Χόκινς της Ιντιάνα.

«Μας άρεσε το Μόντακ, για το παραθαλάσσιο σκηνικό», είχε πει ο Ματ Ντάφερ, προσθέτοντας ότι το Μόντακ ήταν επίσης η βάση για το Amity Island, τη φανταστική τοποθεσία της ταινίας «Τα σαγόνια του καρχαρία», μιας από τις αγαπημένες ταινίες των δύο αδερφών.

Το Μόντακ είναι επίσης γνωστό ως Το τέλος (The End) γιατί είναι η τελευταία πόλη στο Λονγκ Άιλαντ, γεγονός που την καθιστά την τέλεια τοποθεσία για να φιλοξενήσει μια βάση του στρατού, θεωρίες συνωμοσίας και φυσικά μια τηλεοπτική σειρά.

Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε όταν οι αδερφοί Ντάφερ συνειδητοποίησαν ότι «θα ήταν πραγματικά αδύνατο να τραβήξεις μέσα ή γύρω από το Λονγκ Άιλαντ τον χειμώνα», σύμφωνα με τον Ματ Ντάφερ.

Στο μεταξύ, αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο σκηνοθέτης Τσάρλι Κέσλερ μήνυσε τους αδελφούς το 2018, ισχυριζόμενος ότι έκλεψαν την ιδέα του «Stranger Things» από το σενάριο του «The Montauk Project», ανέφερε το Thrillist. Το Hollywood Reporter έγραψε ότι οι αδερφοί αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του και ο Κέσλερ απέσυρε τη μήνυση το 2019.

Η βάση

Η βάση έκλεισε το 1982 και άνοιξε ξανά στο κοινό ως Camp Hero State Park το 2002.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανέθεσε στο Camp Hero τον Μάιο του 1942 - πέντε μήνες μετά την ένταξη των ΗΠΑ στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1941 - να αμυνθεί ενάντια σε γερμανικά υποβρύχια και σκάφη.

Ο στρατός των ΗΠΑ έπαυσε τη βάση το 1947 και την παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία το 1951, η οποία παρέμεινε εκεί μέχρι το 1982.

Η βάση πήρε την ονομασία της από τον υποστράτηγο Άντριου Χίροου Τζούνιορ, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός του πυροβολικού από το 1926 έως το 1930, σύμφωνα με το Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον.

Άνοιξε ξανά για το κοινό το 2002.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Στη βάση υπάρχει ένας πύργος ραντάρ ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών από τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Camp Hero.

Ο κινηματογραφιστής Κρίστοφερ Γκαρετάνο, ο οποίος σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ για το Camp Hero με τίτλο «Montauk Chronicles» το 2014, μίλησε για το πιάτο του ραντάρ κατά τη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ του History Channel με τίτλο «The Dark Files».

«Κάθε 12 δευτερόλεπτα ο πύργος του ραντάρ περιστρεφόταν προκαλώντας φρίκη στα ζώα, πονοκεφάλους και άσχημα όνειρα στους ανθρώπους», είχε πει στο «The Dark Files», ισχυριζόμενος ότι «ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός όσων ζούσαν κοντά χάλαγε» όταν το πιάτο περιστρεφόταν.

«Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά γιατί δεν πιστεύω τις θεωρίες περί ζόμπι», είχε δηλώσει κάτοικος στη New York Post το 2020. «Αλλά ο αντίκτυπος που είχε ο πύργος στην πόλη ήταν πραγματικός. Δεν ξέρω αν επηρέασε τις σκέψεις μας όπως λένε κάποιοι, αλλά είχε μια δύναμη».

Μια άλλη δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας σχετίζεται με τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο της βάσης. Η θεωρία αυτή θέλει όσα έχουμε δει στη σειρά να συνέβησαν πάνω κάτω και στην πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας Πρέστον Νίκολς έκανε γνωστές αυτές τις θεωρίες όταν δημοσίευσε το «The Montauk Project: Experiments in Time», το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις αναφερόμενες εμπειρίες του από τη δουλειά στον Πολεμικό Σταθμό Μοντάκ. Υποστηρίζει ότι ανέκτησε απωθημένες αναμνήσεις από την εποχή του που βρισκόταν στη βάση τη δεκαετία του '70 και του '80.

Ο Νίκολς ισχυρίζεται ότι δούλευε με έναν άλλο υπάλληλο σε κάτι που ονομάζεται η «καρέκλα Μόνταξ», το οποίο χρησιμοποιούσε ηλεκτρομαγνήτες για να ενισχύσει τις ψυχικές δυνάμεις.

Στην τέταρτη σεζόν του «Stranger Things», η Eleven χρησιμοποιεί κάτι παρόμοιο για να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

Ο Νίκολς υποστηρίζει επίσης ότι οι επιστήμονες στη βάση χρησιμοποιούσαν απαχθέντα παιδιά (όπως η Eleven και τα «αδέρφια» της) για να κάνουν πειράματα και ότι μερικά στάλθηκαν ακόμη και σε άγνωστη διάσταση (όπως το Upside Down της σειράς).

Τελικά, αυτά τα πειράματα σταμάτησαν όταν ένα από τα παιδιά κάλεσε ένα τέρας από άλλη διάσταση, σύμφωνα με τον Νίκολς. Η εκδοχή του βέβαια μοιάζει αρκετά με της σειράς καθώς και στο «Stranger Things» η Eleven έφερε τον Demogorgon στον κόσμο μας.

Ο Νίκολς δεν είναι ο μόνος που ασπάζεται αυτές τις θεωρίες. Ο Τζο Λοφρένο είχε δηλώσει στην Post το 2020 ότι πιστεύει ότι είναι ένα από τα παιδιά που απήχθησαν και αποτέλεσαν αντικείμενο των πειραμάτων που αναφέρονταν στο «The Montauk Project».

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει επίσης ότι ένα τεράστιο δίκτυο υπόγειων σηράγγων εξακολουθεί να συνδέει τις δομές του Camp Hero. Ο Γκαρετάνο, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Montauk Chronicles», είχε μιλήσει στο Newsday για τις σήραγγες, υποστηρίζοντας ότι όταν το History Channel γύριζε το «The Dark Files», βρήκαν αποδείξεις ότι τα τούνελ υπήρχαν.

«Βρέθηκε κάτι εξαιρετικό, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με όλες τις επίσημες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει τίποτα εκεί», είπε ο Γκαρετάνο. «Δεν μπήκαμε, αλλά έχουμε πλάνα από αυτές που τραβήχτηκαν από κάποιον άλλο». Πρόσθεσε επίσης ότι είδαν κάτι στις «δοκιμές απεικόνισης ηλεκτρικής αντίστασης» που διεξήχθησαν.

Πάντως ένας άλλο ντόπιος, ο Πολ Φάγκαν, έχει μια εξήγηση για την δημοφιλία των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με την βάση. Όπως έχει δηλώσει στη New York Post, πιστεύει ότι ίσως τη δεκαετία του '50 έθαψαν κρυφά στη βάση ένα πυρηνικό αντιδραστήρα. Γι’ αυτό αφήνονται να «οργιάσουν» οι θεωρίες συνωμοσίας ώστε στην πραγματικότητα να αποσπάσουν την προσοχή από την ύπαρξη του αντιδραστήρα.

Με πληροφορίες από Business Insider