Μυρίζει η ανάσα σας; Ίσως να φταίει…

anapnoi
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Το κάπνισμα, γεγονός που δεν καθιστά τη δυσοσμία...έκπληξη. Αν όμως δεν καπνίζετε, τι φταίει και μυρίζει η ανάσα σας;

Τι φάρμακα παίρνετε;
Πολλά φάρμακα έχουν ως βασική παρενέργεια την ξηροστομία. Το σάλιο είναι απαραίτητο για το πλύσιμο των σωματιδίων που παράγει η οσμή, έτσι όταν δεν υπάρχει αρκετό, αυξάνονται οι μυρωδιές της στοματικής κοιλότητας.

Λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού
Η βρογχίτιδα ή ακόμη και ένα κρύωμα μπορεί να ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Σύμφωνα με μια έκθεση του 2006, μάλιστα, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούν κακή αναπνοή, εξαιτίας των «ρινικών ή κολπικών εκκρίσεων» που περνούν μέσα από το λαιμό και το στόμα.Νοσήματα όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία και οι λοιμώξεις των παραρρινίων κόλπων μπορούν να δημιουργήσουν δυσοσμία.

Αναπνέετε από το στόμα;
Εκτός από την τάση να τρέχουν τα σάλια όταν κοιμάστε με ανοιχτό στόμα, η συνήθεια αυτή θα σας …χαρίσει μία κακή αναπνοή το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως ακριβώς και με ορισμένα φάρμακα, η αναπνοή από το στόμα μειώνει το σάλιο, το οποίο σημαίνει ότι η στοματική κοιλότητα στεγνώνει και προκαλεί τη συγκεκριμένη δυσοσμία.

Παχυσαρκία

Μία μελέτη του 2007 αποκάλυψε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κακή αναπνοή. Μία ακόμη πιο πρόσφατη μελέτη του 2013 όμως πήγε τη συγκεκριμένη ανακάλυψη ένα βήμα πιο πέρα.

Όπως αποφάνθηκαν οι ειδικοί, οι μικροοργανισμοί που ζουν μέσα στο έντερο των παχύσαρκων ατόμων μπορεί να δημιουργήσουν ένα ορισμένο, διακριτικό φυσικό αέριο, προκαλώντας κακή αναπνοή στο στόμα του ατόμου.

Το συγκεκριμένο μικρόβιο βρίσκεται στο 70% των ανθρώπων, αλλά ο κίνδυνος για τους παχύσαρκους είναι 30% υψηλότερος συγκριτικά με ένα άτομο φυσιολογικού βάρους.

Αμελείτε τους υδατάνθρακες;
Όσοι είστε οπαδοί της δίαιτας Atkins θα αναγνωρίσετε τη λέξη «κέτωση». Αυτή η διαδικασία καύσης του λίπους εμφανίζεται όταν ο οργανισμός μετατρέπει τα λίπη και τις πρωτεΐνες σε ενέργεια, δεδομένου ότι οι υδατάνθρακες δεν είναι διαθέσιμοι.

Ωστόσο, στην κατάσταση αυτή, το σώμα απελευθερώνει ορισμένες χημικές ουσίες στην αναπνοή που προκαλούν οσμή, η οποία δύσκολα απομακρύνεται. Άρα τα πάντα με μέτρο, ακόμα και οι υδατάνθρακες.

Υποβόσκουσες ιατρικές παθήσεις

Μπορεί να μην είναι η τυπική «κακή» ανάσα που έχετε συνηθίσει, αλλά αν αισθάνεστε μία έντονη μυρωδιά… ψαριού, θα μπορούσε να είναι μία ένδειξη ότι έχετε κάποιο πρόβλημα στα νεφρά ή ενδεχομένως κάποιο ζήτημα με το διαβήτη σας.

Ακόμα, ορισμένες μορφές καρκίνου παράγουν χημικές ουσίες στο σώμα, που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε «χαρακτηριστική οσμή στην αναπνοή» ενώ και η χρόνια καούρα μπορεί επίσης να συμβάλει στη δυσοσμία, δεδομένου ότι το οξύ του στομάχου συνεχώς παλινδρομεί.