Η Madonna με μια ματιά...

madonna
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Λέγεται Madonna Louise Veronica Ciccone, αλλά όλοι την ξέρουν ως Madonna και δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί τη θέση της ως βασίλισσα της ποπ. Έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια άλμπουμ, διαγράφοντας μια αξιοζήλευτη καριέρα και ήρθε η ώρα να ακούσουμε τα 14 καλύτερα τραγούδια της, που όλοι έχουμε χορέψει…

Η Madonna γεννήθηκε το 1958 στην Bay City του Μίσιγκαν και ήταν προορισμένη για να φτάσει στην κορυφή. Η ιταλοαμερικανίδα μετακόμισε στα 19 της στη Νέα Υόρκη, κάνοντας όνομα ως τραγουδίστρια και χορεύτρια και η συνέχεια είναι γνωστή.

Η περιοδεία που πραγματοποίησε το 2006 με τίτλο «Confessions» έμεινε στην ιστορία ως η πιο επιτυχημένη περιοδεία γυναίκας καλλιτέχνιδας και όσο και αν λατρεύει να προκαλεί, δεν γίνεται να μην την παραδεχτεί κανείς.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα 14 καλύτερα κομμάτια της μέχρι τώρα πορείας της. Και το κοντέρ συνεχίζει να γράφει…

Holiday (1983)

Από το ομότιτλο ντεμπούτο άλμπουμ της, το «Holiday» ήταν το πρώτο από τα τραγούδια της Madonna που μπήκε στο Hot 100 του Billboard, φτάνοντας μέχρι το Νο 16. Πλέον είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της καριέρας της.

Like a Virgin (1984)

Το πρώτο Νο 1 της Madonna στα charts, ίσως να οφείλει την επιτυχία του στην παρουσία της στα πρώτα MTV Video Music Awards. Περιφερόταν φορώντας ένα νυφικό, ένα στυλ που συνέχισε και στα μετέπειτα μουσικά της βίντεο.

Material Girl (1985)

Αυτό το τραγούδι που έδωσε στην Madonna το προσωνύμιο «το υλικό κορίτσι» τη σκιαγράφησε σαν μια κοπέλα που προτιμά ένα πλούσιο φίλο παρά κάποιον που την αγαπά, αν και σκόπευε να αποτελέσει μια παρωδία για την εμπορευματοποίηση και την απληστία της δεκαετίας του ‘80. Το «Material Girl» είναι το δεύτερο single από το «Like a Virgin» και έφτασε στο Νο 2 των αμερικανικών charts. Στο βίντεο η Madonna μιμείται το διάσημο μουσικό νούμερο της Marilyn Monroe για το «Diamonds Are a Girl’s Best Friend».

Into the Groove (1985)

Συνέπιπτε με το ρόλο της στην ταινία «Desperately Seeking Susan», το «Into the Groove» υπέστη ένα remix το 2003 για μια διαφημιστική καμπάνια με την Madonna και την ράπερ Missy Elliott.

Live to Tell (1986)

Το «Live to Tell» γράφτηκε από την Madonna και τον κοντινό της συνεργάτη Patrick Leonard και διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που αντιμετωπίζει μια δύσκολη απόφαση. Το τραγούδι γράφτηκε για την ταινία «At Close Range» με τον Sean Penn, το σύζυγο της Madonna εκείνη την εποχή. Με αυτή την μπαλάντα που έφτασε στο Νο 1, η Madonna αναδείχθηκε ως πιο «ώριμη τραγουδοποιός».

Who’s That Girl (1987)

Το «Who’s That Girl» απέσπασε υποψηφιότητα για Grammy και το καλοκαίρι του ’87 καθιερώθηκε στο Νο 1 των charts, όταν ακούστηκε στην ομότιτλη ταινία με πρωταγωνίστρια την ίδια τη Madonna. Η ταινία δεν τα πήγε τόσο καλά, αλλά το soundtrack έγινε πλατινένιο.

La Isla Bonita (1987) 

Πρόκειται για το πέμπτο και τελευταίο single από τον δίσκο της «True Blue». To συγκεκριμένο κομμάτι είχε προταθεί στον Michael Jackson πριν η Madonna αποδεχθεί αν γράψει τους στίχους και τη μουσική για αυτό. Είναι το πρώτο της τραγούδι με ισπανικές επιρροές και τη συμμετοχή κουβανικών ντραμς και ισπανικής κιθάρας στο μουσικό σύνολο. Ο τίτλος του στα ελληνικά μεταφράζεται «Το όμορφο νησί» και ήταν εμπνευσμένος από την αγάπη και την αποδοχή της Madonna προς τους Λατίνους.

Like a Prayer (1989)

Τραγούδι-σταθμός της Madonna, το «Like a Prayer» με τους δραματικούς στίχους και την gospel χορωδία στο background, είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες διαχρονικά επιτυχίες της. Το βίντεο με σταυρούς να καίγονται και τη Madonna να ερωτοτροπεί με ένα μαύρο άγγελο, άναψε για πολύ καιρό φωτιές.

Vogue (1990)

Το «Vogue» δεν είναι απλά ένα σούπερ χιτ, αλλά από αυτά τα κομμάτια που δημιουργούν ένα δικό τους χορό, που όσα χρόνια κι αν περάσουν παραμένει διαχρονικός. Με αυτό ξεκίνησε η δεκαετία του ’90 για τη Madonna. Όπως το Twist και το Macarena, ο χορός Vogue ξεκίνησε από τα gay club της Νέας Υόρκης, αλλά στα χέρια της Madonna έγινε μια παγκόσμια επιτυχία. Ξεκίνησε από το soundtrack του «Dick Tracy» και τη συνέχεια την ξέρετε…

Take a Bow (1994)

Μετά την κυκλοφορία του αμφιλεγόμενου βιβλίου «Sex», η Madonna αντιμετώπισε κάποια προβλήματα στα charts, αλλά όλα άλλαξαν με το «Take a Bow». Το κομμάτι έσπασε όλα τα ρεκόρ, ακόμη και για τη Madonna και βρέθηκε επτά συνεχείς εβδομάδες στην κορυφή.

Frozen (1998)

Το «Frozen» ήταν εντελώς διαφορετικό σε σχέση με ό,τι μας είχε συνηθίσει η Madonna μέχρι εκείνη τη στιγμή. Με σκοτεινή θεματολογία, ανατολίτικα όργανα και techno beats, αποδείχθηκε σούπερ επιτυχία στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου και αποτέλεσε τον προπομπό για την τεράστια επιτυχία του «Ray of Light».

Music (2000)

Το «Music» είναι το δωδέκατο single της Madonna που έπιασε κορυφή στα αμερικανικά charts, αν και έχασε το Grammy από το «Beautiful Day» των U2. Στο βίντεο η Madonna ήταν πέντε μηνών έγκυος, ενώ σε αυτό συμμετείχε και ο διάσημος κωμικός Sacha Baron Cohen στο ρόλο του Ali G. Από τη στιγμή της κυκλοφορίας του το «Music» βρίσκεται σε κάθε συναυλία της Madonna.

Don’t Tell Me (2000)

Όταν το «Don’t Tell Me» έγινε χρυσό, η Madonna ισοφάρισε τους Beatles στη δεύτερη θέση για τα περισσότερα χρυσά ή πλατινένια single, 24 στο σύνολο. Μπήκε στην τετράδα των αμερικανικών charts και στο βίντεο η Madonna κάνει παρέα με καουμπόηδες και καβαλά ένα μηχανοκίνητο ταύρο.

Hung Up (2006)

Το «Hung Up» ήταν το πρώτο single από το «Confessions on a Dance Floor» και χρησιμοποιώντας ένα sample των ABBA έγινε σούπερ χορευτικό χιτ, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Madonna στις μεγάλες πωλήσεις μετά την αποτυχία του «American Life». Το «Hung Up» έπιασε κορυφή σε 41 χώρες, αλλά στην Αμερική δεν πήγε τόσο καλά και περιορίστηκε στο Νο 7.