Τα top αξιοθέατα της Πολωνίας

plateia-kentrikis-agoras-krakobia

Πλατεία κεντρικής αγοράς, Κρακοβία

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και έχει μακρά και πολύπαθη ιστορία. Η Πολωνία με τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα, τις όμορφες πόλεις και τις φυσικές ομορφιές, αλλά και την πολυχρωμία πολιτισμών και εικόνων, περιμένει να την εξερευνήσετε…

Η Πολωνία έχει επιβιώσει για αιώνες από συγκρούσεις και προβλήματα και έχει «αναδυθεί» πλέον ως μια περήφανη, ανεξάρτητη χώρα, έτοιμη να αναλάβει τον νέο ρόλο της στη σύγχρονη ιστορία.

Κι όσοι επισκέπτονται αυτή την όμορφη χώρα, ανακαλύπτουν αυτά που οι ντόπιοι γνωρίζουν εδώ και καιρό: πρόκειται για μια χώρα πλούσια σε πολιτισμό, φυσικές ομορφιές και ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία.

Εξερευνώντας τις ζωντανές πόλεις της χώρας, τις λίμνες και τα δάση της, τα γραφικά τοπία της και τα υπόλοιπα τουριστικά αξιοθέατά της, θα καταλάβετε τι εννοούμε.

Πλατεία κεντρικής αγοράς, Κρακοβία

Η τεράστια πλατεία της κεντρικής αγοράς στην παλιά πόλη της Κρακοβίας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη και ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα στην Πολωνία. Η πλατεία περιβάλλεται από ιστορικά αρχοντικά, άλλα ιστορικά κτήρια, παλάτια και εκκλησίες. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει το Cloth Hall, που ξαναχτίστηκε το 1555 σε αναγεννησιακό ύφος.

Παλαιά αγορά, Βαρσοβία

Η κεντρική αγορά της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας, ιδρύθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα και ήταν η καρδιά της πολωνικής κουλτούρας για πέντε αιώνες. Εδώ συναντιούνταν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών και των εμπόρων και γίνονταν διάφορες εκθέσεις. Η αρχική αγορά καταστράφηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ανακατασκευάστηκε προσεκτικά σχεδόν αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Η πλατεία της αγοράς διαθέτει ένα χάλκινο γλυπτό της γοργόνας της Βαρσοβίας, του συμβόλου της πρωτεύουσας της Πολωνίας.

Παλιά πόλη του Gdansk

Το Γκντανσκ είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη στην Πολωνία και το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας. Βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής και η ιστορία του περιλαμβάνει μια μακρά κατοχή τον 14ο αιώνα από τους Τεύτονες Ιππότες των οποίων τα φρούρια, βρίσκονταν σε πλήρη αντίθεση με την υπάρχουσα πόλη που είναι γνωστή ως Altstadt, ή «Παλιά Πόλη». Τον 15ο αιώνα, ο Casimir IV της Πολωνίας, επέτρεψε την κατεδάφιση των κτηρίων που δημιουργήθηκαν από τους Τεύτονες Ιππότες. Στην Παλιά Πόλη του Γκντανσκ θα δείτε πολλές κατασκευές του 17ου αιώνα, όπως σιταποθήκες, ελαιοτριβεία και εκκλησίες, ενώ στο κτήριο του δημαρχείου του 14ου αιώνα στεγάζεται το ιστορικό μουσείο της πόλης. Περπατήστε στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και θαυμάστε τα πολύχρωμα σπίτια, τα οποία είναι διακοσμημένα με γλυπτά και ψηφιδωτά, καταλήγοντας σε πλατείες γεμάτες λουλούδια και αγάλματα.

Δάσος Bialowieza

Το δάσος Bialowieza είναι ένα από τα μεγαλύτερα απομεινάρια των παρθένων δασών που κάποτε κάλυπταν μεγάλο μέρος της Ευρώπης και προστατεύεται από την UNESCO. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας και υπάρχουν σημεία διέλευσης των συνόρων για τους τουρίστες με τα πόδια ή με ποδήλατο. Εκεί ζουν περίπου 800 ζώα ενός προστατευόμενου είδους ευρωπαϊκού βίσωνα. Προστατεύονται εντός περιφραγμένων περιοχών, αλλά υπάρχει δυνατότητα για ξεναγήσεις με τα πόδια ή με άμαξες.

Αλατωρυχείο Wieliczka

Βρίσκεται στα προάστια της Κρακοβίας και θεωρείται μία από τις παλαιότερες εταιρείες στον κόσμο. Από αυτό το μέρος εξορύσσεται αλάτι συνεχώς από τον 13ο αιώνα. Εδώ θα βρείτε μια υπόγεια πόλη, λαξευμένη στο ορυκτό αλάτι, όπως κι ένα παρεκκλήσι που λέγεται ότι έχει την καλύτερη ακουστική στην Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης δεκάδες αρχαία γλυπτά σκαλισμένα από αλάτι στη συλλογή των οποίων προστίθενται νέα γλυπτά από σύγχρονους καλλιτέχνες.

Κάστρο Malbork

Το κάστρο στο Malbork της βόρειας Πολωνίας, ιδρύθηκε το 1274 από τους Τεύτονες Ιππότες, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους για να βοηθήσουν κατά των εχθρών της Πολωνίας και να κυβερνήσουν στα δικά τους βόρεια εδάφη της Βαλτικής. Είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο, όσον αφορά στην επιφάνεια που καλύπτει και το μεγαλύτερο κτήριο από τούβλα στην Ευρώπη. Το κάστρο επεκτάθηκε αρκετές φορές για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό Ιπποτών και σήμερα είναι το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της πόλης Malbork.

Αμμόλοφοι Slowinski

Βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας και αποτελούν μέρος του Εθνικού Πάρκου Slowinski, στις ακτές της Βαλτικής Θάλασσας. Το πάρκο πήρε το όνομά του από τις ντόπιες φυλές που κάποτε ζούσαν εκεί και ένα υπαίθριο μουσείο στην πόλη της Kluki διαθέτει εκθέματα του πολιτισμού τους. Οι αμμόλοφοι σχηματίζουν κύματα από τον αέρα που μεταφέρει άμμο στην ξηρά και μπορεί να φτάσουν έως και τα 30 μέτρα. Οι μορφές τους αλλάζουν με τον καιρό και είναι γνωστοί ως «κινούμενοι αμμόλοφοι».

Περιοχή λιμνών Μαζουρία

Βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ρέει ο ποταμός Βιστούλας, στα σύνορα με τη Λιθουανία. Στην περιοχή των λιμνών υπάρχουν πάνω από 2.000 λίμνες που συνδέονται με ένα εκτεταμένο σύστημα καναλιών και ποταμών. Είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός περιοχών με λίμνες στην Ευρώπη. Θα βρείτε άφθονα ξενοδοχεία, ξενώνες και κάμπινγκ στα χωριά που περιβάλλουν τις λίμνες και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν συχνά τα ποδήλατα για να μετακινηθούν στην περιοχή.

Auschwitz-Μπίρκεναου

Επισκεφτείτε το πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς για να ζήσετε μια έντονη εμπειρία που οι λέξεις δύσκολα μπορούν να περιγράψουν. Το τεράστιο μέγεθος του διαβόητου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, είναι το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη, καθώς πλησιάζει την είσοδο στο μνημείο και το μουσείο. Αφιερωμένο στη μνήμη όσων χάθηκαν στα στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου έχει δεχτεί πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες.

Κάστρο Wawel

Το κάστρο Wawel κατοικείται από την Παλαιολιθική Εποχή. Το ίδιο το κάστρο χτίστηκε αρχικά τον 14ο αιώνα, κατά την εντολή του πολωνού μονάρχη Casimir ΙΙΙ του Μέγα. Στη γοτθική αυτή κατασκευή, φιλοξενείται το μόνο διατηρημένο κομμάτι των πολωνικών βασιλικών κοσμημάτων, το θρυλικό σπαθί της στέψης, Szczerbiec.