Ο ελληνικός κινηματογράφος σε διεθνή φεστιβάλ

o-ellinikos-kinimatografos-se-diethni-festibal

ΤΡΙΤΗ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Συνεχίζεται και το 2011 το ταξίδι του ελληνικού κινηματογράφου σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Το 2010 ήταν μια καλή χρονιά για τον ελληνικό κινηματογράφο, καθώς «έσπασε» το φράγμα των συνόρων συμμετέχοντας με επιτυχία σε φημισμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Βενετίας. Ωστόσο η πορεία των ελληνικών ταινιών σε ξένες διοργανώσεις συνεχίζεται και το 2011, συντηρώντας την ήδη θετική εικόνα.

Ο πολυβραβευμένος «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου είναι η φετινή πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, συνυπογράφει μαζί με τον γερμανό Jan Vogel το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «Wasted Youth» με την οποία θα «ανοίξει» αυλαία το 40ο Φεστιβάλ του Ρόττερνταμ (26 Ιανουαρίου-6 Φεβρουαρίου). Στο ίδιο φεστιβάλ θα προβληθεί το βραβευμένο «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη ενώ θα διαγωνιστεί και η ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Ζώη «Casus Beli». Να θυμίσουμε ότι η ταινία της Τσαγκάρη θα είναι και η πρώτη ελληνική ταινία που θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Σάντανς. Αναμένουμε επίσης και την ελληνο-γαλλο-αλβανική «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι που θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του φεστιβάλ του Βερολίνου τον Φεβρουάριο.

Τα ελληνικά «Όσκαρ»

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και τα ελληνικά ...«Όσκαρ», δηλαδή τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις φετινές διακρίσεις. Στη διαδικασία συμμετέχουν 17 ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, έξι μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και 25 ταινίες μικρού μήκους. Πιο αναλυτικά στην πρώτη κατηγορία συναντούμε τα παρακάτω φιλμ: «Άπνοια»: Άρης Μπαφαλούκας, «Απ’τα κόκαλα βγαλμένα»: Σωτήρης Γκορίτσας, «Attenberg»: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, «Η υπογραφή»: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, «Θετικές ιστορίες»: Δ. Παπαθανάσης, Δ. Άντζους, Δ. Μπαβέλλας, Χ. Σταθόπουλος, Θ. Τότσικας, «Κανένας»: Χρήστος Νικολέρης, «Μαχαιροβγάλτης»: Γιάννης Οικονομίδης, «Μέσα στο δάσος»: Άγγελος Φραντζής, «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα»: Παναγιώτης Κράββας, «45 τετραγωνικά»: Στράτος Τζίτζης, «Τα σκυλιά»: Ντίνος Θεοδοσίου, «Ταξίδι στη Μυτιλήνη»: Λάκης Παπαστάθης, «Tangsten»: Γιώργος Γεωργόπουλος, «Τέσσερα μαύρα κοστούμια»: Ρένος Χαραλαμπίδης, «Το χάρισμα»: Χριστίνα Ιωακειμίδη, «Φιοντόρ, ο παίκτης»: Γιάννης Σολδάτος, «Χώρα προέλευσης»: Σύλλας Τζουμέρκας.

Στην κατηγορία των ταινιών μεγάλου μήκους τεκμηρίωσης συμπεριλαμβάνονται τα εξής: «Λεηλατώντας μια ματωμένη χώρα»: Τάκης Παπαγιαννίδης, «Με τον Καλλιγιάννη»: Πέδρο Ολάγια, «Νικαριά μου»: Σπύρος Τέσκος, «Όνειρα σε άλλη γλώσσα»: Λουκία Ρικάκη, «Sugar town, η επόμενη μέρα»: Κίμων Τσακίρης, «Τα παιδία δεν παίζει»: Ανδρικοπούλου, Τεπελίκας. Στις ταινίες μικρού μήκους συναντάμε μεταξύ άλλων το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, «Κική Δημουλά» της Κατερίνας Πατρώνη, «Εκτός εποχής» των Στέλιου Κραουνάκη και Έφη Λατσούδη, «Λευκή συμφωνία» του Γιώργου Μπουγιούκου κ.α.