Δισκοκριτική: «New» Paul McCartney

paul-mccourtney-cd-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο Sir Paul McCartney, σχεδόν ένα χρόνο μετά το άλμπουμ «Kisses On The Bottom» με τα τραγούδια που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους Beatles στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, επιστρέφει με την 16η σόλο στούντιο δουλειά του, η οποία φέρει τον τίτλο «New».

Το θρυλικό «σκαθάρι» στο 16ο προσωπικό άλμπουμ του, το πρώτο με νέο υλικό από το 2007 και το «Memory Almost Full», παρουσιάζει ένα νοσταλγικό μουσικό ταξίδι με σημείο αναφοράς την εποχή των Beatles και σύντομους σταθμούς σε σημαντικές περιόδους, όπως αυτή των Wings, επιμελώς επενδυμένο με υψηλής ποιότητας pop, που φέρει την υπογραφή του 71άχρονου βρετανού καλλιτέχνη. 

Η ηχογράφηση του «New» έγινε στο Henson Recording Studios στο Λος Άντζελες, στο Avatar Studios στη Νέα Υόρκη, στα Abbey Road Studios , Air Studios και Wolf Studios Tone στο Λονδίνο, καθώς και στο The Mill του ανατολικού Sussex .

Ο McCartney αποκάλυψε ότι το άλμπουμ επιστροφής του David Bowie, «The Next Day», αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, χωρίς όμως να τον επηρεάσει στην κατεύθυνση που ακολούθησε στο «New».

Το εναρκτήριο, ρυθμικό «Save Us», το «On My Way to Work», το ψυχεδελικό «Alligator», και το «Early Days» με το ακουστικό του βάθος, μας χαλαρώνουν θυμίζοντάς μας τα πρώτα μουσικά βήματα του Macca στο συννεφιασμένο Λίβερπουλ. Το ομότιτλο κομμάτι, είναι ένα ερωτικό τραγούδι το οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει «Don't look at me, I haven't got any answers. I don't know what's happening, I don't know how it's all happening, but it's good and I love you».

Ηλεκτρονικοί ήχοι και σύγχρονη διάθεση διακατέχουν κομμάτια όπως τα «Appreciate», «Looking At Her» και «Road» τα οποία εναρμονίζονται με τους ήχους του σήμερα ενώ συνθέσεις όπως το «Hosanna» και το hidden track «Scared» αποπνέουν μια αίσθηση σεβασμού στην άκρως επιτυχημένη μουσική παρελθοντική συνταγή, που το κοινό έχει λατρέψει.

Το «Queenie Eye», δεύτερο επίσημο single του άλμπουμ, με ρεφρέν εμπνευσμένο από ένα παιδικό παιχνίδι του McCartney στη γενέτειρά του, διαθέτει ένα βίντεο κλιπ στο οποίο παρελαύνουν μερικοί από τους διασημότερους καλλιτέχνες του πλανήτη. Ανάμεσα τους ο Johnny Depp και η Kate Moss στην πρώτη συνεργασία τους μετά τον χωρισμό τους, το 1997, αφού είναι γνωστό ότι - από τότε - απέφευγε συστηματικά ο ένας τον άλλο. Στο στούντιο ηχογράφησης και γύρω από το πιάνο του θρυλικού «σκαθαριού» εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, η Meryl Streep, ο Jude Law, ο Sean Penn, η Laura Bailey, η Tamara Rojo, ο Tracey Ullman, ο Jeremy Irons, ο Tom Ford, η Lily Cole, ο James Corden, Gary Barlow και ο Sir Peter Blake.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συνεισφορά μια ομάδας εξαιρετικών παραγωγών όπως οι Mark Ronson (Amy Winehouse), Ethan Johns (Laura Marling, Kings Of Leon), Paul Epworth (Adele) και Giles Martin (γιος του - αποκαλούμενου πέμπτου μέλους των Beatles- George Martin), οι οποίοι έδωσαν στο «New» τη νέα πνοή που χρειαζόταν έτσι ώστε το σύνολο των κομματιών να απαρτίζουν ένα ομοιογενές σύνολο, του οποίου η ακρόαση να είναι ευχάριστη και σε καμία περίπτωση να μην κουράζει.

Στο «New», ο Sir Paul παρουσιάζει μερικά από τα καλύτερα ποπ δείγματα γραφής του εδώ και χρόνια, κάνοντας κριτικούς και κοινό να του απονείμουν τα εύσημα.  Σε μια από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις για τους μεγαλύτερους τραγουδοποιούς, την οποία διεξήγαγε το «MusicRadar», στην κορυφή στρογγυλοκάθισαν ο Sir Paul μαζί με τον John Lennon, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν ο Bob Dylan και οι Queen, αντίστοιχα.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, ο «ζωντανός θρύλος» των Beatles δεν έχει δείξει καμία διάθεση να επαναπαυτεί στις δάφνες του παρελθόντος και δεν έχει σταματήσει να λατρεύει να βρίσκεται στο προσκήνιο, αν και ήδη συγκαταλέγεται στα «ιερά τέρατα» που θα μεσουρανούν για πάντα στο μουσικό πάνθεον, είτε μας αρέσουν είτε όχι.

Διανύοντας την όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο McCartney, δε σταματά να περνά το χρόνο του ηχογραφώντας μέσα στα στούντιο, ψάχνοντας και εξερευνώντας νέες μουσικές κατευθύνσεις, ακόμα και παρουσιάζοντας μεγάλες συναυλίες, δίνοντάς μας με τον καλύτερο τρόπο να καταλάβουμε πως η ώρα της συνταξιοδότησής του θα καθυστερήσει για αρκετό καιρό.

Καλλιτέχνης: Paul McCartney
Album: «New»
Record Label: EMI Records

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης