Τα 6 μυστικά της μεσογειακής διατροφής

ta-6-mustika-tis-mesogeiakis-diatrofis-mustika-tis-mesogeiakis-diatrofis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Η μεσογειακή διατροφή έχει καλά κρυμμένα μυστικά. Μάθετε ποια είναι και αλλάξτε ριζικά τρόπο διατροφής.

Οι λόγοι για να χάσει κανείς βάρος μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε γενικές γραμμές, άλλοι θέλουν να αδυνατίσουν για λόγους αισθητικής και άλλοι για λόγους υγείας και ευεξίας.

Στη θεωρία και στον καθορισμό στόχων είστε καλοί. Τι κάνετε όμως στην πράξη όταν, για παράδειγμα, ο γιατρός σας, σας ενημερώνει ότι πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 και πρέπει οπωσδήποτε να χάσετε κιλά; Έρευνες έχουν καταλήξει ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός και εύκολος τρόπος για να το πετύχετε: η Μεσογειακή Δίαιτα!

Σε μια μελέτη, 215 υπέρβαρα άτομα που έπασχαν από διαβήτη, ακολούθησαν, είτε μια κλασική δίαιτα λίγω λιπαρών (βασισμένη σε οδηγίες του American Heart Association), είτε μια δίαιτα μεσογειακού τύπου με περισσότερα λιπαρά (αρκετό λάδι ελιάς, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης, ψάρι και πουλερικά).

Μετά από τέσσερα χρόνια και οι δύο κατηγορίες είχαν χάσει κιλά, αλλά μόνο το 44% όσων ακολουθούσαν τη Μεσογειακή Δίαιτα χρειαζόταν να παίρνουν και χάπια για το διαβήτη, ποσοστό μικρό, συγκρινόμενο με το πολύ μεγαλύτερο 70% εκείνων που ακολουθούσαν την άλλη δίαιτα.

Τα οφέλη προήλθαν εν μέρει επειδή η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε υγιεινές τροφές και εν μέρει επειδή δεν βασίζεται σε τροφές με μειωμένα λιπαρά και αυξημένη περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, λέει ο Dariush Mozaffarian, βοηθός καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School. Μάθετε λοιπόν ποια είναι τα 6 μυστικά της μεσογειακής διατροφής:

1)Αντίο κρεατικά...

Φάτε λιγότερο: μοσχάρι, αρνί, χοιρινό. Φάτε περισσότερο: ψάρια, πουλερικά, όσπρια.

2)Αντίο και στο βούτυρο!

Φάτε λιγότερο: βούτυρο, μαργαρίνη, υποκατάστατα του βουτύρου. Φάτε περισσότερο: έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο.

3) Τέλος στα πατατάκια

Φάτε λιγότερο: χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κράκερς, chips. Φάτε περισσότερο: καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, πασατέμπο και ελιές.

4) Και στα μπισκότα επίσης...

Φάτε λιγότερο: χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπισκότα. Φάτε περισσότερο: φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

5)Ξεχάστε τα λιπαρά

Φάτε λιγότερο: υποκατάστατα αυγού, γιαούρτι χωρίς λιπαρά, μειωμένων λιπαρών τυριά, Cheddar κ.ά. Φάτε περισσότερο: ολόκληρα αυγά, γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, φέτα, παρμεζάνα, ή κατσικίσιο τυρί.

6)Όχι στα αμυλούχα

Φάτε λιγότερο: ψητές πατάτες, ψωμί, ρύζι. Φάτε περισσότερο: ψητά ή σοταρισμένα λαχανικά με χόρτα και ελαιόλαδο.